自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1973415/即時-港聞-Juicy叮-24歲港媽育兩子稱靠綜援過活-眼利網民揭-生活都唔差

水晶宮

得得Boy 發表於 21-1-13 15:15
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1973415/即時-港聞-Juicy叮-24歲港媽育兩子稱靠綜援過活-眼利 ...

節目上幾個BB媽媽都有D古怪
自由太多會令世人失去平衡

象牙宮

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1973415/即時-港聞-Juicy叮-24歲港媽育兩子稱靠綜援過活-眼利 ...

「靠小朋友養活自己」
拎綜緩可以用iPhone 11和養貓」

綜援戶 睇醫生 免費[color=rgba(0, 0, 0, 0)]

佢生活 比一般打工仔更佳。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好諷刺,公一份婆一份嗰D勤勤力力,反宜無佢哋咁多時間照顧小朋友

侯爵府

333s 發表於 21-1-13 15:24
「靠小朋友養活自己」

大宅

牛年勳章

拎綜緩可以用iPhone 11

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

因為有“人” 做得出 唔善待子女,綜援大部分花係自己身上

yeung_ma    發表於 21-1-13 18:02
總有離別的時候

男爵府

好多人都係咁架啦,又成日話窮,自己養唔掂自己仲走去養隻貓狗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仲有多餘錢用...

yeung_ma    發表於 21-1-13 18:02

男爵府

好似話中文好多嘢都係claim錢, 小朋友讀書有好多嘢可以claim, 佢哋真係幸福

伯爵府

回覆樓主:

攞綜援係咪公屋免費,小朋友讀書所有都免費,我知眼鏡有津貼,咁校服呢?

如果萬幾蚊只負責食,真係好好使,小朋友暫時唔食得好多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

$11000 三個人洗, 其實都真係未必夠... 當然, 好又一餐, 唔好又可以係一餐...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lojo11 發表於 21-1-13 15:36
$11000 三個人洗, 其實都真係未必夠... 當然, 好又一餐, 唔好又可以係一餐...
11000 淨食同買衫, 其他乜都有得claim咁濟...

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 21-1-13 15:29
因為有“人” 做得出 唔善待子女,綜援大部分花係自己身上
講得啱!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Gorgor0612 發表於 21-1-13 15:27
好諷刺,公一份婆一份嗰D勤勤力力,反宜無佢哋咁多時間照顧小朋友
...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

難為果D為份工捱到金睛火眼果D 人。

呢D 「人」係人生大贏家。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

siulili 發表於 21-1-13 15:34
攞綜援係咪公屋免費,小朋友讀書所有都免費,我知眼鏡有津貼,咁校服呢?

如果萬幾蚊只負責食,真係好好使 ...

校服,的士錢都聽過可以claim,之前每年重有一次一筆過更換傢俬錢,而家唔知重有冇

yeung_ma    發表於 21-1-13 18:03

大宅

333s 發表於 21-1-13 15:24
「靠小朋友養活自己」
好心佢就低調d

我地供緊樓 想要貓貓, 都唔敢, 驚貓貓大病

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-1-13 15:42
11000 淨食同買衫, 其他乜都有得claim咁濟...

直頭淨袋$11000啦

書簿津貼
車船津貼
又有關愛基金資助iPad,上網
醫療津貼
仲要有時出三糧
仲有好多......

真係聽到火都嚟,最慘就係我地依啲夾係中間嘅,乜都無資助,高又唔係高,低又唔係低,全部靠自己,仲要交稅養依啲人,有時睇到依啲真係好嬲

水晶宮

攞綜緩養貓,不知所謂

首頁
12345...12

尾頁

跳至