自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

大家點睇

英中 中四 maths physics bafs 有50%-70%
英文 reading 卷全班最高分(70%) 其他卷都合格,通識中文讀唔合格 中文未派預計都唔合格。
呢個成績,可以由得佢只靠平時上堂,繼續裸考嗎?

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就睇result...有D人真係唔駛下下最後死背爛背架WO
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔等於。

良好讀書態度係一早/一向準備好。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

良好的讀書態度 - 平日溫習

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我認為良好讀書態度=上課留心唔識就問唔好得過且過有盡力,所以同考試前溫書無衝突亦無掛勾

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

肯自動自覺,理得佢幾時溫 。同學會提早和平時有準備好,考試前知道會溫邊d,已經唔錯。

wcpcelia    發表於 19-1-25 10:38

男爵府

emma_kapo 發表於 19-1-25 06:59
我認為良好讀書態度=上課留心唔識就問唔好得過且過有盡力,所以同考試前溫書無衝突亦無掛勾

...

X2
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

emma_kapo 發表於 19-1-25 06:59

...

係,上堂留心已入咗腦,測驗温習下考試基本上唔使開turbo

侯爵府

回覆樓主:

我同學從來唔考試前先溫書,佢平時溫

男爵府

回覆樓主:

態度,我認為等於
認真上心
盡力而為
力求進步

cake05    發表於 19-1-25 08:12

男爵府

2019新春慶豚圓

良好學習唔等如唔使溫
但等如溫得集中d
亦可以溫小d

大宅

如果平時溫開,日積月累考試前真係唔駛特別溫習,我仔依家呈三,考試前7-8點瞓,仲早瞓過平時。

大宅

最重要是認真做功課。錯了的話, 考試溫返就可以了。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

唔知點先算良好。對我有效的讀書方法係要一早攪清楚concept,某啲無咩用但要背的名詞就考試前先塞入腦暫存
請勿打招呼~

複式洋房

2019新春慶豚圓 睛靈勳章

patpat234 發表於 19-1-24 23:40
大家點睇?

平時努力先是最重要!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

patpat234 發表於 19-1-24 23:40
大家點睇?

總之我睇結果,佢考得好,我吾理佢點温 好似我大女同細佬甘,讀書吾會坐定定,對住電腦聽下歌做功課温書,,行行企企。但成績十分好,考級頭三名。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

英中 中四 maths physics bafs 有50%-70%
英文 reading 卷全班最高分(70%) 其他卷都合格,通識中文讀唔合格 中文未派預計都唔合格。
呢個成績,可以由得佢只靠平時上堂,繼續裸考嗎?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

patpat234 發表於 19-1-25 10:30
英文 reading 卷全班最高分(70%) 其他卷都合格,通識中文讀唔合 ...

只可以勸吓,因為係佢讀。
唔由得佢,唔通打佢一身?
大人只可以哦㗎咋,分析吓利弊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

女皇駕到 發表於 19-1-25 08:22
如果平時溫開,日積月累考試前真係唔駛特別溫習,我仔依家呈三,考試前7-8點瞓,仲早瞓過平時。 ...

咁早瞓

好早起身?

伯爵府

2019新春慶豚圓

可唔可以唔係重點,係佢會唔會做。
無論咩成績,正常考試期間係要溫習。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊