少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿女預備升中一近排開始同啲朋友聚會都已經提到會唔會畀呀仔呀女去外國讀書嘅問題。同老婆其實都有商量過會唔會畀阿仔阿女去外國讀書,當然而家香港嘅情況唔好講,最重要係而家香港教育制度嘅問題。成個制度都操縱咗喺一班人手入面轉嚟轉去改嚟改去,但係如果同番我哋細個讀書嗰個年代去比較,我真係唔見得改得特別好,反而我覺得我哋細個讀書仲好啲。最重要嘅係而家香港教育制度好似令到而啲細路仔越嚟越冇視野,已經唔好講語文嘅問題,而係個細路仔佢嘅視野越嚟越狹窄。而家就算香港最出名嗰三間大學個情況都只會越嚟越差,我同老婆都係港大畢業,但係眼見而家連港大都搞成咁,有乜辦法唔開始要諗係咪送阿仔阿女去外國讀書呢!

不過要送阿仔阿女去外國讀書錢當然係一個考慮啦,但係最大考慮就係唔捨得,而且阿仔阿女而家都一定唔肯自己過去,阿女仲同我講話除非我哋兩公婆起碼是但一個陪佢過去,如果唔係佢係唔會過去外國讀書。所以我同老婆而家嘅考慮係就算阿仔阿女中學留喺香港讀,但係到大學點都會送佢哋走。去外國讀大學程度唔係一定比香港嘅好,但係喺現時嘅情況之下我哋就覺得去外國讀書對個細路仔將來嘅視嘢同發展,我就覺得會畀留喺香港好。對我哋呢一代喺香港長大,喺香港讀書同讀大學嘅人嚟講,只係覺得而家成個制度越嚟越扭曲,除咗知識教育之外,我覺得最可悲嘅就係連品德教育都好似越嚟越不受重視,品德教育唔係淨係學校要去做,而係要由家庭到社會整個系統都要去做,但係到而家香港嘅制度我真係唔識講。淨係睇下而家對香港教育制度指指點點嗰班人,有邊個嘅仔女甚至乎連佢哋啲孫係咪喺香港讀書就知得一清二楚。所以睇嚟而家都係要好好地儲錢預備阿仔阿女將來去外國讀書。

男爵府

csir3290 發表於 21-3-28 11:12
阿女預備升中一近排開始同啲朋友聚會都已經提到會唔會畀呀仔呀女去外國讀書嘅問題。同老婆其實都有商量過會 ...
如果只係講緊大學先去外國讀幾年就唔會唔捨得。 但如果係中學過去我就一定唔會。 倒不如揾間學費平啲嘅國際學校讀到中學畢業先過去外國。

別墅

csir3290 發表於 21-3-28 11:12
阿女預備升中一近排開始同啲朋友聚會都已經提到會唔會畀呀仔呀女去外國讀書嘅問題。同老婆其實都有商量過會 ...

我個女今年dse, 我地都想佢去外國升大學,擴闊視野,但講極佢都吾肯,好無奈

大宅

sml 發表於 21-4-3 20:48
我個女今年dse, 我地都想佢去外國升大學,擴闊視野,但講極佢都吾肯,好無奈
...

佢咁大個有自己既諗法都好難講到佢想 不如睇下佢想讀咩科 再陪佢上網睇下學校 可能佢見到學校大同靚 設備好 又會心郁郁想去呢 我自己就係咁

別墅

關我鬼事 發表於 21-4-5 00:06
佢咁大個有自己既諗法都好難講到佢想 不如睇下佢想讀咩科 再陪佢上網睇下學校 可能佢見到學校 ...

咁你成吾成功?佢依想出去留學?

大宅

sml 發表於 21-4-5 13:23
咁你成吾成功?佢依想出去留學?

係我自己 我而家Year 1 本身諗到要留學好多野去到要處理呀 人生路不熟又冇屋企人朋友 令我卻步 不過睇完又知道好啲吸引啲 會心郁郁 諗清楚之後就下定決心去

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

del

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sml 發表於 21-4-3 20:48
...
我女都係今年dse,初時都唔肯去,上年5月開始同佢傾,最後都肯出外升學。

別墅

關我鬼事 發表於 21-4-5 16:24
係我自己 我而家Year 1 本身諗到要留學好多野去到要處理呀 人生路不熟又冇屋企人朋友 令我卻步 不 ...

要弊阿女對想讀乜嘢吾係好有方向,變左找資料有點難度

別墅

peggy 發表於 21-4-7 01:47
我女都係今年dse,初時都唔肯去,上年5月開始同佢傾,最後都肯出外升學。

找機會再同佢傾傾

侯爵府

sml 發表於 21-4-7 12:55
找機會再同佢傾傾

諗住去咩國家?
如加拿大好似截止左報名

大宅

sml 發表於 21-4-7 12:53
要弊阿女對想讀乜嘢吾係好有方向,變左找資料有點難度

心怡既科或者工種有無呀 如果吾係倒轉睇下有咩大學鍾意 或者附近既環境

大宅

peggy 發表於 21-4-7 13:20

諗住去咩國家?

Dse後都有的報架好似 不過緊急啲同無 得收offer先 我吾肯定 加拿大吾太知

別墅

關我鬼事 發表於 21-4-7 17:09
Dse後都有的報架好似 不過緊急啲同無 得收offer先 我吾肯定 加拿大吾太知
...

你係邊度讀?疫情之下有無影響?

大宅

sml 發表於 21-4-7 19:12

我係英國讀,疫情下點都有小小影響架 不過基本上生活返學如常,整體無咩大影響

大宅

我個時中二開始考英國學校 已經想走
但爸爸媽媽唔捨得 一直拖到我考完會考先走 過去讀sixth form
我過左英國之後 我細佬妹兩個分別中二同中四就走左 激死我

侯爵府

關我鬼事 發表於 21-4-7 17:09
...
Dse後,英國有d學校都會仲有位。

侯爵府

sml 發表於 21-4-7 19:12
可以睇下澳洲、紐西蘭,2月新學期開學

別墅

peggy 發表於 21-4-8 04:51
可以睇下澳洲、紐西蘭,2月新學期開學

謝謝

首頁

尾頁

跳至