1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

仔仔2歲3個月,但無奈仲未識講句子。
報左6間,4間撞期,只有in3間
呢兩日in左兩間都話我個仔要返去訓練一下口肌~而且仔仔面試唔理人,顧住玩玩具,好擔心冇學校要

大宅

WailLam 發表於 21-11-6 16:10
呢兩日in左兩間都話我個仔要返去訓練一 ...

唔會冇學校收,只會有想讀同唔想讀嘅分別!到咗註冊日實有大量學位放出,總會有學校係未full嘅!而且仲有私校選擇!只係未必中啱你心水

大宅

2021勳章

我個仔今日in 3間,一粒字都無講過,揮手都唔肯,但大部分指令肯做,我收貨咖喇

洋房

Kat00Kat 發表於 21-11-6 17:26
唔會冇學校收,只會有想讀同唔想讀嘅分別!到咗註冊日實有大量學位放出,總會有學校係未full嘅!而且仲有 ...

係,已經諗好左萬一唔岩心水,出年比仔仔讀私校

大宅

WailLam 發表於 21-11-7 00:05
係,已經諗好左萬一唔岩心水,出年比仔仔讀私校

讀私校咪仲好

大宅

周小桃 發表於 21-11-7 00:43
讀私校咪仲好

點解咁講?

大宅

2021勳章

讀私校環境,師資,源都會唔同啲。睇你將來想揀乜嘢小學。視乎小朋友性格,有時私校都有私校嘅好處

大宅

2021勳章

回覆 WailLam 的帖子

你小朋友本身有冇讀n班?會否考慮插n班先再轉k?

大宅

bunbunbunny 發表於 21-11-7 09:29
點解咁講?

我報左5間:其中4間係私校
私校著重三文兩語,小朋友不用星期六外補。
其中2間係龍校,1間係名校。
價錢貴都值得,星期六不用外補普英。
坊間補習英普都不便宜,每小時都百幾二百元,monkey tree 星期六英文補習都1500元左右。
我著重小朋友語言能力,所以私校會係我心儀學校。

大宅

周小桃 發表於 21-11-7 10:29

我報左5間:其中4間係私校

明白,謝分享

複式洋房

回覆 Cherrylsx 的帖子

我囝囝同妳囝一樣!又係咩都唔講肯聽指令
唔識指公仔嘅眼耳口鼻
老師無叫收拾佢都自己收拾
全程乖乖咁拖住我無周圍搞搞震
就算學校唔收我都收貨

洋房

回覆 Cherrylsx 的帖子

你好呀!我仔仔都係咁,星期六面見,咩都唔肯講,聽指令都諗左好耐先做。。。都係5050聽天由命了

男爵府

2021勳章

我仔2歲2個半月, 又係唁識講句子. 見左2間, 一間唔出聲, 但指令就做曬. 一間講野, 不過蚊滋咁細聲. 仲要宜家戴住口罩, 老師完全聽唔到.....唉....
不過佢有間面試要自己入課室同老師玩, 喺無上過分離班/ N班黎講, 佢都無喊, 我覺得佢已經好叻. 收唔收都唔重要了..
唯有寄望剩返2間既 interview 啦.....

男爵府

klsabb 發表於 21-11-8 19:05
我仔2歲2個半月, 又係唁識講句子. 見左2間, 一間唔出聲, 但指令就做曬. 一間講野, 不過蚊滋咁細聲. 仲要宜 ...

Hello JM 我認得你頭像,大家都係沙田友
我個仔細你個仔幾日(記得大肚嗰時覆過產檢D野)
佢都一樣唔識講句子
星期六佢in左3間,都係唔講野,但做到指令
好細聲講左自己個名
今個星期嚟緊都有兩間,真係聽天由命

男爵府

2021勳章

fungenergy 發表於 21-11-8 20:37
Hello JM 我認得你頭像,大家都係沙田友
我個仔細你個仔幾日(記得大肚嗰時覆過產檢D野)
佢都一樣唔識講句 ...

hihi 我都對你個頭像有D印象, 不過我唔係沙田友

真係宜家只可以聽天由命, 有一間收佢我都開心

別墅

我返而想多了解,為什麼有兩間學校都話要練習口肌,佢唔答人。仲有冇其他情況?

洋房

華華媽 發表於 21-11-9 12:20

我返而想多了解,為什麼有兩間學校都話要練習口肌,佢唔答人。仲有冇其他情況?

因為佢地話正常2歲3個月就會識講句子,但我仔仔只係講單詞。佢地可能好心同我講叫我練多啲囉,不過大把細路仔唔識講野,所以我都唔係好緊張~

複式洋房

WailLam 發表於 21-11-6 16:10
呢兩日in左兩間都話我個仔要返去訓練一 ...

佢平時係屋企會唔會多野講?如果係出面唔講應該只是怕醜

男爵府

2021勳章

我囝係超細b, 我都好擔心,
所以報咗幾間邨幼, 同埋有心理準備做超大B

別墅

咁又係~12月出世的細B真的會蝕一D

首頁

尾頁

跳至