自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近唔知搞乜,屋企啲傢俬電器輪住壞...
廚櫃、微波爐、冷氣機、廁所、熱水爐....
真係整都整到窮...

水晶宮

好誇張喎

照計依家唔係春天濕度高,好少會壞咁多電器喎

JM你流年不利

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-9-28 23:38
好誇張喎

照計依家唔係春天濕度高,好少會壞咁多電器喎

我都懷疑係.....

珍珠宮

有冇用排插之類?

男爵府

回覆 bossbb 的帖子

如果大部分電器不是太舊,不妨留意燈光會否經常出現光暗,因有可能電壓不穩定,令電器出問題

大宅

yurijm 發表於 19-9-28 23:40
有冇用排插之類?

無呀⋯⋯微波爐、冷氣機、熱水爐都係獨立電制的....仲加埋爆屎渠唔記得寫...真係禍不單行...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bossbb 發表於 19-9-28 23:36
真係整都整到窮...:cryin ...

有時真係好黑仔
試過一個月之內三部電視機輪流壞
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

我都係呀,半年前開始洗衣機,熱水爐,房冷氣機,木門較,,廁所水箱漏水,吸塵機,輪住壞,真係冇錢整唔係講笑

大宅

回覆樓主:

我最近都熱水壺,抽油煙機,風扇壞咗

wcpcelia    發表於 19-9-29 08:53

大宅

creambb 發表於 19-9-28 23:51
我都係呀,半年前開始洗衣機,熱水爐,房冷氣機,木門較,,廁所水箱漏水,吸塵機,輪住壞,真係冇錢整唔 ...

如果連門較都計,我都係....地台啲較位又爛,廁所水箱漏水我自己買零件換慳少少,但冷氣、熱水爐點都要比錢人整......無啦啦熱水爐又冇熱水,好彩仲未好凍否則都唔知點沖涼.....
有時黑仔真係黑開有條路咁.....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

用左幾多年呀?

大宅

cindy618 發表於 19-9-28 23:58
用左幾多年呀?

冷氣就好多年了,但熱水爐只係換左八個月....好彩有保養,但要等師傅來整囉⋯⋯呢幾日要煲水沖涼呀陰公

公爵府

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-9-28 23:45
有時真係好黑仔
試過一個月之內三部電視機輪流壞

其實同黑唔黑仔無關係。

係啲電視嘅零部件,有設計壽命,到時候就會壞。

試諗下,啲電器好似以前咁耐用,啲生產商邊有生意。好似手機咁,唔壞嘅整都要整到你越行越慢,迫你換機。

依家無乜誠實嘅商人,全部都係奸商。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Me2, 洗衣機完到電磁爐唔想洗錢都唔得
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

象牙宮

回覆樓主:

啱啱先換咗個微波爐

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係喎,我屋企都試過,一係唔壞,一壞就排住隊壞 傳染病一樣

大宅

美好大世界2017勳章

bossbb 發表於 19-9-29 00:00
冷氣就好多年了,但熱水爐只係換左八個月....好彩有保養,但要等師傅來整囉⋯⋯呢幾日要煲水沖涼呀陰公
...

會唔會係住低層又近海。果時租樓住低層。真係成日塞渠的。

侯爵府

回覆樓主:

屋企四部分體式輪住壞,兩部遙控開唔到機,剛整好,另外兩部又一部滴水,一部直情流水,約咗師傅今日來維修,唔知又要幾錢了!

大宅

MKma 發表於 19-9-29 07:26
屋企四部分體式輪住壞,兩部遙控開唔到機,剛整好,另外兩部又一部滴水,一部直情流水,約咗師傅今日來維修 ...

我又係呀⋯⋯廳果部之前好似開水喉咁漏,搵人來整話喉老化,但都叫整好,到細房果部漏,漏到書枱全部野濕哂唔要得....整唔好....到大房果部又滴水........痴線架

侯爵府

我最近都不斷破財,當擋災!

首頁

尾頁

跳至