1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

兩歲多小朋友既固執又硬頸連打都唔會喊可以點?

公爵府

Febie 發表於 18-12-19 09:22

叛逆期,唯有俾啲心機慢慢教

珍珠宮

唯有俾多D耐心引導亞,同埋唔好事事都遷就佢

回覆 Febie 的帖子

Hi Febie , 2歳小朋友忍耐力有限又未識得用說話講出自己需要,當表達唔到/ 遇到唔如意嘅事會用發脾氣/喊和大叫,唔容易順從/配合,去吸引大人嘅注意,依D都係一種叛逆情緒,即係常常聽到”trouble2,係成長嘅必經階段。媽媽多D用正面管教: 建設性和唔傷害小朋友自尊方法去幫佢培養良好的行為,如果佢唔聽話唔好罵/打,可以收起/唔比玩玩具作為處罰,引導佢知道甚麼是可以和不可以做,大人鼓勵和稱讚係佢進步最大動力,媽媽用簡易說話/身體語言用佢溝通,例如: 輕輕撫摸、攬/抱/錫、豎手指公、拍手掌,同佢傾計時儘量蹲低同佢平視, 有助拉近讓同小朋友嘅距離架。 小朋友幾時返學呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Febie 發表於 18-12-19 09:22

咁又真係好硬⋯⋯ 軟搞唔搞得掂

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

其實我都算忍得,但當屋企其他人有說話我就忍唔住

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

唔理佢,我覺得呢仲方法唔錯

珍珠宮

連打都唔驚,不過我覺得打唔係解決問題嘅最佳方式

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

多謝分享,要搞清楚原因,先可以教導小朋友。
haha748494 發表於 18-12-21 23:02

多謝分享,要搞清楚原因,先可以教導小朋友。

唔好客氣 小朋友最鍾意媽媽陪伴,同佢多D講故事、唱兒歌,可以增進小朋友說話能力,對佢用說話表達自己有幫助,建立良好親子關係對溝通好重要架,加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,溝通好重要,多謝你。

公爵府

GCHK 發表於 18-12-21 18:40
連打都唔驚,不過我覺得打唔係解決問題嘅最佳方式

有時扯起把火,真係收唔住,不過小朋友真係每個階段性問題

珍珠宮

hoganbaby 發表於 18-12-25 10:57
有時扯起把火,真係收唔住,不過小朋友真係每個階段性問題

明白好扯火嘅時候,但係成年人,都係要控制下

珍珠宮

回覆樓主:

第一個叛逆期,食軟唔食硬,換個方法試下,唔好打同鬧

haha748494 發表於 18-12-24 21:52

系吖,溝通好重要,多謝你。

唔好客氣! 2-3歲小朋友社交/溝通能力仲發展緊,多D同佢去探訪親友/鄰居,去遊樂場/公園玩,鼓勵佢邀請其他小朋友一齊玩,屋企係佢學習社交和溝通最好地方,媽媽可以利用一齊食飯時教佢分享/輪流/禮讓概念,支持您

大宅

小朋友巳經讀緊N班,返左學咁耐都係一直唔肯出聲講野同跟老師一齊唱遊
Febie 發表於 18-12-28 01:05

小朋友巳經讀緊N班,返左學咁耐都係一直唔肯出聲講野同跟老師一齊唱遊 ...

每個小朋友語言發展進度都有唔同,佢可能係比較怕羞/內儉,未懂得點樣用語言去表達,係屋企時媽媽多D一邊做家務時,一邊同佢講做嘅事情/向佢發問,例如: 媽媽去煮午餐, 想食飯/粉/麵? 當佢懂得多D詞彙,可以慢慢改用”open question” 例如: 午餐想媽媽煮乜嘢? 2-3. 歲小朋友通常鍾意睇圖畫/聽大人講故事,建立睡前講故事/唱兒歌習慣,可以增進親子感情,仲可以促進佢語言、想像力和思考能力發展架。小朋友要時間去建立自信,當佢有進步,媽媽要多D讚賞呀!

首頁

尾頁

跳至