1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女岩岩1歲多十幾日 就有一日上就好地地清樽 夜晚就唔飲 要等佢訓左餵 都飲到第二日 上就 飲一半 到 夜晚 就唔肯飲
第日朝早 都唔飲了…見到就喊 檸頭..

佢飲水唔係話好多 200ml一日左右

可以飲咩代替? 鮮奶都唔飲,鮮榨果汁得唔得?
我知 可以戒奶既 佢食固 早午晚 下午茶 都好好
不過我驚佢飲得小水 無水份
😭😭

男爵府

tsam212 發表於 21-9-11 22:40
我女岩岩1歲多十幾日 就有一日上就好地地清樽 夜晚就唔飲 要等佢訓左餵 都飲到第二日 上就 飲一半 到 夜晚 ...

食固好,水份好多野可以補充,飲湯都得呀。或者喺水度加少少果汁有啲味咯,或者麥茶其實都飲得(冇咖啡因,日本BB 就開始飲)。鈣就食吓乳酪,鈣片,芝士都得。
唔好瞓左餵奶了,蛀牙又消化唔到。

男爵府

奶戒就算.
200ml 水份太少.
水杯, 吸管杯, 奶樽三樣都試下. 都係清水.

唔好俾果汁. 無纖維太甜, 會蛀牙. 飲慣果汁唔飲水仲弊.

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

係喎 可以飲湯多謝提點
唔知佢會唔會突然有日飲番奶> <

複式洋房

回覆 fasola 的帖子

3 樣都試了奶樽 一見到就叫喇,調頭走
水杯 ,飲管杯 都有用 ,用埋碗 飲2,3啖 就又擰頭了

通常要飲幾多至夠 ?
上星期六之前 仲好地地600ml 奶 全清 仲好肯飲水&#129394;
到左星期日…突變

男爵府

tsam212 發表於 21-9-11 23:47
回覆 honeybid2 的帖子

係喎 可以飲湯多謝提點

係呀,飲湯好。
其實又唔需要太在意幾多mL 液體既,便便靚,冇便秘就係最好指標。1歲人仔胃得1個,裝到水/奶就裝唔到固。

男爵府

tsam212 發表於 21-9-11 23:51
回覆 fasola 的帖子

3 樣都試了奶樽 一見到就叫喇,調頭走
水溫呢? 我個由細到大, 都唔鍾意飲暖水. 起碼都要室溫. 長老總係鍾意加暖少少俾佢, 一暖少少, 佢半啖都唔飲. 試下佢唔肯飲凍就俾暖, 唔肯飲暖就俾凍

一歲後我地食固體後通常每日係兩奶三固. 即係180x2 奶, 加三餐固體, 再飲水. 我覺得全日要飲180x5, 即係900ml 水份(包奶/水/湯)先至合格.

大宅

回覆樓主:

有時佢出牙唔舒服可能都唔肯飲奶
我個仔都有時都有幾日唔肯飲奶
但隔幾日又會清樽,但間唔中又會幾啖/半枝就算
到依排佢識講嘢,佢就成日話枝奶熱,明明係暖都話熱,我要再等室溫,佢先會飲
不過有試過因為嫌奶咀慢,換過飲得快啲又肯飲
我依家都係會照早晚沖130ml奶俾佢,佢想飲幾多就幾多,唔飲都冇計,由佢

大宅

多啲煲蘋果雪梨紅蘿蔔呢類湯,甜甜地又健康。我仔14.5個月一日都只係飲180ml水左右。我比湯,乳酪,水果,好在佢夜晚臨訓前肯飲200ml左右嘅奶。有時厭奶都未定,你可以每晚臨訓前繼續比支奶佢,不過開少啲,佢仲想飲再加。唔飲就刷牙仔訓啦,唔好逼佢飲,越逼越抗拒。我仔13個月左右都有一排只飲30-50ml奶。

複式洋房

豆漿呢? 其實我個仔有段時間都厭奶 但醫生話無脫水現象就唔洗太擔心

複式洋房

回覆 MaryLi123 的帖子

豆腐我又無試過 但我無豆漿機 請問出面買既話 有無好提議?

複式洋房

回覆 MOON1029 的帖子

但我一擺奶樽 佢就喊 用杯 飲一啖就擰頭 之後要隔好耐先肯用杯飲水今日都係得200ml 水 , 50ml鮮橙汁 雖然都有尿柯
我諗聽日開始隔日煲湯喇 希望佢飲

複式洋房

tsam212 發表於 21-9-12 20:23
回覆 MOON1029 的帖子

但我一擺奶樽 佢就喊 用杯 飲一啖就擰頭 之後要隔好耐先肯用杯飲水今日都係得200ml ...

我個女11個月就唔肯飲奶. 試過轉奶粉. 樽. 杯都唔飲. 後來轉咗比佢飲牛奶. 頭幾次都只係飲咗幾啖. 一路試每次陪佢一齊飲. 見阿爸阿媽飲佢又飲.飲下多啲多啲. 而家佢13個月大. 早晚飲各170ml. 下午100ml左右. 都好睇佢胃口好唔好. 努力. 比啲時間bb識應同改變.

複式洋房

回覆 Yip_crystal_yip 的帖子

請問你係 用杯俾 定用匙羹不比佢?

複式洋房

tsam212 發表於 21-9-13 18:50

請問你係 用杯俾 定用匙羹不比佢?

最初用飲管杯. 後來直情比成包奶佢自己用飲. 佢飲得好開心因為阿爸阿媽都係成包飲.

複式洋房

我尋日都俾左鮮奶 要聯同波波米一齊先飲我今晚試下我又飲 睇佢飲唔飲先
係紙盒奶嗎?維記 果d?
Thanks

別墅

tsam212 發表於 21-9-14 09:31

我尋日都俾左鮮奶 要聯同波波米一齊先飲我今晚試下我又飲 睇佢飲唔飲先
肯飲就好

複式洋房

回覆 tsam212 的帖子

其實我都係買超市嗰啲咋不過係無糖囉

大宅

回覆 tsam212 的帖子

其實一歲之後主要係固體唔係奶了,真係唔飲唔好逼佢,越逼越唔飲,到時佢會怕左你用來餵奶嘅餐具(奶樽,水樽,匙羹等…)除左飲奶,我覺得媽媽你應該換個方式思考,奶嘅營養嘗試加到固體入面等佢吸收,例如1歲最重要嘅鈣同鐵,鈣我會多用芝士牛奶煮白汁粉麵比佢食等佢可以吸收,除左奶,芝士,仲有好多蔬菜都好高鈣㗎,鐵就豬潤雞潤菠菜等….

首頁

尾頁

跳至