1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

[size=14.157px]我個仔現時兩歲半, 返左N班後, 由11月中到現在, 流感徵狀已持續1個半月, 斷斷續續發燒,[size=14.157px]咳嗽,流鼻水, 反反復復, 不斷去睇醫生, 期間又因氣促, 試過沖去急症, 好彩檢查後没有肺炎.

[size=14.157px]有的醫生堅持不開[size=14.157px]抗生素, 最後拖2星期變嚴重, 要沖急症, 政府醫生有開抗生素, 復完速度係比較快。
[size=14.157px]但係好返3,4日後, 又重複發燒,[size=14.157px]咳嗽,流鼻水,[size=14.157px] 又病過。

[size=14.157px]以為流感除外, 還有其他原因引起以上病徵, 但[size=14.157px]檢查兒子身體, 没有明顯瘀傷或紅腫徵狀。再加上, 得知[size=14.157px]兒子的同學亦出現同樣徵狀, 其發病次數, 日數, 徵狀幾乎一模一樣, 該名同學曾經離港到過國內。班裡的同學同桌的6人,有5人都有流感徴狀, 只是無我個仔咁嚴重, 才猜想大概只係流感, 一隻超級強勁的病毒。

[size=14.157px]醫生常說, 多補充營養, 多休息, 多飲水, 增強抵抗力。 這段期間返2,3日學就請假8,9日, 一返學又病過, 根本没有空間增強抵抗力。唔通真係要退學?

[size=14.157px]未返學前我個仔好少病, 發燒感冒記憶中只有一次, 開頭我會唸可能以前未接觸過哩種病毒, 入幼稚園接觸多左係必經階段, [size=14.157px]每次都為自己和兒子加油再加油, 再努力, 但真的很累很灰。

補充品試過靈芝蜜, 但個仔唔鍾意食, 又試過益生菌, 雖然唔知有無效, 叫做有補充品。平時經常煲湯, 食蔬果, 仲會用虎菇片川貝煲粥(查過對肺及止咳有幫助)。

真係唔知仲可以做咩? 仲要挨幾耐? 有無有經驗的家長可以分享下。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

氣促既話真係要睇系好過,唯有戴口罩,勤洗手喇,可能再過一段時間就冇咁嚴重啦

民房

回覆 藍尾巴 的帖子

有教佢帶口罩, 始終太細, 唔點肯帶。講係咁講,過多排會轉好, 我唔知仲要挨幾多個月, 驚連過年都要病住過=.="

聽同事講佢個小朋友都係咁, 成半年都係咁, 最都係退學, 連校都轉埋....

已刪除用户

男爵府

我仔冰足一年

男爵府

藍尾巴 發表於 18-12-22 21:36
有d小朋友要病足兩年,k2先開始病少d。。。請老師幫佢戴,好多時你幫佢唔肯,老師會有辦法
...

咁我仲有一年

大宅

冇辦法 。 好多自私家長 , 小朋友病都照送佢返學 。一個病就惹到周圍啲同學病 ,其他病左又照返學 , 又再惹埋其餘啲同學 ,不斷循環 。
我仔十一月開始返n班 , 已病左三次 , 兩個月只係總共返左十幾日學 。 我仔已經日日戴口罩返學 , 但無奈同枱啲小朋友 , 輪流流鼻水 , 不停咳 , 但冇一個會戴口罩 。

大宅

peggie_pat 發表於 18-12-22 14:45
我個仔現時兩歲半, 返左N班後, 由11月中到現在, 流感徵狀已持續1個半月, 斷斷續續發燒,咳嗽,流鼻水, 反反復 ...

如果可以唔一定返n , 小朋友病到咁密 我會選擇退學或轉校 身體最緊要

大宅

你唔使番工有時間自己湊啦
我開頭都心大心細比唔比個女讀
最尾我都怕拒成日病所以我都無報
我驚拒病又辛苦我又肉尺
錢都事少,拒受苦我又傷心,無謂丫

複式洋房

其實有冇k班已收?

大宅

咁慘

民房

misti 發表於 18-12-23 12:11
冇辦法 。 好多自私家長 , 小朋友病都照送佢返學 。一個病就惹到周圍啲同學病 ,其他病左又照返學 , 又再 ...

真係喔!! 但又無得怪人, 希望各位家長自律。

民房

nnnn 發表於 18-12-23 14:55
如果可以唔一定返n , 小朋友病到咁密 我會選擇退學或轉校 身體最緊要

經過和屋企人商量後, 決定趁假期先暫停休息一個月, 試下等身體休息足夠,補充營養品, 再返學。
如果都仲係病, 就會退學,等到K1再讀。 真係無辦法。

大宅

K1都成日病,冇讀過N。我覺得多人 小朋友又未識注意 抵抗力差 休息唔夠 ,不停病。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初初入學系咁,我大囝當時病左,好返,返學,病左,好返,返學。

大宅

回覆樓主:

阿仔返N 4個月,都久唔久病,睇西醫唔清感冒,要睇中醫,醫師教平時煲蘆根水俾佢飲,會好啲。可以加少少飴糖(即係純麥芽糖,唔會惹痰,同埋對胃好啲)

大宅

我仔都係咁,12月總共只返左幾日學,又係成日發燒、病,亦係唔肯戴口罩。曾經諗過退學,但好多朋友都話而家N班退學都好,到左返k1都係咁病,因為小朋友要慢慢接觸病菌黎增強抵抗力... 我同阿仔打左流感針,希望有幫助啦。

唯有多啲同佢去公園玩,曬多啲太陽,希望身體會好啲啦!我又買左啲公仔口罩,希望阿仔肯用...

首頁

尾頁

跳至