自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

日本作為一個發達國家,今次咁樣應對疫情,全國上下都汰漫,真係非常荒謬!

新冠肺炎肆虐全球多國,其中在日本東京千葉縣一名20多歲男子,曾於確診感染前在討論區發文,指自己在發燒期間仍要上班工作,即使去醫院求診,醫生的散漫態度更令他未能及時治療,最終病情加重。

該名男子在未曾確診前,曾於日本討論區「5ch」以網名「iLyikum50」貼文表示,他自本月2日開始發燒,連續多天高燒不退。而自己是公司的派遣員工,因階級低下所以未敢向公司請病假,發燒期間只能吃退燒支撐,並每天照常從家中乘搭電車到東京上班,每晚更加班至10時才可以下班。

珍珠宮

男子到醫院求診期間,曾向醫生表示懷疑自己感染新冠肺炎,不過醫生並未重視相關情況,僅表示因高層認為現時未有特效藥治療,如果承認確診個案會變得麻煩,包括要向全院消毒,又擔心影響東京奧運等,所以只能當一般肺炎治療。在男子再三要求下,醫院最終為男子檢測,直至上周四(13日)確診男子為新冠肺炎感染者。

珍珠宮

男子目前在醫院留醫,雖然體溫已下降,不過仍咳嗽不斷,身體無力無法上洗手間。他又指,自己上班時乘搭的是JR總武線及淺草線,1月20日後至2月1日潛伏期期間曾在社內2次參加3至5小時的會議,會議有數十名人出席,當中有數個講中文的外國人,但他們身體似乎並無不妥。

目前男子的公司內已進行消毒,曾與他接觸的3名同事現已居家隔離在家工作。現時患病男子的妻子、孩子、同事並無病徵,千葉縣正與東京縣合作調查曾與確診男子接觸的人並觀察其健康狀況。

珍珠宮

不少網民聞言紛紛表示憂慮,擔心自己受到感染,更有網民批評政府後知後覺,未能做好防疫措施,「很多人仍未戴口罩」、「無法想象被感染後出現什麼後果」、「我感到擔心,身邊好像有朋友出現病徵」,也有網民留言祝福,希望男子盡快康復。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1203059/即時-國際-日本確診男高燒不退照返工-批醫院嫌麻煩拒檢驗致病情加劇

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

佢嘅病毒由那裏感染?

唔通已經在社區散播⋯⋯

大宅

醫生因為怕麻煩而拒絕檢驗....

伯爵府

香港既日本公司都唔鐘意人請病假,何況係日本,個男仔都慘

男爵府

回覆樓主:

其實各個國家都有黑暗面

水晶宮

回覆樓主:

日本大大鑊

男爵府

caryfox 發表於 20-2-17 20:32
佢嘅病毒由那裏感染?

唔通已經在社區散播⋯⋯

日本新聞話個病人之前出席過有幾個中國人既公司會議

象牙宮

回覆樓主:

日本韓國階級意識好重!

男爵府

好慘!個人覺得佢地職場壓力好似好大咁

我記得以前返工,同搭(emoji)頂層有間日本公司 好多日本人做野,有次搭(emoji)聽到兩個女仔係到講(相信係講緊佢地日本同事)

"哇!阿XXX咳到好勁 我見佢咳咗好多日,咁都唔請假"
"係呀!佢地係咁架!病到死都要返工"

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

日本今次真係處理得非常差

如果香港或大陸係咁,全球傳媒都必定冷嘲熱諷

loved    發表於 20-2-18 01:04

公爵府

日本人覺得, 這個病會醫好的, 所以佢地唔係太害怕受感染. 早2日睇日本新聞, 大阪天王寺都係3成人帶口罩. 心齌橋叫多做D, 5成人帶口罩.

大宅

平平常常 發表於 20-2-17 20:29
日本作為一個發達國家,今次咁樣應對疫情,全國上下都汰漫,真係非常荒謬!

階級觀念重 唔敢向公司請假都算
點解日本醫院醫生嫌麻煩唔幫佢驗,又怕影響奧運,當普通病醫佢,萬一社區感染真係害死其他日本人

侯爵府

fatmommy 發表於 20-2-18 00:35
階級觀念重 唔敢向公司請假都算
點解日本醫院醫生嫌麻煩唔幫佢驗,又怕影響奧運,當普通病醫佢,萬一社區 ...

掉以輕心社區爆發就真係影響奧運了,日本仲捐了大量口罩給中國……

珍珠宮

日本有d似掩耳盜鈴,以為吾驗證佢就吾係,可能社區已有好多患者係咁既 case, 害死好多人。

再講返香港人仍然好多呢段時間去日本,以為日本無事,就疏於防範,可能嚮日本中招都吾定

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

日本,按章式工作、處事,出晒名,基本上只可以選擇,已提供既選項,唔會有人首先打破常規。常規外,一律睇唔見。

伯爵府

想生BB熱投

派遣工都要ot
無任何福利架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無話可說 發表於 20-2-17 22:22
日本韓國階級意識好重!

相對韓國, 韓國做得好好喎!坐地鐵叫人帶口罩!
放下自在

首頁

尾頁

跳至