1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仔一直都唔驚我地鬧,有一次好曳,冇著衫走來走去,我打左佢patpat一下,紅左,佢都係用手搓下就算
平時我好惡鬧佢佢都係笑
今晚佢係咁捉到我頭髮好痛,我大聲叫佢唔好整,話下佢唔可以咁,佢呆左幾秒,之後玩手指自己笑
我老公話佢好似好傷心,之後佢唔比我抱,到之後同佢玩返先冇野。
其實佢諗緊咩呢?咁細個唔係鬧下就會喊嗎?
我細個一鬧就喊其他bb係點架?
佢咩都唔驚,都唔知點教佢

大宅

回覆樓主:

仲細未識驚
過多一兩個月應該好d
我仔16個月
而家鬧佢就會即刻唔敢郁,然後攬住我
之前鬧都係唔驚同笑

水晶宮

我大孖2歲先明。

子爵府

原來真係未明見佢成日話佢都笑,幾驚教唔聽

別墅

回覆 Daisywong313 的帖子

打佢都唔會出盡力打,.可能佢以為你同佢玩緊不過話完佢會唔比抱,可能都有意識你係鬧緊佢

我個仔22個月都係唔驚打鬧,有聲狠得滯鬧大聲左或打大力左,佢仲會發脾氣打返我地轉頭,唉,無計,唯有慢慢同佢講道理

子爵府

lsching 發表於 19-9-15 23:13
回覆 Daisywong313 的帖子

打佢都唔會出盡力打,.可能佢以為你同佢玩緊不過話完佢會唔比抱,可能都有意識 ...

講道理佢明嗎?我依家唔比佢做果樣野,就直接抱走/拎開,我諗佢講都唔明
我d親戚就話要鬧佢

大宅

Daisywong313 發表於 19-9-15 03:04
我仔一直都唔驚我地鬧,有一次好曳,冇著衫走來走去,我打左佢patpat一下,紅左,佢都係用手搓下就算
平時 ...

14個月就開始鬧好影響佢㗎

佢言語上根本就聽唔明

而且你鬧佢呢佢就會學咗你鬧人嘅方法之後會留返你轉頭
呢個都算數啦佢返學校鬧人或者打人就大件事

最好睇吓啲育兒書,細路仔冇得壓落去,要靠後果去學習,佢見到做咗壞事時候有唔好嘅後果就自然會慢慢明白

去到第日大啲,打罵嘅關係會搞到你成個家庭氣氛都好緊張,需知道你而家個細朋友仲咁細

Trouble two都未到

侯爵府

回覆樓主:

我仔都係14 個月,都係唔怕打,但係未夠一歲我大聲講no, 佢已經知我話佢,會爆喊,係咪你話佢果時唔夠惡?

大宅

我個仔都係,之後我地困佢入房,佢就驚,唔再犯同樣既錯p.s.有開燈的

子爵府

babytingbaby 發表於 19-9-23 23:07
我個仔都係,之後我地困佢入房,佢就驚,唔再犯同樣既錯p.s.有開燈的

哈哈...我諗我仔應該超開心
可以自己係房任玩

大宅

Daisywong313 發表於 19-9-23 23:12
哈哈...我諗我仔應該超開心
可以自己係房任玩

我困佢入衣帽間,對佢比較陌生,冇野玩

大宅

其實一般的打罵佢地都唔係好驚,反而係要令佢知道後果同埋要執行
罰佢都要用啲真係罰到嘅野先好講,例如落街唔拖實媽媽隻手就立即返屋企,試得1,2次佢就知個後果係乜,就肯拖手

男爵府

Daisywong313 發表於 19-9-15 03:04
平時 ...

14個月未識驚,可能識但唔識表達
我仔17個月啦,一直都係唔怕鬧唔怕打,最近佢又激嬲我,佢好似知道自己做錯,企埋一邊唔敢嘈,企左幾分鐘叫我一聲媽媽,我有應佢,咁佢又變返平時咁曳
我諗佢依家終於知道咩係 媽咪好嬲 啦

首頁

尾頁

跳至