自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想請問一下大家知不知道如果ABRSM考琴试當天請病假,但每一本琴書用三年,那是否2017-2018的exam pieces那本書到2020年補考時就不能用,要用新書補考?謝謝!

男爵府

waiwaileung1 發表於 19-8-12 00:11
我想請問一下大家知不知道如果ABRSM考琴试當天請病假,但每一本琴書用三年,那是否2017-2018的exam pieces ...

2017-2018 年只能用到2019年年底

男爵府

回覆 fmf903 的帖子

Thanks!

子爵府

waiwaileung1 發表於 19-8-12 00:11
我想請問一下大家知不知道如果ABRSM考琴试當天請病假,但每一本琴書用三年,那是否2017-2018的exam pieces ...

可用多一年,即2019。如不放心,可電考試局查詢。不過,會否考慮申請改期!

男爵府

思澄爸爸 發表於 19-8-12 00:59
可用多一年,即2019。如不放心,可電考試局查詢。不過,會否考慮申請改期!
...
2019年,即是2020年補考時不能用對嗎? 有申請改期,但暫時沒有人可對调。

子爵府

waiwaileung1 發表於 19-8-12 01:14
2019年,即是2020年補考時不能用對嗎? 有申請改期,但暫時沒有人可對调。
...

如果本書至到2018年,應該2019係最後一年。最好打去考試局abrsm問,好過估估下,佢地好清楚。
你說的既然是病,出示醫生紙比考試局,係佢地幫你安排另一個時間,不用自己申請對調,何妨事前又點知到時會病。年底多人考琴試,應該可以比到另一時間。

男爵府

waiwaileung1 發表於 19-8-12 01:14
...

你想改期,自己單方面申請 佢會幫你調,但未必係你理想時間。你想詐病唔考呀?補考係下個年度,冇得用返2017-2018 syllabus. 自己諗下啦。

男爵府

請不要這麼懷疑人,本身安排了一個小手術,還在安排看看可不可以改期,兩邊看看那一邊可以遷就到。 ANYWAY, 謝謝真心幫忙解答的人。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

是太遲申請嗎?我一收通知即在網上揀即時改到

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我不知遲不遲, 7月尾8初申請,我一陣會再試下。謝謝! Anyway, 我想知道書本可否下年再用的問題已經解答了,謝謝真心幫忙的JM。此POST可關。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-12 09:36
是太遲申請嗎?我一收通知即在網上揀即時改到

我想請教是否可即時選擇對調日期?可以即時知有沒有翻譯嗎?
我入到去系統,未有得㨂任何資料叫我入信用卡資料。

子爵府

tester5 發表於 19-8-12 10:12
我入到去系統,未有得㨂任何資料叫我入信用卡 ...

印象中冇得網上即時揀對調,純粹自己填考試日期資料之後等,仲要hold住我個期,所以我覚得冇乜作用。莫非個系統已update? 係就好了。有冇jm 提供多些資料?

翡翠宮

思澄爸爸 發表於 19-8-12 10:25
印象中冇得網上即時揀對調,純粹自己填考試日期資料之後等,仲要hold住我個期,所以我覚得冇乜作用。莫非 ...
我唔清楚以往係點做。
我今年報琴試時打過去問職員,佢講到好容易,自己上網選擇時間對調就可以。

但我login入系統,即時叫我入信用卡資料,當時都未肯定到對調時間,或是否有翻譯,所以我都想問問用過系統的JM的經驗。

子爵府

...

20年用唔到了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我係15/7上 考評局網改
鋼琴老師話佢另一學生改到,我都即改,系統即俾日期時間,ok就俾錢
係咪最初系統有得自選,唔夠快手,選晒就要等有人放時間至對調到,我就唔清楚了

子爵府

tester5 發表於 19-8-12 10:12
我入到去系統,未有得㨂任何資料叫我入信用卡 ...

再上個系統。佢應該已比咗個新期你先至會有得去比錢個功能的。
我覺得佢個system有個弊處就是,話就話比1 day人地考慮新期,但畫面只有指示人地去比錢嘅制或返回,有d誤導。其實我諗佢係-只要你唔即刻去比錢,退出當時個畫面,佢個新期都會依然幫你hold一天。

至於翻譯,其實大約在填你對新期的要求那畫面,佢下面有一項叫without interpreter比人剔。
如你冇剔,咁即是你要interpreter。如果佢之後都跟據你這頁要求配到新期比你,咁即是會有interpreter。再者,佢之後d畫面都有作實有冇interpreter的。所以,有新期配對到是即時知道有冇interpreter。你再看看!

翡翠宮

思澄爸爸 發表於 19-8-17 03:38
再上個系統。佢應該已比咗個新期你先至會有得去比錢個功能的。
我覺得佢個system有個弊處就是,話就話比1 ...
Thx,好有用既資訊

首頁

尾頁

跳至