1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問大家係咪3歲前都係唔會落鹽比bb?我奶奶好想bb食鹽,猛話其他bb 都係同大人一樣咁食,而且仲話睇下bb可以忍到幾時,點搞

大宅

ching129 發表於 20-6-26 00:00
想問大家係咪3歲前都係唔會落鹽比bb?我奶奶好想bb食鹽,猛話其他bb 都係同大人一樣咁食,而且仲話睇下bb可 ...

1歲後我已經有落鹽,糖,油同生粉,不過每餐都係我自己煮同調味,份量落好少。3歲先食鹽好似遲左啲喎

侯爵府

一歲後已落,當然唔會勁重手
歲半後已同大人一齊食

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一歲後已經可以落調味,不過如果你嚴,企硬,3歲後都無問題。

子爵府

1歲有後落少少,歲半開始同大人同食,不過我地食物比較清淡,宜家過左2歲半出街,濃味野食都要過水

水晶宮

無睇錯吧?3歲?
1歲已調味跟大人食飯.

水晶宮

想問大家係咪3歲前都係唔會落鹽比bb?我奶奶好想bb食鹽,猛話其他bb 都係同大人一樣咁食,而且仲話睇下bb可 ...

睇你自己覺得點。我自己就畀小朋友一歲後食普通家庭飯餸(本身我地唔煮好濃味,但都有少量鹽糖豉油),一歲多啲間中食街外嘢。就算食過濃味嘢或街外嘢,都唔代表小朋友之後就唔鍾意清淡的。

我有時亦會畀少量 nutritional yeast 或 無加添化學調味劑嘅鰹魚豉油落小朋友嘅粉麵做調味。

3歲唔係BB好耐了

男爵府

開心吸收勳章

一歲仲食粥仔個陣未落調味,歲半開始食大人d飯餸,湯,都有落好少鹽或bb豉油

大宅

三歲仲食梗bb豉油(最低鈉得7%),冇落鹽,其實我自己煮飯都唔落鹽,落豉油本身已經高鈉啦
咁有時一次半次出街食少少大人野冇所謂,但如果成餐都係大人野我覺得唔健康囉,用蒜、洋蔥,椒都可以吊味
最重要係小朋友唔介意淡味,如果本來唔鐘意食野,咁重味d肯食都要接受

別墅

我係2.5歲後開始放寛
因為奶奶湊 一放寛 就樣樣都有鼓油(emoji)
而家差唔多3歲 出街食就儘量過水
跟大人食 就所有 食送 落少d調味
加油

子爵府

回覆樓主:

1歲開始間唔中會加少少鹽,但唔會餐餐落

健康院都係話開始可以加少少調味了

水晶宮

18個月出街跟大人食
而家就3歲,屋企無咩調味。因為我自己都食好清。唔覺有咩問題。

別墅

三歲可以落啦,唔落佢地可能唔鐘意食/食得慢,不過當然低鹽低糖會健康啲,其實就算大人都係一樣要低鹽低糖少油先健康。小朋友嘢食都係以營養為主,令佢哋健康快高長大比較緊要。

別墅

我一向都係俾少糖少鹽少油既食物小朋友食~ 連飲既奶粉都要無咁甜啦,而家飲緊美素新配方 無落蔗糖既,便便好又健康成長

大宅

兩歲後已經跟大人上檯食餸,自己煮唔會落太重手鹽,反而唔想比小朋友食太多甜嘢,一咳起上黎睇幾次醫生都搞唔掂,媽媽唔使太擔心架

大宅

醫生話食小小無問題 因為人體都係有需要 我覺得唔需要太節制 唔係太濃味都無問題 我小朋友大約歲半開始跟大人食 但我有時都會煮比較淡味既粉麵比佢食 佢一樣肯食

大宅

回覆 yslmama 的帖子

我都係呀,整野佢地食時唔落咁多份量既調味,但點都要加點;一歲前我就盡量唔落調味,但係一歲之後,佢地就唔肯食唔調味嘅食物,要落返少少鹽同糖。
媽媽,我都係唔想囝仔食咁多甜野,咁你小朋友飲咩奶呢?會唔會揀有蔗糖成份架?

大宅

cheungkaki1 發表於 20-6-27 17:48
回覆 yslmama 的帖子

我都係呀,整野佢地食時唔落咁多份量既調味,但點都要加點;一歲前我就盡量唔落調味 ...

最近轉佐美素金裝新配方無蔗糖果款,唔使咁擔心蛀牙仔呀

大宅

都3歲落少少鹽冇乜所謂⋯3歲今年都K1啦,唔係bb啦可以食有味嘢

珍珠宮

回覆樓主:

佢肯食咪得咯!

首頁

尾頁

跳至