1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡啱啱兩歳,諗住暑假去探親。自己一個帶阿囡,16個鐘機。考慮自己可唔可以接受到哩個挑戰

水晶宮

Fiona_chou 發表於 19-5-13 20:19
阿囡啱啱兩歳,諗住暑假去探親。自己一個帶阿囡,16個鐘機。考慮自己可唔可以接受到哩個挑戰
...

我女3歲我都未咁帶佢坐長途機。
如自己一個帶我諗我會癲咗。。。

別墅

Nbs 發表於 19-5-13 22:16
我女3歲我都未咁帶佢坐長途機。
如自己一個帶我諗我會癲咗。。。

其實佢一歲時已經搭過一次。不過有屋企人一齊。哩次自己一個,唔知可唔可以handle 到

大宅

回覆樓主:

我都有考慮過, 不過屋企人唔建議既原因例如, 大人去廁所小朋友點呢?都唔太放心行開。同埋手提要好輕便。

我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

別墅

sillywing 發表於 19-5-13 23:33
我都有考慮過, 不過屋企人唔建議既原因例如, 大人去廁所小朋友點呢?都唔太放心行開。同埋手提要好輕便。
...

哩個又係一個我嘅顧慮

大宅

我一個人帶2歲幾嘅女兒坐8個鐘飛機,算唔算長途?

大宅

...

咪兩個人一齊去囉

Hand carry 方面,我有一個背包加一個手提袋,另有一個極小型斜咩袋放錢、證件、電話,時刻咩住的。

大宅

...

同埋可以要求空姐協助睇住小朋友一陣,去洗手間咪最多10分鐘

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔未夠兩歲時帶佢去外國探親, 12個小時多... 最辛苦係佢不佔位班機又full, 全程佢坐係我到, 餐都食唔到... 空姐都好好, 比D三文治, 餅比我食... 我去廁所就幫手睇個仔一陣.... 如果有位坐就好好多... 我下半身痺晒... 都幾辛苦...

別墅

lojo11 發表於 19-5-14 08:16
仔未夠兩歲時帶佢去外國探親, 12個小時多... 最辛苦係佢不佔位班機又full, 全程佢坐係我到, 餐都食唔到... ...

我試過自己帶佢搭過兩三個鐘短途飛機on lap. 佢都算ok. 哩次佢兩嵗一定要買座位。朋友話有樣產品係for baby 搭飛機用。可以俾baby 瞓低

翡翠宮

Fiona_chou 發表於 19-5-14 08:22
我試過自己帶佢搭過兩三個鐘短途飛機on lap. 佢都算ok. 哩次佢兩嵗一定要買座位。朋友話有樣產品係for bab ...

有d bb籃,但差不多兩歲就放唔落!十幾個鐘如有位座就問題不大,空姐都會幫下眼!

別墅

lojo11 發表於 19-5-14 08:25
有d bb籃,但差不多兩歲就放唔落!十幾個鐘如有位座就問題不大,空姐都會幫下眼!
...

https://youtu.be/8VSeMQpvKGM

哩個產品

別墅

Fiona_chou 發表於 19-5-14 08:22
我試過自己帶佢搭過兩三個鐘短途飛機on lap. 佢都算ok. 哩次佢兩嵗一定要買座位。朋友話有樣產品係for bab ...

翡翠宮

Fiona_chou 發表於 19-5-14 09:22

哩個產品

原來有呢d野依家用唔著,個仔都中二

別墅

lojo11 發表於 19-5-14 09:23
原來有呢d野依家用唔著,個仔都中二

都係我朋友講我知。我嘅長途機計劃又近一步

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

岩岩自己一個同bb ,不過只去台中,來回也睡寶寶

洋房

Fiona_chou 發表於 19-5-13 20:19
...

我未試過自己一個帶,嗰時都係同老公帶差不多兩歲亞女搭十幾個鐘長途機,當佢瞓醒開始坐到悶時,我就抱她行個圈,啲空姐都好好,會俾啲嘢氹佢同佢玩吓,不過自己一定要準備一個零食袋,我一向唔主張睇電話或ipad之類,不過為免嘈住其他人休息,到佢已經冇耐性時就唯有俾佢睇一陣,一切總算控制得不錯。

別墅

3little 發表於 19-5-26 12:25
我未試過自己一個帶,嗰時都係同老公帶差不多兩歲亞女搭十幾個鐘長途機,當佢瞓醒開始坐到悶時,我就抱她 ...

其實我阿囡都算幾好湊。平時坐慣長途車兩三個鐘。我都諗住帶D書同零食。機票已經買咗了。開始準備16個鐘嘅挑戰。

別墅

bbpompom 發表於 19-5-25 12:59
岩岩自己一個同bb ,不過只去台中,來回也睡寶寶

我都想去台灣。BB幾大啊?飲食方便嗎?

子爵府

我試過一湊一香港飛悉尼
因為之前已經成日帶佢去短途
佢次次飛機都好乖冇喊自己玩玩食嘢
所以諗住佢一定掂

咁我果次飛悉尼係夜晚機諗住一上機瞓覺就搞掂 為咗瞓得舒服啲仲買business 上機嗰日我仲特登唔俾佢瞓晏覺

點知佢一上到機就好興奮
完全唔瞓
要同我玩玩 我瞓覺唔同佢玩佢就自己喺個位度跳舞 有時仲想唱埋歌
我怕佢嘈到其他人
所以成晚唔瞓陪佢靜靜地玩畫畫 睇小小卡通 佢想跳舞就行去擺嘢食有空位地方郁下

結果到埗第一日我差唔多瞓足全日
跟住我勁怕回程又要再經歷多一次 不過好彩回程時佢又變返乖乖豬
佢瞓咗我想去廁所我就叫空姐幫手望住
回程好顺利

首頁

尾頁

跳至