論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

我個垃圾印印工人做左10個月,衰到冇朋友!!!講明佢只負責湊bb, 佢真係連塵都唔抹下!

佢喺我生仔前啱啱入屋,頭兩個星期只叫佢簡單清潔,冇咩可以比佢做。比張5gb data card佢,我之後入醫生仔,係比佢用嚟同我聯絡既,條垃圾用嚟睇youtube, 4日用哂d data, 頂,用完做要叫我大住個肚幫佢申請電話上網,個下我已經即刻想炒佢,但佢黎係幫我湊b, 算,我忍!

第二日我就左醫院生仔,佢喺我出院前一日話佢病左,有冇搞錯,街都冇出,冇啦啦病咩呀,嬲到我喺醫院打比agent,叫agent剷佢。

大宅

2021勳章

hellokinkibb 發表於 21-10-18 08:18
我個垃圾印印工人做左10個月,衰到冇朋友!!!講明佢只負責湊bb, 佢真係連塵都唔抹下!

佢喺我生仔前啱啱 ...

好啦我出院有陪月,我叫條垃圾跟陪月學湊仔,條垃圾日日坐喺屋企食餅,學都唔學,連個陪月都睇唔過眼,同我講,我剷到條垃圾上天,叫佢學唔好湊仔就唔好留喺我屋企!!!! 佢先肯去跟陪月去湊b, 呢啲人擺明試僱主底線!

喺我maternity leave完之前,我講明佢只要湊好我個b, 其他家務唔做算,見佢湊b終於上手,諗住ok la。條垃圾仲係咁話好辛苦,大佬,我返工返足全日夠辛苦啦,我出門口佢都未起身,我放工一返到屋企就接手湊仔,佢咁仲叫辛苦?!

大宅

2021勳章

hellokinkibb 發表於 21-10-18 08:20
好啦我出院有陪月,我叫條垃圾跟陪月學湊仔,條垃圾日日坐喺屋企食餅,學都唔學,連個陪月都睇唔過眼,同 ...

佢呀,做左10個月就話辭職,其實佢走我冇所謂,橫掂我一早就唔中意呢條垃圾,但問題係我新工人未黎到香港囉!!!有成兩個月gap, 冇人湊我個仔,唔知點算

同埋條垃圾擺明斷約,點解仲有人肯請
咁垃圾同廢都有人肯人,祝下家好運

講佢講到火起,嬲!!!!

男爵府

2021勳章

寫去入境處啦

大宅

hellokinkibb 發表於 21-10-18 08:20
佢呀,做左10個月就話辭職,其實佢走我冇所謂,橫掂我一早就唔中意呢條垃圾,但問題係我新工人未黎到香港 ...

我睇到都火滖,寫比入境處,等佢以後永不超生!
:-D :-?

男爵府

2021勳章

omother 發表於 21-10-21 20:09
寫去入境處啦

點有用?

男爵府

2021勳章

decemberain 發表於 22-2-5 23:17
點有用?

有用㗎,有朋友申請工人唔批,入境處話因為佢想請嘅工人之前記錄唔良好

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

decemberain 發表於 22-2-5 23:17
點有用?
一個僱主投訴無用, 但2個僱主投訴, 入境處會check吓。 因我件肥廢人, 衰到入屋就廹我炒, 因要我賠2年合約人工。 佢仲去勞工處, philippine consulate告我無賠2年合約人工, 告唔入。 我炒後投訴, 佢好快揾到工, 但又混吉迫人炒, 唔夠2個月又比人炒。 話揾到第三份架, 但入境處唔批佢visa.

別墅

lily-of-valley 發表於 22-2-6 17:46
一個僱主投訴無用, 但2個僱主投訴, 入境處會check吓。 因我件肥廢人, 衰到入屋就廹我炒, 因要我賠2年合 ...

點解要賠兩年合約人工?

琥珀宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cct_crystal 發表於 22-2-7 08:13
點解要賠兩年合約人工?

人貪。 因佢2000來過, 勾咗個香港男人, 大咗肚, 以為有港太做, 點知比人趙完鬆。 以為有香港居留權, 但無。 佢屈完前4後6, 佢當時僱主見就完約, 賠埋成個約人工叫佢消失。 死死氣帶埋個B女返菲律賓。 掉在church. 跟住2001, 又生女, 2002生女, 2003生仔。 全掉在church.

2014 Jan 14到我度, 以為令我炒佢就可有2年合約人工。
Aug 5, Pa死後炒。 原來佢周圍同其他bun講if you hsve baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you holiday and salary. 賤卦?

佢想攪大自己個肚架, 但佢生4個, 生到pet pet 50吋。 無男人吼。

點解我知? 因佢係我而家男bun andy介紹來, andy家姐。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊