懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

純呻下。。 有左之後。好幸運地我冇好似人哋咁食唔到嘢又不停嘔。 但係好早就腰痛。濕疹。 手腳損曬。 面又痕又腫。訓又訓唔到鼻又大。 手指關節痛。 肚臍生猶。 胳肋底又黑真係攞命。。 完全面目全非。 因為我個肚偏細。。 可能懷孕之前太瘦但係bb係正常重量。。 個個都問我而家係咪五六個月一聽到我話就生得 個個都話睇唔出。 有啲仲問我bb健唔健康 啲人一聽到話選擇咗開刀又問你點解唔順產。 我聽過有人同我講話覺得冇順產 唔係做一個真正媽咪。都夠膽死。
終於就黎過咗呢段時間。。下星期開刀就可以見bb啦❤️❤️❤️好期待一個新既身份。

洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 15:05
純呻下。。 有左之後。好幸運地我冇好似人哋咁食唔到嘢又不停嘔。 但係好早就腰痛。濕疹。 手腳損曬。 面 ...

唔洗理人點講,我都係選擇開刀等生既媽媽,每個媽媽都有權利選擇自己生產既方法,只要自己開心咪ok,冇話邊個岩定錯,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 Heileyccc 的帖子

我成日都覺得冇試過冇經驗嘅人就話唔了解。 自己都試過懷孕過程。 點解要評論人哋嘅做法呢。 不過我本身都唔係好理人點講 我想問下你預產期係幾時呀。。

洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 15:17

我成日都覺得冇試過冇經驗嘅人就話唔了解。 自己都試過懷孕過程。 點解要評論人哋 ...

9月尾呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我話要開刀我都比人ee哦哦左好耐,好彩我老公唔會咁,支持我就夠

複式洋房

純呻下。。 有左之後。好幸運地我冇好似人哋咁食唔到嘢又不停嘔。 但係好早就腰痛。濕疹。 手腳損曬。 面 ...

我到係.懷孕之後先體驗到當年媽咪既辛苦.佢仲可以生三個.我第一個到已經好辛苦.雖然我外表冇咩大問題.食野又食得.冇嘔過.但有懷孕糖尿病!宜家咩到唔食得.每日食完飯要行45-60分鐘.每日打三次糖尿針!但為左呀b好.只好捱落去.好彩辛苦多兩個月就冇問題!我個肚到好細.但bb體重正常!好健康!我到成日俾人話肥我唔肥呀b但我冇重過又話怕呀b唔夠營養聽得多真係想開口鬧佢!呢啲人真係好討厭.

複式洋房

唉中啊 , 同你一樣, 大肚前係紙片人黎, 我朋友遲過我大肚,個肚都大過我, 99+佢d親戚一見我就話瘦,要食多d野,餓親阿B (但阿B一切正常,仲比預期大幾日)
我都係想開刀, 99同佢親戚即刻話唔贊成,又叫我行多d,易生d,又話生個陣記得唔好嗌 要留返啖氣... (我已一早講想開刀,仲同我講依d做乜鬼)

同其他媽媽交流,一講我打算開刀, 就有人話要經歷陣痛依d先係媽媽....真係幾想爆粗.....

複式洋房

2019勳章

我唔理 生果個係我 我都係揀左開刀 順產有太多未知因素

複式洋房

我老公都係支持我開刀呀。。不過基本上我講咩佢都會支持嘅。。 因為佢都覺得開刀我會舒服啲。。唔洗痛咁耐。。

複式洋房

回覆 驚奇大媽 的帖子

真係要自己做人媽咪先會知道。。原來聽到人哋話你個bb瘦係會好忟。。 我本身仲要濕哂底個個都話我會遺傳到落bb度。。 係咁叫我行多啲。。我一話開刀。。 又問係咪怕痛。咩唔捱得。。痴線架。。開刀唔痛架? 有能力可以選擇一個自己認為冇咁辛苦嘅方法。點解一定要人跟你個套。聽到都忟。。

複式洋房

回覆 Dangchan 的帖子

我真係明呀。。 我試過有個friend仲要講笑咁同我講佢睇唔起開刀嘅媽媽。。即刻比我鬧爆佢。。 做媽媽陀已經辛苦。。 生完出嚟又係一段好漫長嘅路。。生個陣想自己舒服d。 我完全唔覺得有問題。。

複式洋房

回覆 Cottonwood 的帖子

我都係咁諗。。 我覺得開刀起碼我知道咩時間我做緊啲乜嘢。 當然除咗未知因素佢早產。 私家唔收。。 但係我覺得好多嘢都係自己同醫生嘅預計之內會安全啲。

洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 18:22

我老公都係支持我開刀呀。。不過基本上我講咩佢都會支持嘅。。 因為佢都覺得 ...

冇錯,上一代既人永遠覺得順產先最好,同埋現在又有啲人講到比bb食奶粉好似有毒咁....其實自己鐘意點咪點,聽得愈多就會好燥

洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 18:25
回覆 驚奇大媽 的帖子

真係要自己做人媽咪先會知道。。原來聽到人哋話你個bb瘦係會好忟。。 我本 ...

我都試過,跟住我同嗰個人講 : 咁你試過開刀你先同我講順產有幾好,佢地都冇試過, 憑什麼講開刀唔好呢?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我唔會用偉大去形容自己,有啲時候係騎虎難下,你好自然會作出某個選擇同埋向某個方向行

複式洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 18:25
回覆 驚奇大媽 的帖子

真係要自己做人媽咪先會知道。。原來聽到人哋話你個bb瘦係會好忟。。 我本 ...

我從細就有濕疹所以好明白你不過好彩我隻濕疹係體質性濕疹.冇致敏原.希望坐月坐番好個體質就會冇濕疹開刀同順產一樣到可以好辛苦!好痛.個啲人真係好黑人憎!

複式洋房

係呀。。救命。一聽到餵奶粉。又叫你堅持。又話為bb好一定要食人奶。。好可怕

複式洋房

我覺得每人有每人唔同嘅選擇。 自己選擇嘅。梗係覺得對自己或者bb係最好㗎啦。 我覺得其他人畀意見唔緊要。但係唔好講到自己先一定係最好嘅

複式洋房

回覆 cometingliu 的帖子

認同。。

複式洋房

回覆 驚奇大媽 的帖子

我都好想生完之後啲皮膚會好返

洋房

kobyleung 發表於 19-8-6 20:10

係呀。。救命。一聽到餵奶粉。又叫你堅持。又話為bb好一定要食人奶。。好可怕:swea ...

餵到咪餵囉,到時冇奶都冇計嫁,最緊要唔好比壓力自己,生完已經要坐月,重要為左啲奶而唔開心既話咪好易有情緒問題囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊