1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,簡單講一下囡囡背景,囡囡本身講嘢認知都好叻,已經可以簡單對答同識大量生字,但性格比較內斂同痴身,經常要搵爸爸媽媽同姐姐,話說我地陪囡囡一齊上pg已有半年時間,有見老師覺得囡囡表現唔錯,所以建議我地可以比囡囡自己上堂一小時,但上咗幾堂發現囡囡都喊得好耐,但聽老師講佢又好肯參與,不過就一邊喊一邊做,請問各位jm我應該繼續比囡囡上堂訓練佢獨立性,定係應該放棄轉番一齊上番親子pg?感謝各位(emoji)(emoji)

男爵府

Crystalllyy 發表於 21-9-30 14:36
如題,簡單講一下囡囡背景,囡囡本身講嘢認知都好叻,已經可以簡單對答同識大量生字,但性格比較內斂同痴身 ...

我自己就唔相信分離班。而家已經由3歲推到2歲返N,返N前又再推前要上分離班,愈推愈前,推到未夠2歲就要獨立。其實上完分離班上N一樣會再喊,因為係另一個陌生環境,同埋小朋友月齡夠大就自然會容易啲分離,一直推早去「練習」分離我個人唔buy。

水晶宮

我自己覺得啦,無實際文獻睇過嘅
一路喊一路做,其實即係都唔開心,不過被迫要做。
你想佢早d 學獨立,但其實佢未ready .歲半應該係好痴身嘅時候。佢用喊嘅方式話你聽佢唔鍾意未ready 但你照推佢去獨立。大個我驚會焦慮,無安全感,唔信身邊人。

大宅

如題,簡單講一下囡囡背景,囡囡本身講嘢認知都好叻,已經可以簡單對答同識大量生字,但性格比較內斂同痴身 ...

你呢個情形 囡囡又識對答 我覺得你可以問下囡囡意願先
或者在入去前 同佢講一間爸媽唔入去 喺門口等你 你入去玩一陣好快就出番來 唔洗喊嘅
出來要讚佢做得好好 / 比啲獎勵佢
你睇下咁樣有冇好啲

複式洋房

回覆樓主:

我同個囡上左大半年playgroup好開心
一上分離就喊到好淒厲 慢慢仲倒退到
準備搭(emoji)上playgroup已經開始扭想喊
成堂都係keep住扭要抱 到分離時又住喊到七彩
點知過兩星期後返n班 只係門口拜拜時喊左兩日 第三日已經直入學校
比我簡多次 我都唔會再報分離班 好似搞到個囡好唔開心 好唔想返playgroup
因為仲細 應該比多啲時間同關注去陪佢地 要返幼稚園時自然會分離到唔洗急

子爵府

回覆樓主:

跟學校2歲至開始自己上堂, N班都係2歲至可以讀得,都係差幾個月,再大少少再試

珍珠宮

分離有分離焦慮症,果種感覺真係好難受好不安,大人都會,小朋友更加難控制,無必要咁早逼佢!

大宅

每個小朋友情況唔同,親子playgroup同獨立上堂所做既活動同學習既嘢都唔一樣,所以冇話邊樣較好。20個月大既小朋友已聽得明大人講既嘢,你問下佢鍾唔鍾意嗰間centre同一個人上堂先啦

複式洋房

多謝各位媽媽寶貴意見 咁我都係幫囡囡轉番親子班先❤️❤️(hug)

首頁

尾頁

跳至