1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

麻煩大家有經驗既幫幫我,我唔知宜家應該點算,我仔仔1歲半,我已經2個月無來M,今日先發現有左,自己驗既,當初生仔仔是開刀,同埋我最近食左好多感冒藥,消炎藥,所以呢個BB一定唔可以要!想問下大家,我宜家應該點做?係邊度睇醫生,以前係廣華生既,我要去廣華睇急診?定係去母嬰健康院啊,定係睇普通門診啊!

男爵府

夢玲陳 發表於 20-8-10 09:31
麻煩大家有經驗既幫幫我,我唔知宜家應該點算,我仔仔1歲半,我已經2個月無來M,今日先發現有左,自己驗既 ...

冷靜啲,食咗感冒藥和消炎藥,唔一定對胎兒有影響,可以帶埋啲藥走睇醫生查詢吓。
唔想要BB,係單純因為食過藥,定家庭計劃問題;如果前者,去睇醫生查詢吓先。

複式洋房

Pepero 發表於 20-8-10 10:01
冷靜啲,食咗感冒藥和消炎藥,唔一定對胎兒有影響,可以帶埋啲藥走睇醫生查詢吓。
唔想要BB,係單純因為食 ...

多謝你既回復,我係想睇醫生,問下我咁樣既情況可唔可以要小朋友,因為聽講開刀兩年之內唔可以懷孕,但係我唔知去邊度睇醫生,睇私家嗎?定係去普通門診開證明有懷孕先,跟著去廣華約期?但係咁樣一定要等好耐。

男爵府

夢玲陳 發表於 20-8-10 10:37
多謝你既回復,我係想睇醫生,問下我咁樣既情況可唔可以要小朋友,因為聽講開刀兩年之內唔可以懷孕,但係 ...

最快當然係去睇私家婦科,你搵返上次懷孕時睇嘅私家婦科就最快,又熟你嘅record

男爵府

多謝你既回復,我係想睇醫生,問下我咁樣既情況可唔可以要小朋友,因為聽講開刀兩年之內唔可以懷孕,但係 ...

我醫生建議係唔係開刀都最好隔一年先生第2胎,因為0至1歲既嬰兒好需要體力和心力照顧。

現實中認識既人有兩年抱兩(兩個都是1月出世),也有3年抱3,產婦都係安然無恙。
同意樓上同樓主講拎埋d藥問下醫生意見先決定。

祝大小平安

男爵府

ASP2019 發表於 20-8-10 11:30
我醫生建議係唔係開刀都最好隔一年先生第2胎,因為0至1歲既嬰兒好需要體力和心力照顧。

現實中認識既人有 ...

補充:提及兩年抱兩和3年抱3既產婦都是剖腹生產的。

複式洋房

BB係上天賜比你一家既禮物,唔好諗唔要住,同意樓上講帶埋D藥去睇醫生,最好睇返之前睇開既私家醫生,況且而家好多都係開刀一年一個,唔洗擔心,加油

大宅

shirleykit 發表於 20-8-10 13:17
BB係上天賜比你一家既禮物,唔好諗唔要住,同意樓上講帶埋D藥去睇醫生,最好睇返之前睇開既私家醫生,況且 ...

有d人想生都無得生

男爵府

睇私家「婦產科」,不是婦科。不要衝去急症室及政府門診,零用處。
開刀兩年內唔可以懷孕並不真確,唔好道聽塗說。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

睇醫生聽意見先
未必隻隻藥都會影響胎兒呀

別墅

麻煩大家有經驗既幫幫我,我唔知宜家應該點算,我仔仔1歲半,我已經2個月無來M,今日先發現有左,自己驗既 ...

你應該去睇婦科醫生,將你嘅疑慮問清楚醫生。
例如開刀問題,食藥問題。
聽完醫生意見,你決定生,醫生會寫封轉介信你,你就可以去健康院登記。做產檢。
如果你決定唔要,婦科醫生都可安排你做終止懷孕手術。因為係你自己選擇唔要,不是因為小產,bb有天生缺陷。所以只可到家計會或私家醫院做終止懷孕手術。

子爵府

柚子妹 發表於 20-8-11 11:27
你應該去睇婦科醫生,將你嘅疑慮問清楚醫生。
例如開刀問題,食藥問題。
聽完醫生意見,你決定生,醫生會 ...

家計會冇得做手術,只會轉介去醫院做

大宅

我開刀嘅, 大女未到1歲我有咗個細女, 冇問題呀, 醫生話抖半年就OK, 而家咩事都冇, 細果個都半歲喇, 兩姊妹相隔歲半

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

快啲去睇私家婦產科醫生,記得係婦產科,列出幾時確實食過啲咩藥,仲有講出所有病歷同生產記錄,由醫生去評估有冇風險。

始終係一條人命,唔好俾自己後悔

別墅

pigpiglamlam 發表於 20-8-11 14:33
家計會冇得做手術,只會轉介去醫院做

而家無得做?我一個月前上網睇都話有。
不過我就無直接去家計會問。
我選擇左睇婦科醫生,轉介去仁安做。

子爵府

柚子妹 發表於 20-8-11 17:13
而家無得做?我一個月前上網睇都話有。
不過我就無直接去家計會問。
我選擇左睇婦科醫生,轉介去仁安做。

家計會正常黎講唔會做手術,以前唔清楚,可能資料未更新,總之墮胎手術就肯定冇,有風險ge都係俾醫院做。
我之前都諗住去家計會做結紮,諗住小手術啫,原來都係要去返醫院排期。

別墅

pigpiglamlam 發表於 20-8-11 17:23
家計會正常黎講唔會做手術,以前唔清楚,可能資料未更新,總之墮胎手術就肯定冇,有風險ge都係俾醫院做。
...

我之前去家計會網站睇過,家計會話有得做的。
只係而家因為疫情,有些服務暫停左。
家計會轉介去私家做,好似平少少的。
因我當日係仁安做手術,登記時,姑娘都問我有無家計會轉介信。

別墅

柚子妹 發表於 20-8-11 17:31
我之前去家計會網站睇過,家計會話有得做的。
只係而家因為疫情,有些服務暫停左。
家計會轉介去私家做, ...

咁我唔肯定。
最終我都係去左仁安做。
不過可去家計會轉介,好似會平少少。

別墅

食藥係無問題架, 上年我都唔知自己有咗, 咳咗幾個月, 抗生素類固醇乜都食過曬, 仲照咗幾次X光
直到BB五個月先發現有咗, 同你一樣果陣大仔都係1歲半, 當時勁擔心, 懷孕初期又無食過葉酸果D, 但婦科醫生話BB完全無問題

最後我都順利生咗健康活潑嘅妹妹, 依家6個幾月, 開始識同哥哥爭玩具添喇!

別墅

我仔依家都17個月,努力咗3個月都冇,如果你問完醫生可以要緊係生,我恨有都末中奖(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至