1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

妹妹出左世10幾日,依家一湊二,撞正大仔trouble two,變得好頑皮好貪玩,成日唔肯訓覺,又唔肯食野,一唔鐘意食或者食左好小唔想食就吐返出黎,今日因為唔肯訓(但明明已經勁眼訓,捽哂眼,哄左好耐都唔訓)比我打大比,打到紅哂,果下控制唔到自己情緒,因為佢成日都因為心野而唔肯訓搞到我好嬲,但打完佢好後悔點解唔好好控制下自己呢

男爵府

2021勳章

kytw 發表於 21-8-23 03:13
妹妹出左世10幾日,依家一湊二,撞正大仔trouble two,變得好頑皮好貪玩,成日唔肯訓覺,又唔肯食野,一唔 ...

千祈唔好咁諗,你點會唔係好媽媽,坐月嘅非人生活只有做人媽媽嘅最明白。
屋企有冇其他人幫到手?有嘅話就交妹妹比屋企人湊住先,再同哥哥安排一啲獨處時間。哥哥只係兩歲大bb,佢都要時間適應屋企突然出現嘅新成員。佢嘅頑皮有部分係想引起你注意,唯有盡量陪伴哥哥,比佢知道你係好愛佢,慢慢就會好。媽媽加油!

大宅

2021勳章

happyjoey 發表於 21-8-23 04:34
千祈唔好咁諗,你點會唔係好媽媽,坐月嘅非人生活只有做人媽媽嘅最明白。
屋企有冇其他人幫到手?有嘅話就 ...

多謝你嘅鼓勵,會呀會呀,一坐完月我會安排多啲節目同哥哥去玩下、每次打完佢個心痛到

大宅

我同你差唔多,大仔啱啱兩歲,細仔就嚟3個月。大仔嘅作息時間點㗎?

大宅

2021勳章

HK2GOU 發表於 21-8-23 05:42
我同你差唔多,大仔啱啱兩歲,細仔就嚟3個月。大仔嘅作息時間點㗎?

大仔晚上11點左右訓,訓到早上9點,11點慣咗會再訓陣,跟住4點左右午睡

大宅

kytw 發表於 21-8-23 05:44
大仔晚上11點左右訓,訓到早上9點,11點慣咗會再訓陣,跟住4點左右午睡

一日訓兩次晏覺,每次幾耐?好似訓太多啦,兩歲訓一次或有啲B唔訓晏覺。我以前俾佢訓太多加上大肚少出去少放電搞到佢夜訓。

複式洋房

每個做人父母既都錫自己仔女..
你點會唔係好媽媽呢..只係1打2太辛苦
而大仔可能都係想吸引你注意..
因為妹妹出左世..你地既注意力唔多唔少都會落左妹妹度..
加油呀媽媽

大宅

2021勳章

HK2GOU 發表於 21-8-23 06:03
一日訓兩次晏覺,每次幾耐?好似訓太多啦,兩歲訓一次或有啲B唔訓晏覺。我以前俾佢訓太多加上大肚 ...

通常佢晚上訓覺+兩次晏覺共12-13小時,如果訓小一次就可能得10-11小時,因為我99到食飯食得夜,基本上返到屋企沖完涼搞掂哂最快都要11點至11:30先訓到所以唔同佢訓第二次晏覺佢到入夜就會癲左

大宅

2021勳章

LCK0707 發表於 21-8-23 10:31
每個做人父母既都錫自己仔女..
你點會唔係好媽媽呢..只係1打2太辛苦
而大仔可能都係想吸引你注意..

我真係勁肉赤吖打完佢因為琴日打得佢幾金,又好大聲鬧佢所以內疚左一晚成晚唸:下次點樣可以控制下自己呢?
等我坐完月,我會間中擺低妹妹比我媽媽睇一日半日,多啲單獨帶哥哥出去玩下,希望佢會知道媽媽沒有忽略佢

複式洋房

回覆 kytw 的帖子

打在兒身痛到母身嘛

大宅

2021勳章

妹妹出左世10幾日,依家一湊二,撞正大仔trouble two,變得好頑皮好貪玩,成日唔肯訓覺,又唔肯食野,一唔 ...
下次自己嬲時,試下深呼吸,去飲杯水,冷靜下自己先

大宅

我下個月生,大仔18個月,我理解你的難處,我大仔係電兔,超級活潑,最好有個人搭把手可以幫下你湊

公爵府

2021勳章

我大肚時都遇到呢d情況,真係勁辛苦,不過挨過就好開心。終於見到自己兩個小寶貝有伴的時候。

大宅

2021勳章

LCK0707 發表於 21-8-23 11:25
回覆 kytw 的帖子

打在兒身痛到母身嘛

無錯

大宅

2021勳章

Ceau 發表於 21-8-23 11:58
下次自己嬲時,試下深呼吸,去飲杯水,冷靜下自己先

係,真係要試下,唔想再咁樣對佢了,因為知道打根本無用

大宅

2021勳章

anjaco 發表於 21-8-23 16:52
我下個月生,大仔18個月,我理解你的難處,我大仔係電兔,超級活潑,最好有個人搭把手可以幫下你湊
...

同路人加油呀媽媽,祝你一切順利

大宅

2021勳章

mcs74 發表於 21-8-24 01:34
我大肚時都遇到呢d情況,真係勁辛苦,不過挨過就好開心。終於見到自己兩個小寶貝有伴的時候。
...

都係既,同時我都要學識放鬆一點捱過,習慣就會好啲

大宅

kytw 發表於 21-8-23 11:12
通常佢晚上訓覺+兩次晏覺共12-13小時,如果訓小一次就可能得10-11小時,因為我99到食飯食得夜,基本上返到 ...

奶奶食飯食得夜啲時間又好難夾嘅。我都試過同你一樣,不過我食飯食得早,大仔啲時間我易啲控制到同埋正正係terrible 2,有時真係好好曳,唯有同自己講過渡期啫,過多幾年就會冇咁曳......

男爵府

2021勳章

媽媽,首先相信自己,兒女來到你身邊,因為佢地選擇左你,所以你點會唔係好媽媽,小朋友去到2歲係自我時期,佢地開始注重「我」,但未懂得表達,表達唔到就會發脾氣,呢個時間需要父母幫手,以下有D方法,希望可以幫到你

1) 建立穩定生活節奏,知道好困難,但小朋友最好晚上9點半前上床瞓,早上9點前起身,下午午睡一次,4點半前起身,訓得多唔係重點,幾點瞓,瞓得好唔好先係重點,晚上9點至凌晨1點,以及早上5點至7點,呢兩個時間段對於長高十分重要

2)儘量遠離電子產品,電子產品過於刺激腦部,幼兒最好少D接觸,尤其睡前

3) 安排日間活動,包括爬、跑等,幼兒好多精力需要發洩,發洩唔夠就會唔想瞓

4) 停止打罵,如果你好嬲,先深呼吸,請其他家人幫手睇住小朋友先,,你冷靜,小朋友先會冷靜

5) 行動勝過語言,呢個年紀唔明咩時間做咩,唔好同小朋友講大道理,佢地根本聽唔明,你要用規律生活、圖案或者程序幫佢意識到咩時間做咩,例如刷左牙、講完故事就要瞓,聽到呢段音樂,就係睡眠時間

大宅

唉.我湊一個女.就快2歲.我一日又要寫煮飯洗碗做好多野.要做好哂野先有時間陪個女玩.就算啲野做得幾完美幾好.老公放工番黎仲係會話我.又話我教得個女唔好.又話屋企好亂.有時個女太嘈佢個打個女.我連個女到保護唔好.我先係一個唔好既媽媽.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊