夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

一星期可以唔沖涼兩三日,牙不是日日刷,有時刷果30秒都無。
結咗婚十幾年,我呢兩三年開始發現越來越過份。
結婚頭5年都是同99住,我要跟佢住村屋,我有返工,屋企所有野,差不多都是佢媽做,每日都會大洗廁所浴室,所以好整齊乾淨,老師有冇刷牙洗臉我唔會知,因為我早出門口過佢。
後尾因為一些事我同仔仔(4歲)搬返娘家住了一年,之後第二年就有自己地方,剛三口子住果陣,都有發覺佢唔刷牙嘅問題,佢有答趕時間出門,但說一次半次。
每天最早出門是我,送仔搭校車,自己跟住返工,老公最遲起床,所以佢有冇刷牙洗臉,其實真係唔會專登去留意。
但隨著日子過了很多,現在我湊住細女,無返工,發現原來佢跟本無日日刷牙,有刷都是果幾十秒,沖涼仲過份,直頭可以不是每日沖涼換底底(佢瞓梳化)
其實未過份前我已經講咗我接受唔到個人衛生咁差,佢話唔舒服,一次半次,但發覺呢兩年越來越過份。
佢想入來親熱就會沖勁耐,刷埋牙,但比我拒絕咗好多次,因為我接受唔到佢咁。
我已經去到化景,唔想再同講呢d問題。
但小朋友仲細,我可以點?因為呢d原因就分開,好似好搞笑,但我只是想要基本嘅野咋,但佢都做唔到。
有時好夜返到屋企(零時兩三點)食晚餐飲大罐啤酒,咁就攰到瞓梳化,點解唔可以返來沖涼先?(呢個食飯沖涼先後嘅問題當然有講過啦),但只是做好一兩次,之後又是這樣,我真係好攰了。
仲有唔明,指甲黑晒邊,我叫佢整乾淨啦,佢只係識剪,剪到入晒,但永遠都是黑邊,佢完全唔明我講乜,講咗又係咁。
真係救命,仲慘過湊仔女

tansyneko    發表於 19-1-10 13:29

大宅

這是由細到大的習慣好難改變

男爵府

2019勳章

小飛亞 發表於 19-1-9 23:42
這是由細到大的習慣好難改變
咁我死得啦。。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

婚前同居是很重要的!!

不過,指甲邊黑拍拖時睇吾到?

男爵府

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-10 01:24
婚前同居是很重要的!!

不過,指甲邊黑拍拖時睇吾到?
呢樣好似無,我都唔知幾時開始發現的,最初有同佢講好肉酸,都有好過一次半次,但耐咗就講唔講都係咁,已經唔想再講

複式洋房

小麵麵 發表於 19-1-9 23:08
結咗婚十幾年,我呢兩三年開始發現越來越過份 ...

嘩,真係頂唔順

男爵府

2019勳章

唔止呢d野,其實仲有好多問題,但佢永遠唔覺自己有問題,我真係好想帶兩個小朋友走。
佢有樣好,就是家用比足,洗突咗都唔會嘈,可以話你想用幾多錢都可以。
但我不是物質主義者。

男爵府

2019勳章

近幾年洗大咗,都係因為心理問題,我買野來平衡心理,但都是買比小朋友或者屋企用。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小麵麵 發表於 19-1-10 02:35
呢樣好似無,我都唔知幾時開始發現的,最初有同佢講好肉酸,都有好過一次半次,但耐咗就講唔講都係咁,已經 ...

呢啲拍拖時應該會注意倒,可能佢嗰時唔係咁。我同男生拍拖,好留意手指甲,好怕男人留長指甲,怕黑邊,仲有汗味,好鐘意聞倒佢地啲衫有洗過嘅香味,仲有個身有沖過涼嘅沖涼液味。

我堅怕男人污糟。

你盡量勸佢改吓,鄧你難頂,咁污糟,真係掂都唔想比佢掂。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

樓主, 妳想改變他嗎? 人的性格好難一時間改, 亦唔一定改到, 妳學會用計仔, 妳要當他是小孩子, 辛苦架, 唔係吓, 要我屈就, 係呀! 因為妳想改呀嘛, 首先, 妳唔好將揍小孩的事, 攬哂上身, 學擦牙, 玩家庭樂, 當著老公, 同阿仔講, 媽媽倦呀! 爸爸和仔仔一齊擦牙, 爸爸可以嗎? 擦完就讚下佢, 總之, 明白妳唔想老公唔乾淨, 但如果他認為他自己ok, 妳迫唔到佢, 永遠硬功好唔過軟功, 如果佢親熱時, 他洗到香噴噴, 妳要感受到, 他其實好尊重妳, 妳要在他最熱情時, 讚他, 例如, 老公, 我覺得你, 沖完涼, 好有型好靚仔呀! 我鐘意呀!
最起碼, 他唔係食煙飲酒, 已經好好了

翡翠宮

2019新春慶豚圓

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應該一早有少少痕跡,只係而家越嚟越頂唔順
月光很美麗☺

男爵府

涼都2-3 日才沖, 那髮是否一星期才洗? 佢做D 咩工架, 唔洗見人咩? 即刻聯想到, 可能頭髲黏黏, 露出長長鼻毛的人...

kiss 都會感覺到對方口腔情況.

剪完指夾, 妳為有教埋佢挑頭邊啦. 妳試下好似幼稚園咁, 比手冊佢, 例明每項每人都要達到, 妳蓋黑豬仔, 白兔來鼓勵佢啦, 儲夠一星期, 禮物當然係親熱啦.

男爵府

回覆 小麵麵 的帖子

到佢家用唔比足時又有得呻啦
佢係咪做野愈黎愈攰呀,佢想親熱果下做足曬你都唔比

我覺得你有點嫌棄佢先囉,講真,你覺得咁樣為離婚借口好嗎?係講得好mean,你認為呢?

認真同佢傾下先啦

男爵府

2019勳章

CMMANDY 發表於 19-1-10 09:28
樓主, 妳想改變他嗎? 人的性格好難一時間改, 亦唔一定改到, 妳學會用計仔, 妳要當他是小孩子, 辛苦架, 唔係 ...
唉~佢就是飲酒,其實我唔介意,但講咗每日只可飲細罐的,因為知道佢飲多就發神經,我仔都中學,佢好唔鍾意。
我覺得佢是習慣依賴咗佢媽照顧,唔止沖涼,連自己d衫都唔比我洗,下下我問佢,佢先比,可能你地覺得我要照顧埋佢,但真心屋企所有事,全都是我做晒,我頂咗好耐了

男爵府

2019勳章

yan12 發表於 19-1-10 10:54
回覆 小麵麵 的帖子

到佢家用唔比足時又有得呻啦
不止呢d問題,我已經有比機會佢,我都頂住無嫌棄喎,但之後又咁,我先嬲。
另外不是因為衛生問題想分開,而是好多問題,我跟住佢真係除了錢,就真係乜都無,以前同99住,比佢媽鬧,從沒有氹我,入房氹都好啦,我坐緊月架,差點想自殺。
佢媽又唔比我地搬,最後因為佢媽有事,知道要走先叫佢個仔買樓。
因為果陣時我講過,唔搬就離婚。
我好傻咁問佢,如果佢媽未走,會唔會搬,佢到呢刻都無答我,其實我唔想,但情緒真係好差。
時間過咗,好多野都過去,但有d野真係好唔開心。
我要照顧兩個sen小朋友,佢完全無幫手,仲要我照顧埋佢,咁邊個照顧我?

男爵府

2019勳章

我會過埋年先同佢傾,因為每次傾佢都發脾氣,之前試過,佢會話改,轉頭又係咁,佢只識成日鬧個仔,但自己都未做好,個仔點會服佢,我真心是心靈上太攰,我試過好多次想死,朋友都幫我,但幫得幾多。
因為種種問題,但佢永遠覺得不是問題,今日到呢刻,或者要再找專業人事幫忙。
衛生問題只是帶出所有事情,其他事我都一再忍,但每個人都有底線。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

小麵麵 發表於 19-1-10 02:35
呢樣好似無,我都唔知幾時開始發現的,最初有同佢講好肉酸,都有好過一次半次,但耐咗就講唔講都係咁,已經 ...

黑邊指甲你真係吾好掂我

子爵府

小麵麵 發表於 19-1-10 11:22
唉~佢就是飲酒,其實我唔介意,但講咗每日只可飲細罐的,因為知道佢飲多就發神經,我仔都中學,佢好唔鍾意 ...

明白妳的辛苦, 妳覺得他無為妳, 什至頭家著想, 他污穢, 令妳唔舒服, 什至怕左佢, 因為他的行為, 可能帶起妳洗床笠被鋪枕袋密d, 他的無手尾, 令妳應該照顧2個孩子, 變成3 個, 2 個小的, 肯聴妳話, 大的唔聽, 妳好嬲, 好辛苦, 無人理解我的苦, 我也想有自己的時間, 但就係個衰佬的行為, 令人討厭, 見到人地老公, 唔係咁, 什至自己兄弟姊妹的配偶, 無人咁架, 點解乾淨咁難呢? 點解他咁極品呀! 我已經盡哂力照顧細路, 他只係照顧自己, 都咁, 嘿! 前路已經想像到, 黑暗

男爵府

2019勳章

mini1204 發表於 19-1-10 12:07
黑邊指甲你真係吾好掂我
最慘同埋d朋友出去食飯,一申手就。。。真係好失禮

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊