自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Facebook 轉載

不少食肆在人流高峰時段都會派籌,而食客也需要憑籌號入座,有網民卻指,在火鍋店用餐時曾遇到鄰座客人沒有拎籌擅自入座,被揭發後仍厚臉皮地不肯離去,甚至說要投訴職員,最終被店內的霸氣經理一招KO,無賴客人最後無言地離去。

有網民在facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」投稿,稱曾到一間酒樓打邊爐,由於生意很旺,食客都要先取籌再等叫號碼。不過該網民在打邊爐期間,見到鄰座有一班客人自行入座,若無其事地向侍應索取配料點餐紙。

子爵府

侍應指,客人入座時會獲派一套點餐紙,並要求查看他們的籌號。客人辯稱,

我張飛一早畀你地收咗喇,你地收咗又唔比單我仲要多野問?
侍應沒有被胡混過去,堅稱店員不會收走籌號,並走往門口確認。數分鐘後,侍應回來指,門口沒有人帶過他們入來,再次要求他們確認籌號,詢問他們是否聽錯號碼,可算是給足下台階。

然而,食客繼續辯稱「入咗黎坐低就係架喇!你問咁多做乜」,還要求見經理。經理向門口及帶位職員確認事件後,再次客氣地要求他們離開,食客卻堅持不走,

子爵府

我地係唔走架喇,我要投訴你,投訴到你總公司,投訴到你地全部無得撈。
經理隨即大聲地說,

全部樓面既人同我聽住,無我吩咐,無人可以幫呢枱客落單, 斟茶都唔可以。唔識守規矩既人無資格係度食飯。
該台客人呆了一呆,繼續呆坐了十多分鐘就離去了。近日投稿網民再次光顧,經理和樓面職員仍在工作。

帖文引來大批網民留言,大讚經理有霸氣、有型,「邊間酒樓?佢公司管理唔錯,幫襯得過」、「 真係要為呢個經理鼓掌呀.....,如果我係食客,一定叫大家集體拍手添呀!」

別墅

回覆樓主:

子爵府

2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

複式洋房

上便寫火鍋店...
下便寫酒樓...

珊瑚宮

紫翹 發表於 19-5-15 18:34
我地係唔走架喇,我要投訴你,投訴到你總公司,投訴到你地全部無得撈。
經理隨即大聲地說,

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

經理好man !

茶類愛好者    發表於 19-5-16 07:15

子爵府

男爵府

大宅

如果是真,經理絕對要大讚。

請鼓掌

男爵府

回覆樓主:

經理好型呀

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

野蠻人

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

複式洋房

2019勳章

呢個世界好多奇奇怪怪嘅人...

茶類愛好者    發表於 19-5-16 07:16

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

紫翹 發表於 19-5-15 18:34
經理隨即大聲地說,

個經理好man,如果在場我會忍唔住

子爵府

Hillhill83 發表於 19-5-15 18:45
上便寫火鍋店...
下便寫酒樓...

通常酒樓都有火鍋!不過呢個唔係重點

子爵府

方麗娟 發表於 19-5-15 19:06
個經理好man,如果在場我會忍唔住

我都會

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

個經理真係型到震 對付呢d西客我覺得完全正確,唔好以為惡就大晒

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

經理型呀!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊