0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個月BB,大概起左兩星期,其實需吾需要睇醫生?算吾算嚴重?我問健康院,佢話係胎毒,吾洗理佢會自然好。陪月姐姐話用金銀花抹面,兩星期還未好,但係見到咁大達好心痛,有咩辦法?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

2019勳章

Hahahagirl 發表於 19-7-2 18:56
一個月BB,大概起左兩星期,其實需吾需要睇醫生?算吾算嚴重?我問健康院,佢話係胎毒,吾洗理佢會自然好。 ...

都幾嚴重下,通常一粒粒,你睇落好似一舊舊(範圍比較大)我覺得去睇醫生穩陣,唔好由得佢

複式洋房

一個月BB,大概起左兩星期,其實需吾需要睇醫生?算吾算嚴重?我問健康院,佢話係胎毒,吾洗理佢會自然好。 ...

濕疹呀!快啲去睇醫生好啲呀!

別墅

好似好痕咁喎 bb有冇r呀?
快d睇醫生啦 痕既話bb會好辛苦

大宅

2019勳章

你呢張相係咪佢最紅果刻?佢隔一陣或第二日係咪會退左紅,淨返啲一粒粒係到?如果長期都咁紅都算嚴重喎!

複式洋房

bamamaba 發表於 19-7-3 00:20
你呢張相係咪佢最紅果刻?佢隔一陣或第二日係咪會退左紅,淨返啲一粒粒係到?如果長期都咁紅都算嚴重喎!
...

呢張係最紅果刻,當佢爆喊既時間,谷到好紅,可以話係隔幾日會退,退完又係第二個位生返

大宅

試下用清水洗呀。

大宅

Bb痕唔痕?
會不會開冷氣就會無咁紅?

就咁睇相片,我會去睇醫生求個安心囉!

別墅

2019勳章

回覆 Hahahagirl 的帖子

有無餵人奶,我見d媽媽會用人奶厚敷!去睇下醫生都幾嚴重!

複式洋房

唔好等喇, 要睇醫生. 我BB 都係1個多月出濕疹同你BB差唔多, 健康院D 姑娘話唔嚴重用清水洗. 信左攪到成個月都無進展, 個身仲紅埋. 之後睇私醫生, 醫生話點解而家先黎.

別墅

2019新春慶豚圓

快快去睇醫生! 唔好拖了...同意樓上jm話買個安心都好! 最重要係對症下藥令bb唔好咁辛苦呢~!

複式洋房

2019勳章

回覆 Hahahagirl 的帖子

我個bb之前都系咁樣架,我將patpat膏搽系佢面上真系好返好多,宜家塊面已經好好多啦,你可以試下呢隻牌子pp膏:mustela

複式洋房

睇西醫斷症係應該的.
我勸你上網search 下兒童濕疹資料, 先去了解西醫用的類固醇係咩一回事, 諗清楚才好去搽西醫比你的藥膏.

我小孩都有濕疹, 我還在痛苦對抗中, 我做左陪個女一起長期( 到成年後) 同個病打仗既心理準備. 我揀左唔搽西藥, 睇中醫.

大宅

好嚴重!要睇醫生,我仔果時無你咁大片都已經要食埋抗生素,咁都仲唔去睇醫生?唔好等啦

複式洋房

試下每次換片後都洗番乾淨對手同BB 搽保濕lotion 你屋企係咪長期開冷氣?如果係的話BB皮膚會好易變得好乾的 一定要keep住保濕

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊