1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔已1歲,但仲要食夜奶先瞓得好,淨係畀佢飲幾啖水會轉頭又醒過,我見好多BB好早已經戒夜奶,其實應該點樣做?

大宅

2024年龍年勳章

BB123 發表於 20-8-28 10:16
仔仔已1歲,但仲要食夜奶先瞓得好,淨係畀佢飲幾啖水會轉頭又醒過,我見好多BB好早已經戒夜奶,其實應該點 ...

夜奶係未訓覺前要飲完奶先訓嗰種?我仔兩歲三個月左右先戒到夜奶,之前想戒都吾得,喊到飲到為至,依家兩歲半有時都會心思思扭計要飲,不過我都企硬無比,佢扭一陣計就會去訓覺。
我覺得再大啲先戒拉,易戒啲

大宅

已經1歲冇咁難搞LA,夜晚個餐飯食飽D,夜奶份量少D,一路減。。。

別墅

回覆樓主:

睡前定係半夜個餐呀?

別墅

913189396 發表於 20-8-28 11:40
夜奶係未訓覺前要飲完奶先訓嗰種?我仔兩歲三個月左右先戒到夜奶,之前想戒都吾得,喊到飲到為至,依家兩歲 ...
係半夜起身喊要飲奶

別墅

繼兒動母 發表於 20-8-28 11:48
已經1歲冇咁難搞LA,夜晚個餐飯食飽D,夜奶份量少D,一路減。。。
Thanks for sharing

大宅

回覆 BB123 的帖子

阿B訓之前...比支奶佢飲...

別墅

913189396 發表於 20-8-28 11:40
夜奶係未訓覺前要飲完奶先訓嗰種?我仔兩歲三個月左右先戒到夜奶,之前想戒都吾得,喊到飲到為至,依家兩歲 ...

其實幾大要戒睡前奶?我見依家d奶粉咁多問題,都唸緊洗唔洗幫阿仔戒奶

大宅

2024年龍年勳章

姬智豆 發表於 20-8-29 10:22
其實幾大要戒睡前奶?我見依家d奶粉咁多問題,都唸緊洗唔洗幫阿仔戒奶
...

不知道阿,反正這麼大了,奶只是輔食,主要是三餐

男爵府

仔仔已1歲,但仲要食夜奶先瞓得好,淨係畀佢飲幾啖水會轉頭又醒過,我見好多BB好早已經戒夜奶,其實應該點 ...

個作息時間係點?
一歲理論上唔需要食夜奶,一定係心癮。如果日頭食夠你其實狠心唔俾就得。會喊,但戒係咁。

別墅

我小朋友好早就幫佢介左夜奶,大概6個月大左右,介夜奶愈細習慣得愈好,太大幫佢介始終有個奶癮,奶癮起更難介。介夜奶最梗要作息定時,定哂鬧鐘飲奶同食飯時間,未到響鬧鐘都吾好餵,響左鬧鐘未餓都要食最小一大半,但夜晚bb臨瞓前就俾支奶佢,同佢講飲埋瞓到等二朝先有奶架,夜晚最後支奶可以吾洗飲哂,然後夜晚半夜就算要飲都吾好俾,幾日就會介得到。但如果撞啱果期bb出牙仔夜奶就要俾,因為牙痛會令bb全日所有餐單都食得吾好,所以半夜餓都正常,但到bb適應左出牙之後,就可以回復正常冇半夜果餐奶。

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

yuukbbi 發表於 20-8-29 13:42
我小朋友好早就幫佢介左夜奶,大概6個月大左右,介夜奶愈細習慣得愈好,太大幫佢介始終有個奶癮,奶癮起更 ...
Thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至