自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

半年前之前入院做body check 血壓膽固醇正常,跑步測試血壓都正常,但覺得心口痛,未去到甩住甩住嘅

有冇JM知血管有冇塞仲可以做啲咩檢查? 去心臟科私家診所係咪可即時 check到?

可唔可以講詳細一點,做啲咩檢查、過程?

可唔可以介紹心臟科醫生?

謝謝!

公爵府

醒目開學勳章

kk300 發表於 19-9-12 09:57
半年前之前入院做body check 血壓膽固醇正常,跑步測試血壓都正常,但覺得心口痛,未去到甩住甩住嘅

有冇J ...

心口痛應該睇心臟科醫生,可以照CT, ultrasound, 孭Echo 機,我亞媽半年前港怡醫院三樣做齊大約$15,000

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照CT,睇三條大血管有無異樣!

大宅

Thx , 照CT 係咪要住一晚院? 貴唔貴? 使唔使麻醉,或放啲嘢入身體?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kk300 發表於 19-9-12 13:06
Thx , 照CT 係咪要住一晚院? 不用!貴唔貴? 預6K左右,唔同私院收費有分別!
使唔使麻醉,不用!
或放啲嘢入身體?要打顯影劑!

男爵府

Thx , 照CT 係咪要住一晚院? 貴唔貴? 使唔使麻醉,或放啲嘢入身體?

ct打顯影劑,好快,大約半個鐘之內。唔使麻醉。

男爵府

住院,價錢,問番你醫生/保險最清楚準確。呢啲無答案,因為間間做法價錢唔同

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你應該睇心臟科醫生,再轉介照心臟CT

大宅

Thx all ~ 其實血壓膽固醇冇問題,跑步測試都合格, 塞血管機會高唔高?

男爵府

kk300 發表於 19-9-12 15:34
Thx all ~ 其實血壓膽固醇冇問題,跑步測試都合格, 塞血管機會高唔高?

以上唔係單純原因……你做ct都啱,睇心臟科答到你

大宅

9999金 發表於 19-9-12 16:13
以上唔係單純原因……你做ct都啱,睇心臟科答到你

好的, thx

珍珠宮

回覆樓主:

心口痛唔係只得塞血管呢個問題先會有。
你去睇心臟科醫生,由醫生判斷要點做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kk300 發表於 19-9-12 15:34

我做過心臟超聲波、運動心臟心電圖、24小時心電圖、心臟MRI 都一切正常,膽固醇也正常,但是照過CT,證實有兩條血管阻塞

男爵府

照 CT 唔駛入院, 唔駛麻醉,只打顯影劑入身體,好快做完。

琥珀宮

有d case 係血管某d 部位天生狹窄!
如果唔做進一步檢查,會否令你七上八落,唔安心先?我地點可以亂講你有無事?自己決定la!

大宅

bufferzone 發表於 19-9-12 16:59

我做過心臟超聲波、運動心臟心電圖、24小時超聲波都一切 ...

請問顯影劑對身體有害嗎?

同埋之後点治療?

珍珠宮

bbchu0316 發表於 19-9-12 17:38

正常係無害嘅,當然有啲人會好似藥物敏感咁樣,對顯影劑過敏,但機會好少

珍珠宮

2024年龍年勳章

bufferzone 發表於 19-9-12 16:59

我做過心臟超聲波、運動心臟心電圖、24小時超聲波都一切 ...

咁點樣醫?

珍珠宮

bbchu0316 發表於 19-9-12 17:38

顯影劑應該對身體冇害啦!有害就唔會用,係咪?

之後要食心臟同薄血藥

珍珠宮

panda361 發表於 19-9-12 17:51
咁點樣醫?

醫冠心病咁醫

首頁

尾頁

跳至