1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

自從小朋友入左育嬰園,每月至少病兩次,仲傳染埋屋企人。一多人病仲要停學檢測,朋友做過育嬰園,佢地話育嬰園係得表面乾淨,玩具每日抹一次已經好好。小朋友有便便都只係定時換尿片,唔係即時換,有無家長有同感,小朋友不停病?

大宅

ChanChanAgnes 發表於 21-11-30 09:31
自從小朋友入左育嬰園,每月至少病兩次,仲傳染埋屋企人。一多人病仲要停學檢測,朋友做過育嬰園,佢地話育 ...

係呀 我小朋友6月上 今日係last day 退左園了(emoji) 早三個月開始連續病 返左園三日又病 睇醫生食藥睇到我好驚
但我係好鍾意育嬰園

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

以前我女1歲幾入讀,好少病~會不會同小朋友的免疫力/抵抗力有關~

大宅

ChanChanAgnes 發表於 21-11-30 09:31
自從小朋友入左育嬰園,每月至少病兩次,仲傳染埋屋企人。一多人病仲要停學檢測,朋友做過育嬰園,佢地話育 ...

小朋友冇入育嬰園,但有試過暫托幾個鐘,之前有聽佢哋講1歲內唔洗戴口罩,自己冇得入去睇,都係得個信字,預咗片片唔係瀉晒都唔會即時換,在於暫托服務實在平到笑,都冇咩好投訴。其實BB困住一個地方又冇戴口罩,真係好易病,手足口我都中過…

複式洋房

我 BB 由 3.5 個月入育嬰院到現在 18 個月,BB 病都好幾次,但我平常心去睇,就算在家不去托嬰院都有機會病.

反而我覺得BB 返學,令佢學到好多野,我唔識又可以問老師,我見有 D 朋友大我個B 幾個月,仲係驚陌生人,無我BB 識更多野,所以我都感謝學校,無諗過退學

大宅

返學就會病
好正常

別墅

saulan3 發表於 21-11-30 10:18
係呀 我小朋友6月上 今日係last day 退左園了(emoji) 早三個月開始連續病 返左園三日又病 睇醫生食藥睇到 ...

我都係一樣,病到驚,每個月有一半時間返唔到學,未返學前係未病過

別墅

calbeexcalbee 發表於 21-11-30 11:03
返學就會病
好正常

初初入學都明白係會多病

別墅

Fish@yu 發表於 21-11-30 10:48
小朋友冇入育嬰園,但有試過暫托幾個鐘,之前有聽佢哋講1歲內唔洗戴口罩,自己冇得入去睇,都係得個信字, ...

我見差不多歲半先會戴口罩,個大堂既換片墊比d著bb鞋既bb踩過都唔會抹,試過幾次接bb時發現bb著左兩條尿片,每次返學時bb無唔舒服,放學時又會流鼻水……好無奈。一見小朋友流鼻水又話唔返得學……

別墅

0030 發表於 21-11-30 10:27
以前我女1歲幾入讀,好少病~會不會同小朋友的免疫力/抵抗力有關~ ...

你個小朋友讀邊間育嬰園?可能你嗰間清潔做得好d

別墅

Fish@yu 發表於 21-11-30 10:48
小朋友冇入育嬰園,但有試過暫托幾個鐘,之前有聽佢哋講1歲內唔洗戴口罩,自己冇得入去睇,都係得個信字, ...

育嬰園都唔平,每月學費$6000幾,貴過請工人姐姐,但因為經常病,每個月都有一半時間返唔到學,攪到我又要攞假,又要搵人幫手湊

伯爵府

calbeexcalbee 發表於 21-11-30 11:03
返學就會病
好正常

返N都成日病,一個月一次又係感冒果類。醫生話返學多咗病係正常,少病是福。佢話下下受保護,例如5 歳前唔比佢返學,真係冇咩病,但5 歲後返學一接觸到d菌又點變成點呢。
返咗學大約一年,習慣咗就會好啲。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ChanChanAgnes 的帖子

深水埗果邊~

大宅

ChanChanAgnes 發表於 21-11-30 11:35
我見差不多歲半先會戴口罩,個大堂既換片墊比d著bb鞋既bb踩過都唔會抹,試過幾次接bb時發現bb著左兩條尿片 ...

如果係我應該就會同老師提一提,但就唔會直指育嬰院衛生差,只係等佢哋可以都留意返少少咋

大宅

ChanChanAgnes 發表於 21-11-30 11:40
育嬰園都唔平,每月學費$6000幾,貴過請工人姐姐,但因為經常病,每個月都有一半時間返唔到學,攪到我又 ...

真心貴,不過裡面就應該真係會學到基本自理同群體相處,確實難同請姐姐比較,你應該更會睇到BB變化

水晶宮

回覆樓主:

我有個姪仔4 個月開始就去育嬰院
每次見佢(一個月一次)都係掛住兩行鼻涕,不過大大下就好d
反而我女返N 班只係病過一次
育嬰院都學到嘢嘅,不過對比我身邊識得嘅小朋友,我又唔覺得特別快/特別好。不過如果湊嘅係唔好嘅工人或唔識教嘅老人家,咁育嬰院好d 嘅。

別墅

Fish@yu 發表於 21-11-30 13:46
如果係我應該就會同老師提一提,但就唔會直指育嬰院衛生差,只係等佢哋可以都留意返少少咋
...

育嬰園好薑化嫁,一出聲就話小朋友唔舒服,唔應該返學,大佬而嫁係一返學就唔舒服,唔通比左錢永遠唔返學,佢地唔會覺得自己清潔不足

別墅

Sweetbabymom 發表於 21-11-30 11:42
返N都成日病,一個月一次又係感冒果類。醫生話返學多咗病係正常,少病是福。佢話下下受保護,例如5 歳前唔 ...

而嫁疫情真係好煩,其實小朋友傷風感冒流鼻水係好少事,因為同新冠肺炎病徵差不多,變相一流鼻水就已經被定義為病,唔返得學,仲有而嫁育嬰園係唔餵藥的

別墅

Sweetbabymom 發表於 21-11-30 11:42
返N都成日病,一個月一次又係感冒果類。醫生話返學多咗病係正常,少病是福。佢話下下受保護,例如5 歳前唔 ...

返N會戴口罩,好少少。育嬰園係大部份小朋友唔戴口罩的

伯爵府

ChanChanAgnes 發表於 21-11-30 15:52

而嫁疫情真係好煩,其實小朋友傷風感冒流鼻水係好少 ...

我小朋友病(小小鼻水)都唔會帶佢返學,佢辛苦之餘又影響到人

首頁

尾頁

跳至