意見反饋
義工

自由講場 今日: 5896|主題: 1023320

請問咩嚟?

大宅

國民生產總值:3960

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我係養心殿叫咗一款叫寬條麵嘅嚟食,好好食請問係咩嚟?邊度有的買

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Poyau    發表於 5 天前

大宅

回覆樓主:

係唔係四川涼粉嚟?

公爵府

國民生產總值:26349

asd456 發表於 19-2-11 20:01
我係養心殿叫咗一款叫寬條麵嘅嚟食,好好食請問係咩嚟?邊度有的買

木薯粉?

Poyau    發表於 5 天前

瑪瑙宮

國民生產總值:136409

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

粗薯粉
而家响街市雜貨舖都買到

水晶宮

國民生產總值:73331

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

月光很美麗☺

大宅

I9528 發表於 19-2-11 20:10
粗薯粉
而家响街市雜貨舖都買到

叻呀!

瑪瑙宮

asd456 發表於 19-2-11 20:20
叻呀!

一d 都唔叻,只係夠為食咋
仲有一種粗薯粉,無咁透明 / 白色的,係灰灰地色,果種比較厚身同更煙 un 有咬口

大宅

I9528 發表於 19-2-11 20:23
仲有一種粗薯粉,無咁透明 / 白色的,係灰灰地色,果種比較厚身同更煙 un 有咬 ...

我呢種係木薯粉定粗薯粉?

瑪瑙宮

asd456 發表於 19-2-11 20:24
我呢種係木薯粉定粗薯粉?

一樣
木薯粉 = 薯粉
木薯粉絲 = 薯粉絲

粗 = 形狀,因為薯粉絲有粗有幼,亦有粉狀的

韓式粉絲亦係木薯粉絲,同中國粉絲唔同(蠶豆粉綠豆粉)

大宅

I9528 發表於 19-2-11 20:27

一樣

真係勁

男爵府

國民生產總值:5865

薯粉

我大愛

男爵府

國民生產總值:6402

仲有一種粗薯粉,無咁透明 / 白色的,係灰灰地色,果種比較厚身同更煙 un 有咬 ...

我鍾意食呢隻,係天貓超市買

wcpcelia    發表於 4 天前

瑪瑙宮

hnh_mami 發表於 19-2-11 21:00
我鍾意食呢隻,係天貓超市買

我响普通雜貨舖買咋
記得第一次食,响新疆,當年食嘅,真係用橡筋形容,咬到牙軟

子爵府

國民生產總值:13120

2019新春慶豚圓

國寶你四川食開呢d 架

瑪瑙宮

sjnl43 發表於 19-2-11 21:03
國寶你四川食開呢d 架

竹葉先係呀

男爵府

國民生產總值:6944

2019新春慶豚圓

綠豆寬粉/寬冬粉

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
bdrescue 發表於 19-2-11 22:28
綠豆寬粉/寬冬粉

係綠豆寬粉嚟架,我都覺得似,因為菜單寫住寛條麵。

大宅

I9528 發表於 19-2-11 21:03
我响普通雜貨舖買咋
記得第一次食,响新疆,當年食嘅,真係用橡筋形容,咬到牙軟 :j ...

我呢隻,好滑好滑,好易咬開。

珍珠宮

國民生產總值:37059

asd456 發表於 19-2-11 20:01

我超愛養心殿美人鍋,一個禮拜要去一次

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.