懷孕前後

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我很早前在第二版見到一位媽媽經歷咗4次小產,第5次才可以順利生下孩子。我見這位媽媽,除左弟一次是杯胎沒有心跳,其餘3次小產都發生在16週突然穿胎水,導致胎兒失救。胎兒是正常有心跳的。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17068002

我擔心嘅係我現在13週,我知道早期穿胎水,有可能係宮頸閉鎖功能不健全。有可能細菌感染,有宮頸短,也有可能胎位底置等。我在12週問過我醫生,佢話宮頸短問題及胎位底置問題要在做結構才可以知道。但結構要在18-24週先做呀!

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 09:55
我很早前在第二版見到一位媽媽經歷咗4次小產,第5次才可以順利生下孩子。我見這位媽媽,除左弟一次是杯胎沒 ...

continue

但早期穿胎水可以發生在16週,如果因爲宮頸短問題需要做子宮頸縫或做環托手術,通常要在12-16週做。所以我覺得無可能等到18週結構先check。
有無jm在產撿問過醫生這問題?點先可以提早知道有無宮頸閉鎖功能不健全問題?同自己有無宮頸短或有細菌感染問題。因為第一胎,我唔想發生左事先後知後覺。
經過上一次度頸皮事件,我成日好驚醫生check小咗嘢。 我在考慮換醫生。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-3 09:57

continue

唔駛等結構
做普通產檢20週前用陰超已可知道有無宮頸短

大宅

lovelypowerpuff 發表於 19-2-3 10:01
唔駛等結構

但我醫生話要做結構做。 我覺得醫生無check囉。覺得個醫生踢一踢先做,好似度頸皮咁。我唔係醫生我真係唔知產檢要檢查啲乜。我唔追唔問就唔會做。佢話自己有check而我唔知,有乜用?

大宅

lovelypowerpuff 發表於 19-2-3 10:01
唔駛等結構

你嗰時醫生有幫你check?係唔係結構醫生?你搵邊個?

大宅

首先,如果你孕期無咩,唔好睇太多負面野,會影響心情,自己攞黎驚我開頭就係咁

第二,見你已經開始唔信睇緊嘅醫生,不如換醫生啦

我都小產過,又係好緊張,依家第二次懷孕35週了仲驚緊,反而啲朋友咩都無理就順利生左兩個

所以,學會放輕鬆

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 10:10
但我醫生話要做結構做。 我覺得醫生無check囉。覺得個醫生踢一踢先做,好似度頸皮咁。我唔係醫 ...

你有無做nifty 或t21?如果有做醫生未必會走去度頸皮,因為nifty或t21係仲準的

複式洋房

麻每吉 發表於 19-2-3 10:49
首先,如果你孕期無咩,唔好睇太多負面野,會影響心情,自己攞黎驚我開頭就係咁

第二,見你已經 ...

十分同意

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-3 10:12

你嗰時醫生有幫你check?係唔係結構醫生?你搵邊個?

我屋企有人宮頸短早產所以我一去檢查就主動問醫生 仲有我份工係要企得多一日4 5個鐘以上所以先有d 擔心
醫生話要陰超先准度宮頸
不過其實無肚痛見紅又唔使太怕 我睇孫醫生的

大宅

麻每吉 發表於 19-2-3 10:49

第二,見你已經 ...

但以家講緊醫生做小嘢。老實講第一胎真係唔知醫生產檢要做乜。我哋更加唔知醫生有無檢查漏咗嘢。婦產科嘅嘢,我地普遍人真係唔識㗎,都係信醫生㗎咋。如果佢真係檢查小咗嘢,而其實呢啲嘢係可以預防或避免一啲問題。咁點解唔做?唔通真係要出事,先同我講。唔通產撿淨係睇阿B?應該仲有其它嘢要做。我真係唔想出咗事先知。我當初都100%相信醫生,因為佢喺bk都有好評。但當我知道,我覺得佢要做嘅嘢無做足,我真係無信心。因為我唔能夠知道晒所有。有啲嘢後知後覺,真係會太遲。好似12週產檢點解唔幫我檢查埋宮頸有冇過短呢?以家已經13週,要我四圍搵其他醫生,真係好難搵醫生。

大宅

lovelypowerpuff 發表於 19-2-3 11:14
我屋企有人宮頸短早產所以我一去檢查就主動問醫生 仲有我份工係要企得多一日4 5個鐘以上所以先有d 擔心
醫 ...

我姊姊都係早穿羊水早產㗎!咁佢係加拿大,我唔肯定早穿羊水早產咩原因啦。但佢仔仔就可能早產+曾經心臟停頓過(幾秒)(1歲時)令到佢仔仔語言發展遲緩。我第7週見醫生已經有問佢,但佢答我要照結構先照到。我第12週再問(上星期五),醫生都係答我要照結構先照到。??佢一定冇幫我照陰超。如果佢話唔識做或唔需要做,我咪一早搵第個醫生做囉!點解又唔話俾人知冇做,搞到人哋覺得有需要做又book唔到其他醫生做?今個星期都新年啦!孫醫生都好full Booking 㗎!我有時都覺得好似子宮墜墜地。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 11:14
但以家講緊醫生做小嘢。老實講第一胎真係唔知醫生產檢要做乜。我哋更加唔知醫生有無檢查漏咗嘢。婦產科嘅 ...

我只可以講,心情好影響到自己架,其實懷孕期內根本就係提心吊膽,我上次八週bb無心跳,但係果兩日前我係完全無事剛照左超聲波好活潑
就係無啦啦去廁所見紅去醫院就話無心跳喇,仲要係無得救架,預計唔到架

反而你話宮頸短都仲有得試加托呀咁,真係睇少啲唔好嘅資訊,我都唔想你好似我咁精神緊張要睇醫生

大宅

麻每吉 發表於 19-2-3 10:56
你有無做nifty 或t21?如果有做醫生未必會走去度頸皮,因為nifty或t21係仲準的
...

t21/nifty result positive 同你宮頸短唔短有冇細菌感染無關,宮頸係媽媽身體結構問題。
我唔係講緊做Oscar (Oscar係頸皮厚+驗血蛋白),度頸皮除咗可以知道有冇染色體問題(例如唐氏綜合證high 唔high risk。 ) 仲可以早啲知道bb有冇結構毛病, 例如心臟病。如果check到頸皮厚,係有需要早啲去搵結構醫生跟進。同埋度頸皮係好簡單嘅事,每一位婦科醫生都會識(診所姑娘話嘅), 我唔明點解唔做埋囉!呢樣野都係有個bk jm 提醒的。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18743679

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 11:38

t21/nifty result positive 同你宮頸短唔短有冇細菌感染 ...

Continue

同埋我想提醒nifty同t21唔係100%,除咗t18/t21/t13同性別染色體只係99點幾%,其它罕見嘅遺傳, 未必有99%。 只有抽絨毛同抽羊水,先可以100%,但有0.5-1%流產風險。醫生有同我解釋,t21可以檢查到3mb或以上大嘅染色體(23對)但太細染色體結構都check唔到。例如染色體完整一條睇到, 明顯少咗一段睇到,但染色體中間小了一點未必睇到。而這一點有可能有好小機會影響bb。
同埋t21同nifty 只可以check 遺傳病, check 唔到杯胎發育結構問題。所以先至有人去到做中期結構檢查嘅時候,先發現有染色體問題或者結構發育問題,再去做返抽羊水等確定。未必係t21/nifty 有問題,而係有少部份可能出現咁嘅情況。

大宅

麻每吉 發表於 19-2-3 11:31
我只可以講,心情好影響到自己架,其實懷孕期內根本就係提心吊膽,我上次八週bb無心跳,但係果兩日前我係 ...

就係醫生check小咗嘢,我先擔心。

大宅

麻每吉 發表於 19-2-3 11:31
我只可以講,心情好影響到自己架,其實懷孕期內根本就係提心吊膽,我上次八週bb無心跳,但係果兩日前我係 ...

有需要加托定做宮頸縫合都要16週前做㗎。以家醫生都冇check。我都唔知洗唔洗加。冇事緊係好。我都13週了,要加我要3星期內完成。下星期又新年。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 12:05

有需要加托定做宮頸縫合都要16週前做㗎。以家醫生都冇chec ...

祝你順順利利,同搵到幫到你嘅醫生

大宅

麻每吉 發表於 19-2-3 12:14
祝你順順利利,同搵到幫到你嘅醫生

我以家只希望自己係好彩嗰個。呢個醫生搞到我好唔放心,同擔心。同好狼狽。次次都要我捉住佢做就冇必要搵佢啦!

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 12:22

我以家只希望自己係好彩嗰個。呢個醫生搞到我好唔放心,同 ...

係,搵返一個可依靠嘅醫生好緊要
身心都健康啲

大宅

mommy2015 發表於 19-2-3 11:58
就係醫生check小咗嘢,我先擔心。

首先,你真係太緊張敏感
其次,醫生唔算做少野,因為宮頸/胎盤高低一般照結構先度實屬正常
除非
1. 你有唔尋常情況,如流啡出血
2. 你個人要求,但你要比錢
照陰照係要額外再比
醫生見你無事無幹唔check亦好正常
因為客人未必願意要額外加錢
我普通產檢再extra要求照陰
埋單過二千
如果你真係咁擔心
你可以下次見醫生講
你加錢要求照陰度子宮頸
我相信醫生實照