時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/362346/%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E6%9D%B1%E9%81%8A%E8%A1%8C-%E6%9D%B1%E5%8D%80%E5%A4%9A%E5%80%8B%E5%B1%8B%E8%8B%91%E5%9A%B4%E9%99%A3%E4%BB%A5%E5%BE%85-%E5%A4%AA%E5%8F%A4%E5%9F%8E%E5%A4%AA%E5%AE%89%E6%A8%93%E6%8B%92%E8%AD%A6%E5%85%A5%E5%85%A7

太古城張貼告示,表明除非警方有法庭手令或應居民要求到場,否則不會讓警方進入

港島東今日(11日)今日將舉行反對修訂《逃犯條例》集會及遊行,雖然遊行遭警方反對,但料維園集會出席者會照樣遊行,向東往原定終點渣華道遊樂場,或是其他方向。北角有酒店已搬走戶外花盆,以防警民衝突時「爆缸」而招損失。

遊行人士會否繼續向東往太古、甚或筲箕灣難料,惟區內的太古城及太安樓,已貼出告示,不會讓警方在沒有手令或無人報案情況下進入屋苑私人範圍。

陸續有市民發起遊行,要求政府回應五大訴求。(資料圖片)

港島東遊行原訂於今日舉行,由維多利亞公園起步,並以北角渣華道遊樂場為終點。不過,警方早前表明反對遊行,僅向維多利亞公園的集會發出不反對通知書。近月來即使遊行被禁止或變成非法集結,仍有不少人會依然遊行,最終爆發警民衝突,以催淚彈清場。

遊行隊伍或會經過的渣華道,途中的北角城市花園酒店,昨日有居民所見,酒店已將外圍的花盆搬走。

北角城市花園酒店已將外圍的花盆搬走。(居民提供圖片)

太安樓多老人 憂誤中副車

雖然遊行原訂於渣華道遊樂場結束,於東區一帶商戶及住宅均已嚴陣以待。網上流傳於西灣河太安樓已張貼告示,稱由於大廈出入口眾多,加上業主以老人居多,而於一、二樓更設有老人院,擔心若衝突延伸至筲箕灣道,太安樓將「首當其衝、誤中副車」。

業主立案法團呼籲居民留在室內及關好門窗,同時稱已去函警務處,反對警方在住宅範圍作驅趕或拘捕行動。

西灣河太安樓張貼告示,拒絕讓警方入內。(網上圖片)

太古城張貼告示,拒絕讓警方入內。(網上圖片)

有筲箕灣麻雀館張貼告示,指如有遊行示威,顧客需走後門。(黃偉超攝)

wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-11 11:38

珍珠宮

subtlemama 發表於 19-8-11 10:17
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/362346/%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E6%9D%B1%E9%81%8 ...

最好,警察做少好多,有乜事閣下自理!俾暴徒打唔好報警

伯爵府

開心吸收勳章

紫翹 發表於 19-8-11 10:20

支持

珊瑚宮

回覆樓主:

佢地怕暴徒知有警察入內, 好似新城市俾暴徒日日搞啫。
希望佢地有事時, 暴徒幫佢地搞掂, 唔好報警呀

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放心, 其實警方都係想驅散多過拉人!

侯爵府

回覆樓主:

我都奇怪,太古城是一個老牌中產龍頭屋苑,點解班黑衣未去攪破壞?今次屋苑發咗個咁嘅聲明,住客真的要自求多福了!

象牙宮

主要怕比佢地攪,日日或個個星期去攪你重慘。

子爵府

咁不如解散警隊,由得D白衣,黑衣,藍衣自我解決,邊個拳頭硬邊個話事,好冇

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-8-11 10:38
咁不如解散警隊,由得D白衣,黑衣,藍衣自我解決,邊個拳頭硬邊個話事,好冇
...

係佢地唔俾人做野先,咁咪佢地自己解決law

完全跟足佢地訴求啦!有屋苑冇寫到架喎,我地依然需要警隊

大宅

好呀,今天可休息

大宅

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/362346/%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E6%9D%B1%E9%81%8 ...

大宅

無良發展商一邊登報反對暴力,一邊自己縱容暴力

大宅

bopomofo2405 發表於 19-8-11 10:38
...

下,斷人衣食喎
警察唔做警察仲可以做乜?尤其低學歷行下咇就收工果班

公爵府

牛年勳章

到時call 返警察時, 係咪也可拒絕, 呼之則來, 揮之則去

子爵府

tablecloth 發表於 19-8-11 10:52
下,斷人衣食喎
警察唔做警察仲可以做乜?尤其低學歷行下咇就收工果班
...
咁要問下叫人有事唔好搵警察嘅人,我都唔明咩邏輯。

大宅

bopomofo2405 發表於 19-8-11 10:57
咁要問下叫人有事唔好搵警察嘅人,我都唔明咩邏輯。

邊個會咁講?冇見過

我只見過有事搵警察警察唔黎,係721元朗黑社會入晒地鐵打市民嘅時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好攪錯!唔係個個住嗰邊都唔歡迎警察架,張通告係尋日發既,我有打去物業管理中心,佢哋話會反映意見

大宅

回覆樓主:

有事唔好報警

公爵府

俾警察追時記住入呢啲屋苑避啦

子爵府

tablecloth 發表於 19-8-11 11:01
邊個會咁講?冇見過

我只見過有事搵警察警察唔黎,係721元朗黑社會入晒地鐵打市民嘅時候
即刻有。睇#18樓。

首頁

尾頁

跳至