自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

有青衣街坊分享一則好人好事,該名家長及女兒遇到一位愛心司機,開心了半日。該位司機哥哥在小巴車廂放了裝滿零食的膠籃,原來是準備送給小乘客。不少街坊都乘搭過此小巴,大呼就算是大人望到糖果都開心,更大讚該司機充滿愛心!
該名街坊向facebook專頁「靑依 TsingYiers -青衣社區報」投稿報料,分享「409K的禮物」一文,表示當天帶小朋友出街,乘坐409K小巴,該小巴是行駛長亨邨至荃灣西站,他們上車見到司機位旁有一個大膠籃,籃內有很多珍寶珠、朱古力等零食,吸引了大小朋友的目光。
一上車阿女就已經俾司機位隔離嘅零食吸引住。講真,作為大人嘅我都忍唔住將目光停留喺呢一大堆零食上面。我第一個念頭就係諗,唔通409K開埋小賣部?

該乘客猜想司機小巴兼賣小食,又猜想可能是員工福利,因為細看下,此堆零食除了有珍寶珠、朱古力KitKat、紫菜之外,亦有車仔茶包及胡椒粉,不全是零食,有感司機們都是大男人,甚至是阿叔阿伯,朱古力及糖果是員工福利像不太妥當。該乘客充滿「黑人問號」,決定下車前找出真相。

終於喺落車前,我鼓起勇氣問司機哥哥(因為望落真係後生嘅),點解會有咁大堆零食嘅?我個女由上車就一直望住喇。

司機哥哥回答︰「其實係請小朋友食㗎……妹妹,你都揀一樣吖!」此時,跟家長一起搭小巴的女孩超級開心,更幫哥哥拎多支珍寶珠。在短短的車程中,街坊有感在現時亂世之下,司機哥哥為小乘客送上一點甜,足以令女兒開心半日。而作為大人都收到「禮物」,感恩令人感受到香港人仍然有愛,多謝司機哥哥給乘客一點甜!

funfun759    發表於 21-3-18 12:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

晒住咪溶晒囉

伯爵府

雖然冇機會搭呢架車,但司機呢個舉動真係

水晶宮

回覆樓主:

雖然好有心,但送糖果零食比小朋友,分分鐘反效果。
唔係個個家長比小朋友食呢D嘢,可能會搞到小朋友扭計大人勞氣。
有D 小朋友仲有食物敏感。

工作關係我都會送嘢俾小朋友,通常都係貼紙,never 食物。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係潑佢冷水
盞搞到一地垃圾小朋友要即食, 大人唔比要除口罩..跟住又喊又叫
有D有咳唔食得..得個望字, 小朋友又唔開心

伯爵府

2024勳章

littlecar 發表於 21-3-18 09:46
晒住咪溶晒囉

係喎

大宅

珍珠宮

司機哥哥真係好有愛
祝佢出入平安、健康快樂

侯爵府

回覆樓主:

放有皮生果例如蕉仔、桔仔會更好

伯爵府

Xmas吸收勳章

selinako^^ 發表於 21-3-18 09:50
唔係潑佢冷水
盞搞到一地垃圾小朋友要即食, 大人唔比要除口罩..跟住又喊又叫
有D有咳唔食得..得個望字, 小 ...

呢個司機嘅舉動係好有愛心嘅,不過我唔太鍾意小朋友食糖

selinako^^    發表於 21-3-18 10:51

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

真係好似兼職賣零食

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係潑佢冷水

認同。
而且會曬到溶

selinako^^    發表於 21-3-18 10:51

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

點解咁多人覺得司機好心做壞事? 其實司機喺送嘅時候講一句,返屋企先好食啊! 咁就得啦! 香港人真係,乜都要指責咗人哋先,所以E家人與人關係越嚟越冷漠,少做少錯,唔做唔錯

gigiic    發表於 21-3-18 11:38

水晶宮

minniemouse131 發表於 21-3-18 10:52
點解咁多人覺得司機好心做壞事? 其實司機喺送嘅時候講一句,返屋企先好食啊! 咁就得啦! 香港人真係,乜都要 ...

同意

子爵府

唔係潑佢冷水

細路仔話要即刻食,咪教導佢囉!
咳咪遲下食,又係父母要教囉!
父母唔識教導點處理,咩都無用啦

伯爵府

BK Milk勳章

minniemouse131 發表於 21-3-18 10:52
點解咁多人覺得司機好心做壞事? 其實司機喺送嘅時候講一句,返屋企先好食啊! 咁就得啦! 香港人真係,乜都要 ...

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

哈比族 發表於 21-3-18 11:04
細路仔話要即刻食,咪教導佢囉!
咳咪遲下食,又係父母要教囉!
父母唔識教導點處理,咩都無用啦
咪係囉,疫情都成年啦,唔好隔便除街食嘢都已經成為新常態,父母都應該有教小朋友吧!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

只係覺得家長有很多考慮,可以不讓小朋友去攞就得,如果無小朋友要,司機就好快停止呢個行動.
如果小朋友哭閙就要俾,那不用去超市出街.

首頁

尾頁

跳至