時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

肥媽話香港醫療係全世界來說,已經係非常好!
真的嗎?
今天講三座大山:醫療、教育、房屋。這三座大山,係國內叫新三座大山,係香港,這可嘗不是三座大山。今天試試探討醫療。

星期一晚左手三隻手指忽然麻痺,先由三隻手指,一直開始慢慢延申至手臂,這個訊號,網上信息話係中風先兆,經過一晚,第二朝隻手還是有點麻的感覺,為安全計用 App 訂了第二天政府診所的診症時間。

這是手麻之後第三天了,診所醫生聽我描述症狀,之後就做一輪診斷和問症,結果佢話唔得,即時入急症。個人當時感覺,使唔使呀!不過,用睇醫生就信醫生宜個原則下,個人還是攞住封信去急症,在分流區,祗聽到醫護話三日喎!即時就被送個入診症區,訓低,唔准落床,心電圖,醫生第一時間睇,抽血,照 X 光,再照 CT,下午三點搞到九點,也把女兒嚇得半死,最後醫生話睇唔到任何中風或曾經中風現象,不過,為安全計,還是轉介個人去內科,內科當然要排隊。整個過程,共花了我 50 元加 180 元。

香港醫療好嗎?
如果我講這個故事給世界任何一個人聽,肯定會話好,而且係好好!

個人家裏有三人,老虎和女兒也有買醫療保險,費用大約二萬六千元,個人 2015 年前有買,現在沒有買,因為懂得使用政府醫療,感覺政府醫療如果肯接收你入醫療系統,基本服務相對私人醫療還要好和完備!問題是肯接收你嗎?

香港醫療,個人評價是設施一流,人手不足。個人自從懂得使用政府診所,就一直沒有再使用私人醫療,點解,因為舊時沒有時間磨,政府診所,除小部份,朝九晚五,上班一族點玩呢?政府每區都設有數家診所,扮演的就是家庭醫生角式,再由其分流到不同專科。每間診所,設備完善,但大部份祗開朝九晚五,個人同老虎講,如果所有診所都開到晚上十點,香港醫療無問題了。但問題來了,醫護從何而來。

最近二年,政府不斷想將醫療費用轉去私人保險,這個還不就是資本掛帥做法。醫療,一定和錢有關,大陸採用社會保險制度,個人覺得來屆政府要積極考慮。至於人手,更是重中之中。

如果你再問我香港醫療是不是好像肥媽說的好,我會說好,至少,你有普通病,政府一定會醫你,這比老美強得多了!

craig1688    發表於 21-8-28 13:22

民房

horse2014bk 發表於 21-8-8 09:09
真的嗎?
今天講三座大山:醫療、教育、房屋。這三座大山,係 ...

報到

複式洋房

支持!

男爵府

醫療牽涉全港市民,擁有全港市民資料,所以有關人等一定咬住唔放。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

國內社保不是包醫療, 否則,拿金牌的全妹妹就唔洗話要賺錢俾阿媽同阿爺醫病.醫療係自費的.

至於人手長期不足的問題,
就多得醫委會班醫生年年都否決
不同的輸入外援計劃.
分薄左個pie.

話怕病人和大6醫生言語不通喎,
又打“大6人”隻牌出來分化.
有yahoo translate, Google translate,
即時譯都得.
如怕水平唔夠,可考專業試
或在公院實習幾年,
但醫委會無論乜Q plan都年年否決,
何來外援增加人手.

況且很多移左民去外國的港人第二代醫護人員可能想回港發展. 外援唔一定係大6人.

政府現在架空醫委會去訂立外援計劃. 遲做好過唔做. 預左班有利益衝突的人一定有排嘈, 洗市民的腦,
其實係為自己的利益$為主.

craig1688    發表於 21-8-28 13:23

男爵府

真的嗎?

馬師兄

大宅

報到先

洋房

真的嗎?

我跟過來了

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

永遠支持馬兄

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

繼續支持馬兄

複式洋房

繼續追著馬兄走在中華復興路上

洋房

繼續支持.
真真假假的世界,努力開心就行, 虛虛實實的人心,不要計較就好.

複式洋房

真的嗎?

支持馬兄

珍珠宮

真的嗎?

朋友已移民美國,每年都買機票返香港覆診(政府專科門診),佢話蔗渣嘅價錢,燒鵝的享受。

大宅

MissMaMa 發表於 21-8-17 09:01
朋友已移民美國,每年都買機票返香港覆診(政府專科門診),佢話蔗渣嘅價錢,燒鵝的享受。
...

個人做過二次鼻手術,一次鼻夾骨,一次鼻竇,大约八年前,一直帮我覆診,直至今天,都唔講錢了,服務一流啊!

首頁

尾頁

跳至