嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

我仔仔而家食5餐,除左一起身飲5-6安奶(雪印)外,中開3餐食粥仔(一碗半),臨瞓一餐飲1-2安奶,見佢唔係好飲奶,索性比埋粥佢食!(即係1奶4粥)擔心佢係咪食得太少奶而太多粥(emoji)請媽媽們分享下你們意見呢☺️

2019新春慶豚圓

回覆 emmakorea 的帖子

Hi emmakorea ,囝囝食固體食得好叻呀 通常9-11個月BB,每日大約食2-3餐固體,飲奶2-3次,最重要係建立多元化和均衡飲食習慣,穀物類1-1.5碗(1碗容量250-300ml)、菜蔬類4-6湯匙(1湯匙容量20g)、水果類1/4-1/3湯匙、肉魚蛋豆類2-3湯匙,奶類500-600ml 就OK。 仲要培養囝囝飲水習慣,囝困肯飲水嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

水就吾太肯飲,每日都有水果佢食,但奶飲咁少,會唔會欠缺少少補充劑呢?

2019新春慶豚圓

emmakorea 發表於 19-9-5 22:23
水就吾太肯飲,每日都有水果佢食,但奶飲咁少,會唔會欠缺少少補充劑呢?
...

唔好客氣, 媽媽選擇低鈉芝士(每100克食物鈉含量少於/=600毫克、低糖yogurt(每100克食物糖含量少於/=15克)會比較健康,可以安排係正餐前1.5-2小時或者上、下茶點時間進食呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

明白,謝謝你,我試下比芝士乳酪佢☺️

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
emmakorea 發表於 19-9-6 16:16
明白,謝謝你,我試下比芝士乳酪佢☺️

唔好客氣, 媽媽選擇低鈉芝士(每100克食物鈉含量少於/=600毫克、低糖yogurt(每100克食物糖含量少於/=15克)會比較健康,可以安排係正餐前1.5-2小時或者上、下茶點時間進食呀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊