意見反饋
義工

1-3歲 今日: 47|主題: 13596

20個月掉野,咬人,點算?

大宅

國民生產總值:2745

我女20個月,最近都系好躁,成日發脾氣,會掉野!會發脾氣時打人,咬人,或者咬自己,無法控制佢,又話要咩就一定要比佢,想知點算!

王國熱話
求小朋友益生菌推介!
H牌出新野!有冇人試過可以報告下?
請推薦好用學習杯
Ergobaby 360 透氣版揹帶 要加infant inserts 嗎?

大宅

國民生產總值:3364

無論佢點扭計發脾氣你都唔好比佢唔好理佢,唔係就後患無窮

大宅

Kapo1021 發表於 18-9-29 18:39
無論佢點扭計發脾氣你都唔好比佢唔好理佢,唔係就後患無窮

好的,我試下

複式洋房

國民生產總值:213

leungna520 發表於 18-9-29 17:40
我女20個月,最近都系好躁,成日發脾氣,會掉野!會發脾氣時打人,咬人,或者咬自己,無法控制佢,又話要咩 ...

想引起關注吧,咁細個,我會同佢講咁樣做喺唔啱,然後分散佢注意力。

大宅

軒旻媽咪 發表於 18-9-29 22:47
想引起關注吧,咁細個,我會同佢講咁樣做喺唔啱,然後分散佢注意力。

我次次都講吾啱,下次一樣掉野

別墅

國民生產總值:758

leungna520 發表於 18-9-29 17:40
我女20個月,最近都系好躁,成日發脾氣,會掉野!會發脾氣時打人,咬人,或者咬自己,無法控制佢,又話要咩 ...

試吓了解佢點解發脾氣,係咪掛住你想你同佢玩,或者佢想做嘅嘢未有能力做到?bb通常唔識講就會發脾氣引你注意。揾出個root cause ,解決左後同佢講,你唔洗發脾氣呀,叫媽媽黎幫就得喇

複式洋房

國民生產總值:340

堅找底線, 只有不斷教.

大宅

xtinalo 發表於 18-10-2 09:56
試吓了解佢點解發脾氣,係咪掛住你想你同佢玩,或者佢想做嘅嘢未有能力做到?bb通常唔識講就會發脾氣引你 ...

好的,謝謝

大宅

hungwunwun 發表於 18-10-2 10:38
堅找底線, 只有不斷教.

真需要好多耐心

男爵府

國民生產總值:9524

我姪女呢排都係,尋晚咬姐姐!

洋房

國民生產總值:40

會唔會係出牙??

大宅

casper_casper 發表於 18-10-4 16:30
會唔會係出牙??

都有機會!這兩日好很多了!沒有掉野了

casper_casper    發表於 18-10-4 16:32

大宅

xtinalo 發表於 18-10-2 09:56
試吓了解佢點解發脾氣,係咪掛住你想你同佢玩,或者佢想做嘅嘢未有能力做到?bb通常唔識講就會發脾氣引你 ...

試左,系有用的!多謝你!同埋可能佢出牙!很痛!我同佢講:媽媽知道你好痛吾舒服,吾識表達!媽媽抱抱你!好嗎?佢回答:好...主動來抱我!這兩日食飯時冇再掉野了!

大宅

國民生產總值:1585

回覆樓主:

我女亂掉野,我會問佢係唔係唔要那個東西了。我會帶佢去垃圾桶,扮哂要掉左那個東西,要佢同那個東西說bye bye. 但佢通常都唔肯講bye bye, 我會問佢幾次係咪真係唔要,唔要就講bye bye. 通常佢會問番我攞番那個東西。我就叫佢慢慢放低。唔准再掉。萬試萬靈。

別墅

國民生產總值:758

leungna520 發表於 18-10-5 20:05
試左,系有用的!多謝你!同埋可能佢出牙!很痛!我同佢講:媽媽知道你好痛吾舒服,吾識表達!媽媽抱抱你 ...

知道佢點解唔開心就好了

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.