0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽,有冇試過BB出世甘耐,仍然好輕,去過健康院,話BB體重吾達標,宜家變成一個星期要去健康院一次,聽醫生意思系check到達標準為止。但我BB死都吾肯飲多D奶,餵100ml奶,有時餵一個鐘頭,佢都食吾哂,可以點算?!

大宅

Myhow 發表於 20-10-31 20:10
各位媽媽,有冇試過BB出世甘耐,仍然好輕,去過健康院,話BB體重吾達標,宜家變成一個星期要去健康院一次, ...

係咪樽餵?會否是你用的奶樽奶咀頭太難啜,bb唔夠力啜?
某些牌子的奶樽奶咀頭係難出d的。

別墅

回覆 Anther 的帖子

已有改良奶咀啦,但BB仍然吾太肯飲同用好耐時間餵,都食吾哂啊

大宅

Myhow 發表於 20-10-31 20:26

已有改良奶咀啦,但BB仍然吾太肯飲同用好耐時間餵,都食吾哂啊 ...

有無直接試其他牌子奶樽?

別墅

冇啊,因為見到P牌宜家咀出到奶,就系BB吾太肯飲,飲下訓下,好似玩奶咀甘,吾知點算啊

大宅

各位媽媽,有冇試過BB出世甘耐,仍然好輕,去過健康院,話BB體重吾達標,宜家變成一個星期要去健康院一次, ...

我個女出世頭兩個禮拜都係食大概90ml, 開頭嗰兩三個月都係餵一個鐘

大宅

Myhow 發表於 20-10-31 20:53

冇啊,因為見到P牌宜家咀出到奶,就系BB吾太肯飲,飲下訓下,好似玩奶咀甘,吾知點算 ...

我識有人本身用p牌,情況同你類似,最後喺健康院姑娘叫佢試n 牌,就有好轉了。

子爵府

回覆樓主:

要試下其他牌子奶咀/奶樽,bb輕咗證明食唔夠

複式洋房

醫院姑娘有無教你用杯仔餵?
因為我係醫院果時姑娘係教用杯仔餵BB飲奶。
我諗用杯仔可能BB會易飲D。
但我唔肯定,因為我個BB出世一直無用過奶樽。佢今日第13日人仔。

別墅

回覆 clumsyyan 的帖子

試過用杯,但BB都好吾飲到,可能系技術冇醫院姑娘甘好,最後吾想佢飲吾到奶,就用奶樽餵,但佢都系吾太肯飲奶,飲下停下,一日玩太耐,但跟吾到應要有既份量好頭痛

別墅

系因為奶咀問題?!

別墅

回覆 bonbon926 的帖子

有時餵得耐D吾緊要,我都ok,但我個BB要餵完每次份量系吾止一個鐘,而系個幾至2個鐘,奶放太耐又吾好,真系嘔血啊

子爵府

回覆樓主:

試下換其他牌子奶樽, 有時奶樽都要夾bb, 我們見到奶咀d奶出得順, 唔代表bb就可以飲得順。

子爵府

Myhow 發表於 20-11-1 22:31

有時餵得耐D吾緊要,我都ok,但我個BB要餵完每次份量系吾止一個鐘,而系個幾至2個 ...

我bb之前都係咁, 惟有持續咁餵,呢餐飲得差, 下餐都可好d.有時bb訓著餵又會飲到, 總之樣樣都試下。初生如有黃疸加輕磅, 係難湊d, 但會過去的。我bb就黎4個月, 現在好定時定量咁食奶, 還重得好好。

男爵府

Myhow 發表於 20-11-1 22:29

系因為奶咀問題?!

奶嘴不是有奶出便ok,真要仔細研究,唔同牌子如何出奶、材質形狀都有分別,又有乜嘢防件風設計... 有啲唔駛用力啜啲奶自動流哂入口,有啲就專登整到要用力啜才有奶食,懶惰唔啜就無嘢食... 有時出奶太快或太慢BB覺得唔舒服都會食得唔好

大宅

Myhow 發表於 20-11-1 22:29

系因為奶咀問題?!

係啊

子爵府

回覆 Myhow 的帖子

隔幾耐食一次奶?我仔仔都唔飲得多,出世至2星期,每3個鐘食一次,埋身餵唔知食幾多,如果樽餵佢都食60-80ML左右,但重嘅情況理想,宜家2個幾月,日間維持每3個鐘食一次,都係90ML至110ML左右,去到凌晨直情唔食,隔6-8個鐘,都係食得50ML左右,但重量都OK喎

別墅

Myhow 發表於 20-11-1 22:31

有時餵得耐D吾緊要,我都ok,但我個BB要餵完每次份量系吾止一個鐘,而系個幾至2個 ...
系啊,呢樣好嘔血,次次沖奶都好痛苦又燒錢

別墅

ihui 發表於 20-11-1 22:40
我bb之前都係咁, 惟有持續咁餵,呢餐飲得差, 下餐都可好d.有時bb訓著餵又會飲到, 總之樣樣都試下。初生如有 ...
就系佢有黃兼餵奶甘難餵,好辛苦啊,驚佢食吾飽,心都痛埋

別墅

CCHINGC 發表於 20-11-2 09:21
回覆 Myhow 的帖子

隔幾耐食一次奶?我仔仔都唔飲得多,出世至2星期,每3個鐘食一次,埋身餵唔知食幾多, ...
一時時,有時一個鐘有時3,4個鐘食,好難搞

首頁

尾頁

跳至