自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請教 因為很混亂
勞工及福利局長羅致光表示,計劃不能規管僱主對減薪員工加回薪金,或取消無薪假,指如果要規管,就不能短時間內推出計劃。他又預期計劃將令勞資糾紛增加,『『但又指僱主在領取補貼後,可以派發給員工,令員工高興,提升士氣,不明白僱主為何不這樣做』』

這一句非常不明白。 本來雇主出糧給員工一個月18000。 現在政府的意思是老闆每月只出9000元人工給員工,等政府資助後才發放另外9000元啊? 那樣員工也不願意,人工減半出糧,人家怎麼生活?。還是政府的意思是雇主領取津貼後,18000出糧後還要把9000元給員工?

子爵府

回覆 kolun 的帖子

政府交代津貼僱員一半薪金的「保就業」計劃詳情,計劃分兩期發放津貼,第一期會發放6月至8月的僱員薪金津貼。

勞福局局長羅致光說,僱主可以選擇1月至3月其中一個月作為「指定月份」計算薪金總開支,政府發放津貼時,企業員工人數必須與3月份一樣,『『並且要將全數津貼轉交予員工,如果僱主申領的津貼比實際員工人數多,僱主要向政府退回多出的款項。』』

6-8月才出津貼,然後要將全部津貼轉交給員工?

瑪瑙宮

大廚勳章

kolun 發表於 20-4-15 08:37
請教 因為很混亂
勞工及福利局長羅致光表示,計劃不能規管僱主對減薪員工加回薪金,或取消無薪假,指如果要 ...

假設你有萬八。。

但呢兩個月經濟好差你老細叫你成日放無薪假可能。。每個月得返9000糧。。。而家政府代老闆俾一半最多9000。。。咁樣理論上你呢半年都有18000出糧。。

但係之前話計一至四月強積金

其實本來話希望喺四月份知道有政府資助會製造啲就業。。不過政府又驚漏洞所以又話cut咗唔計四月強積金人數有只限截至今年三月嘅強積金。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 20-4-15 08:41
假設你有萬八。。

但呢兩個月經濟好差你老細叫你成日放無薪假可能。。每個月得返9000糧。。。而家政府代 ...

謝謝你!

但是有些僱主並沒有折扣出糧給員工的。

政府這樣說會令人誤會,僱主不願意,僱員也有期望。

瑪瑙宮

大廚勳章

kolun 發表於 20-4-15 08:45
謝謝你!

咁如果雇主冇將雇員嘅員工打折扣都算係一個唔錯嘅雇主啦。。即係又係當返萬八。。本身雇主已經有出咗比員工。。呢$9000就變相係津貼雇主希望雇主係呢段艱難時間唔好裁員同埋唔好減雇員人工。。

如果個雇主一直都冇折扣個雇員薪金咁呢個資助雇員係冇得着。。。但係呢個時勢如果雇主冇扣過人工仲想點?仲想R多d?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

kolun 發表於 20-4-15 08:45
謝謝你!

反而我唔係好明呢句。。。雇主點樣不願意呢?
雇員又有咩期望呢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

假設1月份支全薪,2、3月放過no pay leave,咁老闆以1月份人工去申報,照理公司得到利益最多,咁4~9月佢仲可不可以要求我地繼續放no pay?如我地要繼續放,但公司以1月正常人工去申請,咁咪有著數?

子爵府

回覆 kolun 的帖子

政府出津貼的月份,才出半糧給員工+政府資助?
但政府是資助4月-10月的人工

第一期的資助6-8月才出。
第二期的資助還是10-11月才出。

伯爵府

kolun 發表於 20-4-15 08:37
請教 因為很混亂
勞工及福利局長羅致光表示,計劃不能規管僱主對減薪員工加回薪金,或取消無薪假,指如果要 ...

其實同僱員無關係

申領月份僱員人工3萬,僱主要繼續出3萬,政府係6-8 月會俾返9000 僱主。

如果僱主係四月時將僱員人工減到1 萬,理論試佢只可申領5000津貼,但佢領取左9000蚊,多領既4000, 佢都只可用黎出糧 (俾其它新請既人又得,俾返果個減薪員工又得)

侯爵府

咁即係話 3 月 31 日前已入職未供 mpf 的人、及 4 月 1 日後新請的人,是不能獲得資助,我估d老細會第一時間又叫走呢堆人,似乎失業率更高

子爵府

seaheart88 發表於 20-4-15 08:52

反而我唔係好明呢句。。。雇主點樣不願意呢?

原本很清楚,是津貼僱主出糧6個月公渡艱難。

其實就叫僱主提交每個月的出糧紀錄,公積金供款紀錄來發放津貼就好。

現在就是僱主申請的條款不清楚,要做這麼多手續。 僱員會以為僱主會在原有工資基礎上,政府補貼的錢是給雇員的。

瑪瑙宮

大廚勳章

kolun 發表於 20-4-15 09:08
原本很清楚,是津貼僱主出糧6個月公渡艱難。

其實就叫僱主提交每個月的出糧紀錄,公積金供款紀錄來發放津 ...

雇員如果一直出足量係唔會有多到錢。。呢個基金從來只係津貼雇主幫助佢減輕支出令到企業唔好裁員執笠等啲夥計喺呢六個月盡量保持住份工。。。

而唔會出多左糧俾雇員。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

ope 發表於 20-4-15 09:03
咁即係話 3 月 31 日前已入職未供 mpf 的人、及 4 月 1 日後新請的人,是不能獲得資助,我估d老細會第一時 ...

所以佢話唔計四月份肯定即刻兜嗰啲人啦。。。同埋原本可能四月份返左10幾日part-time嗰啲都唔會叫佢繼續返工。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

ope 發表於 20-4-15 09:03
咁即係話 3 月 31 日前已入職未供 mpf 的人、及 4 月 1 日後新請的人,是不能獲得資助,我估d老細會第一時 ...

原本公司打算幫一些part time 這個月開始供強積金, 但是政府說4月份不計算的話,公司不會啦。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ope 的帖子

我都有相同問題﹐我有幾個同事1月中入職﹐公司3月個期糧開始幫佢供MPF (但3月MPF係4月10號前入數就OK﹐咁即係叫做4月先開戶口)﹐即係呢幾位新員工唔合資格攞津貼?
點解咁問﹐因為真係收到風公司真係想唔要佢地.....

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我擔心公司會先cut人清減左人手先去申請依個資助

侯爵府

wendyaupooh 發表於 20-4-15 09:13
回覆 ope 的帖子

我都有相同問題﹐我有幾個同事1月中入職﹐公司3月個期糧開始幫佢供MPF (但3月MPF係4月10 ...

其實加個簡單聲明咪得囉,叫個 staff 自己聲明係 1 月 幾號入職,雙方簽名,如果個老細出古惑,staff 唔會簽,如果 staff 也簽了,他自己也要負責

有乜可能推個保就業計劃出來反而令一堆新入職的人失業?咁咪更多人怨?

水晶宮

畀面勳章

wendyaupooh 發表於 20-4-15 09:13
回覆 ope 的帖子

我都有相同問題﹐我有幾個同事1月中入職﹐公司3月個期糧開始幫佢供MPF (但3月MPF係4月10 ...

我2月入職,3月先供mpf
我公司收到資助既消息,立刻炒左我

蛋皇哥0127    發表於 20-4-15 09:54

瑪瑙宮

大廚勳章

losttoa 發表於 20-4-15 09:17

好多大企業直頭唔申請啦

因為攞咗啲錢就唔可以裁員。。。又有啲例如銀行好多都唔止萬$8人工你先補貼嗰9000。。。但係就半年都唔可以開到cut佢地。。不如寧願唔要整個大裁員瘦身好過。。精簡人手長遠好過攞嗰$9000
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

畀面勳章

losttoa 發表於 20-4-15 09:17

我前公司就系
先cut人再申請,咁公司咪唔洗減人工