自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章

因為冷氣機壞要更換,但冷氣位置在床邊,即到時師傅踩上床換機,想請教吓大家,呢個情況,換機時有乜要注意?事前要點預備俾師傅??

子爵府

bonbonyy 發表於 22-3-4 19:49
因為冷氣機壞要更換,但冷氣位置在床邊,即到時師傅踩上床換機,想請教吓大家,呢個情況,換機時有乜要注意 ...

我移走床褥,所有嘢封住(用大碼膠枱布+大量粗膠紙)痴到實,師傅都有另外再鋪佢啲膠先踩上床,咁佢走咗之後,先輕輕吸一次周邊嘅塵,再移走膠枱布,先至再清潔。

珍珠宮

2024年龍年勳章

因為冷氣機壞要更換,但冷氣位置在床邊,即到時師傅踩上床換機,想請教吓大家,呢個情況,換機時有乜要注意 ...

我估現在都未需要用冷氣機,不如等疫情好啲才搞啦!

伯爵府

2023年兔年勳章

s0650993 發表於 22-3-4 19:57
我移走床褥,所有嘢封住(用大碼膠枱布+大量粗膠紙)痴到實,師傅都有另外再鋪佢啲膠先踩上床,咁佢走咗之 ...

謝謝資料!

伯爵府

2023年兔年勳章

PaPa 發表於 22-3-4 20:01
我估現在都未需要用冷氣機,不如等疫情好啲才搞啦!

我都有諗過,但因我係租樓,業主都搞左好耐先肯幫我換機,所以都費事再拖了,而且天氣都開始熱,都係要換了!

珍珠宮

2024年龍年勳章

bonbonyy 發表於 22-3-4 20:11
我都有諗過,但因我係租樓,業主都搞左好耐先肯幫我換機,所以都費事再拖了,而且天氣都開始熱,都係要換 ...

咁你事後,只有徹底清潔番。

大宅

睛靈勳章

揭起張床褥,比師父踩床板,床板邊再鋪報紙

大宅

睛靈勳章

但提提你,如果因冷氣漏水而換機,在裝新冷氣時,可能出面條喉係塞既,但一般師父唔會理,同你裝完就算,所以要傾下點樣處理條喉!

伯爵府

2023年兔年勳章

popochu 發表於 22-3-4 20:22
但提提你,如果因冷氣漏水而換機,在裝新冷氣時,可能出面條喉係塞既,但一般師父唔會理,同你裝完就算,所 ...

謝謝提醒!

伯爵府

2023年兔年勳章

PaPa 發表於 22-3-4 20:15
咁你事後,只有徹底清潔番。

瑪瑙宮

首先,你買冷氣機時,要知道你座大廈有冇確診者,如果有,大廈又未除名單,師傅唔會上黎送機同安機,除非你自己拎,自己很安裝。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

一定要移走張床褥!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

可以移走張床的話我會移走,否則移走床褥,俾師傅踩床板。房內要夠空間轉身,必要時移走d櫃。我唔會墊床板或墊地,怕師傅跣腳危險,寧願之後自己抹野。準備舊毛巾,有污水滴出可以抹,仲有準備少少貼士,飲品俾師傅。

伯爵府

2023年兔年勳章

granja 發表於 22-3-5 01:31
可以移走張床的話我會移走,否則移走床褥,俾師傅踩床板。房內要夠空間轉身,必要時移走d櫃。我唔會墊床板 ...

謝謝資料!

首頁

尾頁

跳至