1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教媽媽們 剛收到 明雅國際N 班 PM OFFER

1. 有無用家媽媽可以分享一下小朋友學英文既情況呢 ?

2. 有無機會返學之後由PM 轉AM ga?

謝謝各位

別墅

shersherma 發表於 21-10-28 12:21

我仔都係同間pm,我打過去問,你想轉就要等下有冇位…話大部分家長都係揀AM聽佢講都會跟返小朋友面試當日情況,分返小朋友適合的班我有主動講我仔性格係個好怕羞的小朋友
遇過幾個用家媽咪,都話學嘅嘢幾深,但媽咪講好好,話小朋友訓醒就會叫返學問過壓力會唔會好大,就話老師會帶住玩住學嘢,所以好開心會唔會因人而言,唔知道但我本身受街坊媽咪推薦先試下。

大宅

RainniePoon_FB 發表於 21-10-28 18:36

我仔都係同間pm,我打過去問,你想轉就要等下有冇位 ...

係呀 我都1516緊...,始終佢係PM 我都怕我仔仔扭眼訓呀(emoji)(emoji) 個陣interview 佢因為太眼訓 都唔太耐煩

我今日都打左去學校問下上堂時間安排等等 佢地都回覆得好好 我都會去交留位費 始終希望小朋友係語境好d既地方學習呢

咁聽d comment 都幾正面,希望大家既bb 都鐘意返學呀

別墅

Hello, 我自己都幫仔仔報左明雅國際N班,仔仔20年4月出世,但都仲未收到面試信,想問問你地bb大約幾大可以interview ?謝謝

大宅

ssbb100 發表於 21-11-8 21:43
Hello, 我自己都幫仔仔報左明雅國際N班,仔仔20年4月出世,但都仲未收到面試信,想問問你地bb大約幾大可以i ...

我仔係2019.12月 b我10月頭交表 10月中interview
你可以打去問下幾時會interview 佢係寄信來你屋企既
佢話全年都會收表都會安排面試 所以應該唔止一次面試ga

別墅

回覆 shersherma 的帖子

好呀!謝謝你呀!我係今年4月入表架,仔仔一夠一歲就入左表啦!
我仔仔都好怕生保,又怕人,所以都好擔心面試!

大宅

ssbb100 發表於 21-11-9 21:52

好呀!謝謝你呀!我係今年4月入表架,仔仔一夠一歲就入左表啦!

當日面試會有個外藉老師同本地老師 全程都係講英文 所以可以俾小朋友聽多d 英文 睇下d 外國人老師既樣 等佢地當日定d

別墅

好呀!多謝哂你嘅回覆

大宅

shersherma 發表於 21-11-9 22:01
當日面試會有個外藉老師同本地老師 全程都係講英文 所以可以俾小朋友聽多d 英文 睇下d 外國人老師既樣 等 ...

你好呀 我仔都收到面試信 因為係第一次interview想問下到時會考d咩架? 謝謝

大宅

isabelpopo 發表於 21-11-15 15:10
你好呀 我仔都收到面試信 因為係第一次interview想問下到時會考d咩架? 謝謝
...

老師開頭會坐底唱一首歌 睇小朋友反應
之後問小朋友帶來個份玩具既野
老師再俾一份玩具小朋友玩 再叫佢收拾
之後送一本書俾小朋友 再問佢入面書d 野
最後問下家務佢日常生活 戒片未 等等

別墅

ssbb100 發表於 21-11-9 21:52

我仔都係去到陌生地方見陌生人會狂喊,其實果日我仔係門口等果陣已經來料。所以作為媽咪的我當時前兩日係度諗點樣令到我仔唔喊(我帶咗糖同佢鍾意的公仔)其他野真係睇佢自己發揮,我仔果日最後無喊到。
我同我仔都無諗到全程英文面試,都未聽過英文;
我仔果日無將最後塊玩具擺落箱度,而係俾咗我,我仔堅拒唔擺款,我會問佢點解,結果佢講咗個我諗唔到的答案,老師笑趴咗。所以,媽咪可以幫小朋友表達多小小,但唔好逼。
前面我仔表現好一般,或者老師想俾機會問我佢平時玩咩,我講佢認知唔錯,識分辨形狀顏色數數認大量圖片卡講到5個字句子出嚟,即場考我仔顏色分辨。

複式洋房

我仔仔讀左明雅N班PM 4個月了,放學回家好鍾意唱學校教既英文歌同普通話歌,睇得出佢好開心好鍾意番學。其實N班都係玩多,冇話教得深唔深,但學校提供左個好好既語境比佢地學英文。
我起初也很抗拒PM班,覺得打亂曬佢既作息,所以交留位費時已入左信申請調AM班,開左學兩個月,學校已打來話有人退學,可以轉AM班。不過我最後冇轉啦,見小朋友都適應左。其實PM都有好處既,天氣凍唔洗早起,可以訓到自然醒,上堂心情都靚靚。同埋如果要坐校巴,要早一個鐘上車,AM班既話真係要好早起身。

複式洋房

shersherma 發表於 21-10-28 12:21

你決定咗返明雅N班PM嗎?
我大仔讀2000-2001 明雅N班PM!嗰一年開學冇幾耐就開始停課,令到有好多小朋友退學,所以嗰一年好多PM嘅學生都可以調返A M班!
今年到細佬入讀2022-2023明雅N班PM!

明雅學到好多英文,大仔嗰陣時好鍾意返學,佢話返學好開心!之後去in K1,分別有明雅中英文幼稚園、聖羅撒幼稚園、香港創價幼稚園取錄。表現唔錯!幾好!

我覺得間幼稚園幾好,但有陣時人夾人緣,你安自己嘅情況決定!

首頁

尾頁

跳至