1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

阿仔27個月,介左成個月都仲係痾係地,唔入廁所,有無媽媽可以分享方法?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

27個月,應該系聽明道理喇,可以先戒日片開始。

伯爵府

emissybb 發表於 18-7-20 20:17
阿仔27個月,介左成個月都仲係痾係地,唔入廁所,有無媽媽可以分享方法?
...

同佢講有尿尿叫我,訓前痾一次尿,我係先戒日頭

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

hamsterma 發表於 18-7-21 23:16
同佢講有尿尿叫我,訓前痾一次尿,我係先戒日頭

有無俾個小朋友用既尿兜俾佢?係咪會同佢著介片褲?會首先同佢講咩令佢明白呢?如果佢瀨濕左又要同佢講咩呢?要提佢去廁所嗎?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

日頭自己咪幫佢著片,我覺得咁既辦法好work
emissybb 發表於 18-7-22 08:57
有無俾個小朋友用既尿兜俾佢?係咪會同佢著介片褲?會首先同佢講咩令佢明白呢?如果佢瀨濕左又要同佢講咩 ...
Hello emissybb, 囝囝唔入廁所痾係地,媽媽可以將小朋友用既尿兜/便盤放係廁所, 俾佢知道廁所係如廁嘅地方。留意囝囝咩嘢時間大小便,儘量安排佢用尿兜/坐便盆,如果瀨左都唔好鬧佢,當成功做到,就要讚賞同鼓勵喇。有D媽媽覺得小朋友著學習褲,活動自如d,媽媽都可以考慮俾囝囝用架。

有興趣可以上網, 睇下我地嘅文章 https://goo.gl/5tJMSv

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

我起初係用獎勵既方式,引佢入廁所,成功屙到出來就讚佢表揚佢。

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-7-22 22:14
日頭自己咪幫佢著片,我覺得咁既辦法好work

日頭唔著片?我起初都係咁樣

首頁

尾頁

跳至