論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人8/3已在舊僱主度last day
17/3 返屋企,8/4返嚟香港嚟我度開工

Agent話因為佢唔係工接工即嚟我屋企,所以要出兩個visa。第一個15/3 effective、第二個真係嚟我屋企嗰日8/4 effective。Agent fee包一個,我自己俾另一個。Agent話正常係咁嘅。係咪真?佢8/4 前嘅visa真係關我事?

水晶宮

KulookFung 發表於 19-3-15 18:53
工人8/3已在舊僱主度last day
17/3 返屋企,8/4返嚟香港嚟我度開工

叫 agent 影工人果2個 visa label 比你睇。

睇下寫咩先至同agent 慢慢拗。

work visa, 應該有僱主個名及 contract no.

男爵府

birdbird 發表於 19-3-15 20:23
叫 agent 影工人果2個 visa label 比你睇。

睇下寫咩先至同agent 慢慢拗。

Agent話我到時會見到兩張 我係感覺佢哋第一張整錯咗

水晶宮

KulookFung 發表於 19-3-15 22:05
Agent話我到時會見到兩張 我係感覺佢哋第一張整錯咗

你簽入境處的 form 簽過幾多張?

以我認知, 請外傭只係一個 visa.

個visa label 應該係有個日期期限工人人境開約。到入咗境會有個 label 或印章註明張合約由入境當日開始生效。
你叫agent 比住一個label 你睇住先, 見晒兩個 label, 真係關你事, 咪比錢 agent 囉。

水晶宮

回覆樓主:

你可試下打電話問入境處

男爵府

birdbird 發表於 19-3-15 22:21
你可試下打電話問入境處

今朝問咗,原來Agent冇呃我,我心情都好啲,錢唔多,但佢當我lulu我會好介意。

入境處officer話,條例上一個visa係足夠,但如果姐姐返屋企時冇僱主認頭(有個effective visa under我),佢再嚟香港會要好似「海外」咁搞三四個月。所以agent咁安排,係想幫我姐姐快啲上工。Officer話咁做都好常見。

首頁

尾頁

跳至