1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男仔講野真係慢啲嗎?佢乜都識聽就係唔肯講,只係識媽媽。。。要言語治療嗎?

大宅

qq6a 發表於 19-9-17 22:30
男仔講野真係慢啲嗎?佢乜都識聽就係唔肯講,只係識媽媽。。。要言語治療嗎?
...

22個月應該唔會只識爸爸媽媽,沒有其他說話嗎?例如,餅餅,花花草草呢?會做動作嗎?

水晶宮

我孖女20個月時只識大概20個單字。我有帶佢睇GP(我係外國)
話正常。再大概23個月見兒科時話next few months要學put words together。
我唔知男仔係咪遲。你有concern搵d 專業人士睇吓。

子爵府

男仔說話係慢D,不過要留意下有無一D情況可以改善下

1) 睇太多電子產品?→最好唔睇,一定要就每日睇半個鐘至一個鐘
2) 溝通時有無投其所好→可針對佢喜歡嘅物件開始教,例如最初講車,識講之後就講小巴、大巴、的士
3) 照顧者說話清晰易懂?→咬字清晰,可以同佢地講句子,但唔好講太快太長

大宅

歲半個陣去健康院,姑娘有冇就小朋友的說話情況講D乜野?2歲要再去嗎?
雖然話就話男仔一般進程會慢過女仔,但都係within個range,唔會話差好多。例如:一般歲半已經會識講10+單字,,但如果去到歲半都未做到,係慢咗少少,但都仲係個range入面,姑娘只會安排2歲再見個小朋友,不會係呢個時候就同家長講小朋友有言語障礙之類。

以下我觀察我個仔之後既發現:有時小朋友識講物件名,唔代表佢一定每次都會開口講。有時可能會玩玩下,佢自己會好似自言自語咁發D音出黎 (其實係度self-play緊)。

另外都可以試下留意有時佢玩緊個陣會唔會見到有D物件會發出接近物件名的音。因為有時小朋友佢未講得正,會令大人有錯覺以為佢唔識講。好似初初同我個仔玩關於動物的字卡同動物公仔,佢講唔到一D字,但會發到接近音,例如獅子,一開始會聽到佢就係度"C..."。

可以試下同佢玩D要發音的遊戲 (e.g. 扮動物叫聲),等佢可以學發出唔同的聲音。

首頁

尾頁

跳至