1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

剛收到一家幼稚園的面試通知書,要求面試當天要帶備多份文件,其一係住址證明。好正常,但只接受父/ 母名字的水/電/煤/家居電話單,其餘一概不接受。
打電話去問都係同一個答案。首先我無裝家居電話,而我地同老人家同住,水/電/煤都係老人家名。

校方回答,可以帶備我自己張出世紙,證明我同老人家關係,再出示小朋友出世紙證明我地既關係。我呆左,有幾多年我無見過自己張出世紙?銀行開戶口都唔使咁嚴謹啦,讀K1姐。

大家有無相同經驗?

別墅

Feilimlim 發表於 19-11-6 23:47
剛收到一家幼稚園的面試通知書,要求面試當天要帶備多份文件,其一係住址證明。好正常,但只接受父/ 母名字 ...

咁得意... 可唔可以講下係邊間幼稚園
學校睇住址嘅目的係咩呢.. 想就返住就近嘅小朋友?

大宅

其實都好正常,因為你比不到住址證明,咪叫你證明你同屋企老人家關係,好平常啊!否則我寫住九龍塘豪宅都得

珍珠宮

咁你認為地址證明都好正常。咁你出示唔到,咪要出示出生證明證明同老人家關係咯~有問題?

咁你出示唔到地址證明,請問你認為有咩方法證明你在上址居住?

子爵府

一般嚴格住址證明都只接受水、電、煤、家居電話單,因為能夠證明你真係係度住,其他個D例如銀行、稅單有D人可以搬左,但都無改地址,好似我老公同我,仲有D銀行單寄回父母家,但水、電、煤係用自己名申請嘅,所以學校會要求嚴謹D,係正常,或者,你地同父母商量,改其中一D單係你地名,方便下次其他申請?

男爵府

MommyPanel勳章 食得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

剛收到一家幼稚園的面試通知書,要求面試當天要帶備多份文件,其一係住址證明。好正常,但只接受父/ 母名字 ...

好想知邊間幼稚園咁癲...

大宅

回覆 Feilimlim 的帖子

我小朋友未試幼稚園, 但我覺得會唔會太過份呀?去銀行申請野都唔洗咁嚴謹吧? 而家入幼稚園真係太誇張.

男爵府

我試過用選民投票通知書做地址證明

男爵府

好唔正常
點解怕假地址? 除非你話呢間幼稚園真係睇家底, 睇你係咪住豪宅. 根本唔係睇小朋友本身

又好似有某私幼. 好鍾意叫家長填邊間小學畢業. 擺明就係為左統一派位派得靚啲啦, 到時做宣傳用. 但統一派位唔關幼稚園教得好唔好事

侯爵府

小學先咁嚴呀麻
幼稚園都要
唔係任你選讀邊區架咩

男爵府

呢個情況,小一,我大抽獎試過,比教育局。

子爵府

回覆樓主:

好奇想問呢間係咪名校/私校?普通屋邨唔會咁嚴謹,有d最多只需要父母身份証就得

別墅

其實好多幼稚園其中寫明附近居民優先取録的

男爵府

回覆樓主:

有啲只接受差餉單或者厘印做住址証明,水電煤都唔得,怕你借人地址

民房

一定唔比啦!

男爵府

住得返加分的

首頁

尾頁

跳至