跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

最近香港亂七八糟,實在唔想小朋友係咁嘅環境長大,考慮緊好唔好移民澳洲,有好多現實問題未諗到點解決,請大家比啲意見。

我係RN,老公係小學教師,香港現況:兩個人月入100000港幣,買左樓,有工人,有架車,小朋友一個5歲,
一個3歲,一年可以去到兩次旅行,生活安穩,衣服無憂...

但如果以技術移民去澳洲,會賣香港層樓,拎五百萬港幣過去澳洲買樓,無額外現金流,但每月人工得返5000-6000澳元,老公英文一般,應該做唔返老師,又要照顧小朋友,可能要做啲part time基層工作幫保家計。生活會艱難好多,所有野都要就住就住,可能有急事想一家四口買機票返香港都未必做到(因為可能已經儲唔到錢)

大家覺得值唔值得之餘有無同路人可以分享下經驗,0係澳洲生活一般經常性開支係點?如果只得5000-6000澳元能唔能夠撐得到成頭家?(打算住離CBD遠啲啲嘅townhouse,小朋友讀政府學校)

大宅

無房貸5-6千生活費足夠了

大宅

回覆 kaylie2016 的帖子

我個情況同你十分似,一個係政府工,一個RN, income 都係咁上下,又係二個小朋友3、5歲。我地都仲係爭扎緊,但見到個社會咁,見到個教育咁,心好灰。最近我地都決定行動,申請咗先,有PR都會走,成功的話計劃大約3-5年到過去,會賣香港o既物業同再儲多啲錢,令到過到去可以買到間屋,同投資組合可以gen到錢,補貼少少生活費。响香港會只留返一間屋,以防萬一有需要。
我都係預2個人做野搵5千蚊到,爬文見C兄建議每人搵2-3千一個月(好過一個搵5-6千),因為咁係唔洗點交稅。咁有5-6千洗,應該可以普普通通咁生活,唔洗太慳,又多啲時間陪住小朋友成長。希望一切順利。

子爵府

kaylie2016 發表於 19-6-11 07:49
最近香港亂七八糟,實在唔想小朋友係咁嘅環境長大,考慮緊好唔好移民澳洲,有好多現實問題未諗到點解決,請 ...

我也下度決心二度移民了,離開澳洲2x年。

複式洋房

回覆 tem_2106 的帖子

希望大家都成功!介唔介意問下你地申請190 嘅話揀邊個省份? 我都無概念住邊個地方會比較好...有人話Vic 比較缺RN

大宅

190 要state nomination? 暫時sydney係我首選, 因為响sydney o既朋友比較多,有個照應先。

男爵府

回覆樓主:

X

大宅

回覆 mrs.frog 的帖子

唔知住city 同suburb 生活費係唔係差唔多呢?

男爵府

tem_2106 發表於 19-6-11 10:33

我個情況同你十分似,一個係政府工,一個RN, income 都係咁上下,又係二個小朋友3 ...

我最近都有諗 不過係溫哥華 因為老公哥哥係個邊 但吾知個邊一層樓咩價。 現在香港一千萬樓住緊 去到冇工做 咁食風? 唉

男爵府

回覆樓主:

X

大宅

回覆 pypy405 的帖子

我諗移民咁大決定,要好好計劃好先做,亦包括家庭嘅財政計劃,同要多了解及update工作/工種嘅行程,搜集多啲資料,更要親身去當地感受下等。我見好多後悔移民嘅cases 係,好似過度去先知好難搵返本行、或者搵唔番香港嘅人工等,我覺得過去前有晒計劃或最壞嘅打算,咁面對困難時就有plan 去應對。

大宅

咁就好...請問4千一個月,計唔計地稅、油錢或其他開支 唔知有無閒錢可以一、兩年返香一次呢?

男爵府

tem_2106 發表於 19-6-11 17:46

咁就好...請問4千一個月,計唔計地稅、油錢或其他開支 唔知有無閒錢可以一、 ...

X

男爵府

tem_2106 發表於 19-6-11 17:37

我諗移民咁大決定,要好好計劃好先做,亦包括家庭嘅財政計劃,同要多了解及update工 ...

X

lololala    發表於 19-6-14 10:39

男爵府

tem_2106 發表於 19-6-11 17:37

我諗移民咁大決定,要好好計劃好先做,亦包括家庭嘅財政計劃,同要多了解及update工 ...

都會

別墅

回覆樓主:

4千蚊一個月其實真係要好好好慳。

雖然唔使供樓,但都要買home and content, 果到成千幾一年,仲有每年要比land rate, 果到又幾千。 如果有車,油費,牌費,燕梳呢?!果到又估幾千。
你有小朋友,點都會比佢學嘢,果到又一筆。有人話無錢咪留係澳洲玩,但其實澳洲玩仲分分貴過去overseas。 所以4千一個月真係好難。我以前識個nurse,佢老公係香港做art teacher., 2個仔。老公過來無嘢做,老婆打兩份工。白天做nurse,晚上做cleaner., 直至老公搵到做跟貨為止。

我兩個婆都要做工,我做full time, 老公做part time (方便湊小朋友).,我地一家自己兩大两細,兩架車,每月開支大約5至6千,未計去旅行。

別墅

tem_2106 發表於 19-6-11 10:33

我個情況同你十分似,一個係政府工,一個RN, income 都係咁上下,又係二個小朋友3 ...

你個case唔同啦~你好好多,at lease賣在一間屋,都仲有一間屋係香港,財政上都唔使太大擔心。

大宅

回覆 HxH 的帖子

請問澳洲嘅學校假期,係唔係同香港澳洲國際學交差唔多,我見每學年係有4個Term, 每個Term 大約返兩個月學就放差唔多一個月假期?

大宅

回覆 tem_2106 的帖子

我吾知香港澳洲國際學校係點
澳洲呢邊
學校2月開課,一年有4個TERM ,每個TERM 9-10 WEEKS
完了放TERM BREAK 大概2星期多
私校會再早點放
TERM BREAK

大宅

回覆 queencaribbean 的帖子

謝謝你嘅資訊,我估應該係差唔多。

首頁
12345...11

尾頁

跳至