懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手媽媽 1月預產期 因為奶奶係全職家庭主婦所以諗住唔請陪月
但又擔心奶奶會辛苦同埋有啲野唔識冇人請教
所以就想咁多位媽媽比啲意見 分享下啲經驗
唔知有冇媽媽都係冇請陪月?
想問下飲食除外仲有啲咩要特別注意?
同埋我其實都有份全職 想問下生完幾耐左右可以開始返工?感謝!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Ashleytc 發表於 19-8-6 15:25
新手媽媽 1月預產期 因為奶奶係全職家庭主婦所以諗住唔請陪月
...

我第一胎時冇請。我自己午餐晚餐有家人幫手。我唔係同長老住,但佢地會拎煮好嘅嘢或買餸嚟,所以佢地唔會好辛苦(住得唔太遠)。BB我自己湊,餵人奶。我自己覺得咁安排OK的,因為最麻煩係落街買餸同處理食材。其他冇大問題。

其實好視乎你同奶奶夾唔夾到(特別如果你地同住),同埋你自己對坐月嘅要求同期望,又會唔會同佢好大出入。個個人諗法同理解都唔同,冇話點樣一定係啱,最緊要係 supposed 幫你嘅人係輔助到你。無論係打算畀家人幫手或請陪月都要留意呢點。

大宅

2019新春慶豚圓

...

奶奶會幫手坐月?
建議帶埋佢去聽下講座
報個班比佢上下

有無工人?
bb衫要手洗(因人而異),奶樽要洗

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

冇工人 奶奶話冇野做會幫下手 同埋我打算餵人奶 希望個b乖啲

大宅

2019新春慶豚圓

Ashleytc 發表於 19-8-6 16:19

冇工人 奶奶話冇野做會幫下手 同埋我打算餵人奶 希望個b乖啲

預左會辛苦d
你確定99系幫手 定正系玩bb

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

幫下手 ≠ 會全程幫你揍
同埋湊初生係好辛苦嘅
第一胎點解唔請陪月?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你傾清楚好d... 我99黎幫手嘅意思係... 坐係我屋企睇成個下午電視,bb喊時去抱,要食奶時(我沖奶後)佢去餵奶。晚餐前就趕番屋企煮飯比我62食!

複式洋房

回覆 Happybabyhbb 的帖子

好多奶奶就幫手買食材,然後玩B,或許訓話新抱一番,之後就走。你要想清楚期望同佢溝通清楚,才不會怨沒有得休息。

大宅

想生BB熱投

如果以吓ok, 唔請陪月其實都survive到:
1. 你同奶奶好夾,有話可以直說。
2. bb你自己湊。因為奶奶又湊的話,你要接受佢湊嘅方式同你有出入
3. 你鍾意佢煮嘅飯餸。因為你無可能又湊newborn, 又煮飯煲湯俾自己食
4. 佢肯幫你洗吓bb嘢唔會埋怨

大宅

...

我99 夠話幫我坐啦(實情為左個仔d錢),好在我照請ja, 條友成日煲埋d 退奶野,或者行氣活血野俾我,飲左就死得啦
仲有,唔請陪月,寧願搵媽都唔好搵99,媽罵得,奶奶你只要有少少勸喻,佢就西你面

珍珠宮

2019新春慶豚圓

衛生署有母乳講座,有啲係歡迎奶奶或其他家人聽的。如果你打算餵母乳,我好建議你同佢一齊去聽。因為如果家人有正確母乳知識,到時就唔會謬誤百出幫倒忙。

別墅

無野做會幫下手?咁佢約左人去玩、去旅行呢?
你有心理準備奶奶幫你坐月,佢只係幫你睇住bb,家務你做,bb野你洗,飯你煮。佢負責睇住bb,係佢眼中咁已經係幫左手。
咁搞法基本上你餵到人奶的機會好微。

複式洋房

...

我十二月生咗第一胎,bb依家八個月大。
我都冇請陪月冇工人呀,仲唔俾四大長老黎幫手,因為怕煩。
產假果十個星期,我主力湊bb、洗bb野,仲可以做少量家務例如洗大人衫果啲。爸爸就煮定俾我食先出門口返工。
我覺得最緊要保持心情開朗,唔駛咩都太緊張,特別係bb既野,佢地冇想像中咁fragile。
我未夠一個月已經成日同bb出吓街食吓野,最緊要係曬吓太陽。bb一出院已經日日俾我拎出花園曬吓大陽。
大概六星期大,我就同阿仔介咗夜奶,就更加舒服了。
個人認為唔需要咩都消毒,保持正常衛生就得。
加油呀,初生b唔係想像中咁難搞。
有咩唔識/想搵人傾吓可以pm我呀。

複式洋房

...

仲有係我坐月其間雖然成日出街,但係謝絕任何人探訪

大宅

去藥材舖執定坐月廿八方,叫奶奶幇手一日燉一個湯水補身

複式洋房

應該會幫手既但比較怕佢會用以前自己湊仔個套黎湊
因為我尋晚同c6傾過洗唔洗請陪月幫下手
c6同我講:「唔洗啦!阿媽識咖啦!我嫲係佢生個陣有教佢!」
其實佢咁講我仲擔心唔係教過就一定識咖嘛..
雖然老人家有佢地既智慧同經驗
但坐月好似都係有返啲專業人士幫手會有保障啲

複式洋房

回覆 KoneyB 的帖子

c6話有阿媽幫手唔洗啦..咁樣

複式洋房

回覆 Happybabyhbb 的帖子

我諗佢都係會煮飯咁樣

複式洋房

回覆 alannmama 的帖子

明白,我會聽晚食飯同佢傾下

複式洋房

回覆 Bella1121 的帖子

(1) 還好,因為依家唔係一齊住,佢意思係想我差唔多生個陣搬去佢到。咁就直到阿b出世之後佢都想我地繼續係佢到住。不過我同佢又唔係好多話題,但佢對住我都幾有話直說。
(2) 我都諗住自己湊
(3)呢點真係難啲..因為佢煮飯好重口味或者好重家鄉風味..例如臘腸臘肉炒菜心..仲有餐餐都有鼓油雞(同一碟食幾日)
(4)呢樣一定冇問題! 佢好鐘意清潔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊