1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢都無發唔到,例如橙橙,水水等,佢應該是有語言發展遲緩問題,我諗住2歲時到健康院問下姑娘,另一方面都搵緊坊間既機構,想問下有冇過來人,可以話我知小朋友幾時先可以追返同齡進度?因為真係好擔心

別墅

holly0519 發表於 19-8-9 00:49
本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

你有十幾個好我個囡好多,我囡23m,識既疊字一隻手數得哂,都係等黎緊去健康院問吓情況點。轉介政府醫生和治療師跟進可能慢過私家,但私人機構出面又好鬼貴。我都好期待亞囡突然爆發個刻,講超多個字,d人話要等待,但唔知等到幾時,我都擔心⋯

大宅

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

政府安排流程如下-->健康院轉介-->CAC-->視乎情況安排去政府醫院言語治療/或轉介到社署申請o/i/e/s位。
等大約一年左右先會有CAC評估。
唯一好處係平,但要等好耐.
唔等政府嘅話,可直接搵言語治療師上堂,私人機構或各大NGO都會有,一般收費750-1100,45-60分鐘一堂.如果係低收入人士部份NGO可能有優惠或資助上堂。

大宅

Maychu820 發表於 19-8-9 01:33
你有十幾個好我個囡好多,我囡23m,識既疊字一隻手數得哂,都係等黎緊去健康院問吓情況點。轉介政府醫生和 ...

我都真好擔心,我睇過私人機構真係好貴,但如果兩歲情況都冇改善,我諗都要去做下評估

子爵府

回覆 holly0519 的帖子

平日主要邊個湊?有無上親子班或者playgroup?

大宅

CCHINGC 發表於 19-8-9 11:40

平日主要邊個湊?有無上親子班或者playgroup?

平時婆婆湊,黎緊兩歲會返n班

大宅

我個仔都係,21個月,識幾個字,全部嘢都識,係唔識講,要咩都係手指指,教極都唔講

大宅

holly0519 發表於 19-8-9 11:42
平時婆婆湊,黎緊兩歲會返n班

明白做媽媽的會擔心。我囡現在27個月,真正開口講詞語係23個月。返左N班會進步好快

男爵府

私人嘅言語治療真係負擔唔起,我小朋友都有同樣問題,又係22個月,差唔多完全唔講嘢

子爵府

留意下小朋友聽指令,口肌咀嚼有無困難,有無睇電子產品,如果無,可能平日少左d互動,佢地要聽多d,吸收多d,用字簡單d,到佢明白左大人語言,先講d複雜嘅字,例如我之教囡囡會用疊字(兔兔),到佢差不多到語言爆發期,就改用正常語言(兔仔),講得唔正好正常,你幫佢講番啱就可以,唔好扮佢講野
長輩同外傭姐姐未必掌握到技巧,最好父母每日至少陪伴佢30-60分鐘,從生活情景當中教語言,我地都係雙薪父母,靠晚上7:00至9:30呢段時間,由洗手食飯開始,到落街散步,再回家閱讀,教佢食物名稱、街上見到人與事、書中故事,咩都講一餐,自然植入,好過生硬教授。

民房

我仔18m 講嘢唔合格,要2歲再返健康院。
直到佢22M 都係講得十個八個單字,預咗兩歲返去都肥佬之際,我地一家去咗一星期旅行,佢好似忽然受咗d 啟發咁,變咗做鸚鵡,再隔二,三星期就已經講到短句子。

你可以試下安排D活動衝擊下佢平淡嘅生活。
同埋平時多d 同佢講廢話,佢會記得的。我有習慣平時要佢等待時就數1至10......佢開口無幾耐就已經可以自己由1數到10。加油

洋房

同你小朋友情況差不多,都係23m,有大部分音都發唔到,你小朋友其他發展正常嗎?如身高、牙齒等。我仔身高出牙都好慢,不喜歡咀嚼食物

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:27

同你小朋友情況差不多,都係23m,有大部分音都發唔到,你小朋友其他發展正常嗎?如 ...

其他發展是可以,唔太中意咬食物,唔知關唔關事,另外脾氣十分大,得唔到想要既嘢會大喊,所以我想知佢會唔會有其他問題

洋房

我仔都係,脾氣唔好,得唔到想要嘅野就尖叫/打人/拍枱....

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:43

我仔都係,脾氣唔好,得唔到想要嘅野就尖叫/打人/拍枱.... ...

所以就黎返n班,我都好擔心佢會點,所以都想盡快睇下佢有咩問題

洋房

我都有報,7月上左summer course,老師都話覺得佢說話較少,諗住都同佢做協康assessment

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:51

我都有報,7月上左summer course,老師都話覺得佢說話較少,諗住都同佢做協康assess ...

我囡每當要坐定定,就唔肯,會發脾氣,我都唔知點算,聽聞協康都排好耐

洋房

咁有冇邊間機構係較好又唔駛排咁耐?

我小朋友仲係得80cm...牙仔得8隻🥺

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:56

咁有冇邊間機構係較好又唔駛排咁耐?

我都唔清楚,所以上黎問下睇下有冇人知,好苦惱

洋房

我個囡囡都係23个月,唔识讲嘢,不听指令,都好担心

首頁

尾頁

跳至