1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb4個月個陣睡眠倒退,我地個時又唔識,於是搵左個賣好多廣告既睡眠顧問baby sleep well。
買course睇片真係唔緊要,最差係比錢買難受!

1. 未夠6個月就做sleep train。個位C小姐完全覺得冇問題
2. 小睡根本唔需要黑到伸手不見五指。c小姐成日話間房唔夠黑,話要黑到睇唔到書,一啲光都冇。後期我自己開少少窗簾,bb自己小睡可以訓足1個半鐘。
3. Bb係飲奶少、埋身b。佢話咁樣唔夠飽,要用樽餵。仲話4個月開始其實可以餵輔食,要代到一餐為止。
大佬,個b就係唔肯用樽,用樽餵得30,仲要我地餵多啲。
4. Sleep train過程,bb喊到嘔,就係用佢既方法先嘔,問佢仲有咩方法,係冇!係歸究bb唔夠飽!

大宅

回覆 anna_8211 的帖子

我自己就俾咗過萬蚊上澳洲嘅online course 學睡眠訓練,係有好少少,但係唔同嘅階段睡眠問題係會有唔同嘅,同埋我學得嚟其實個問題都已經解決咗lol
四個月可以開始加固?BB頸都未夠力坐直點可以開始食其他嘢

反而好奇佢教你咩方法令到BB喊到嘔呢?

男爵府

你依家解決咗個困擾未?

可以在youtube 找 Sunny Huang IBCLC,她主張科學育兒,拍了6條片係講寶寶睡眠問題(ep 1-4,仲有兩個 sp) 從根本了解BB點樣瞓覺,睇完未必解決到個問題,但也值得參考,了解多咗都方便自己調整做法

複式洋房

sabsab122 發表於 22-3-30 14:57

我自己就俾咗過萬蚊上澳洲嘅online course 學睡眠訓練,係有好少少,但係唔同嘅階 ...

佢初頭教我10+1,已經即嘔,第二晚用坐隔離拍住佢訓,都係會喊到嘔,然後佢叫我堅持多幾日(我老公已經超嬲)。最大問題係bb喊到個人醒哂,嘔到成張床都係,又要換床單,搞完一大輪再氹訓,往往已經1個鐘打後,miss左訓教時間,變相仲訓得少。

複式洋房

uckukuku 發表於 22-3-30 15:16
你依家解決咗個困擾未?

可以在youtube 找 Sunny Huang IBCLC,她主張科學育兒,拍了6條片係講寶寶睡眠問 ...

我有睇呀,依家個困擾係奶睡同陪睡(emoji)(emoji)

複式洋房

sabsab122 發表於 22-3-30 14:57

我自己就俾咗過萬蚊上澳洲嘅online course 學睡眠訓練,係有好少少,但係唔同嘅階 ...

係咪聽到都覺得佢奇怪呢?

大宅

BB 而家幾大?

水晶宮

無特別上過sleep train, 淨係YouTube 睇過
我見youtube 都係你講嘅方法,基本上係要夠黑,同由佢喊,每唔知幾多分鐘去睇下佢
我試過一晚,喊咗幾個字喊到嘔就無再train 了
佢個方法唔係個個啱用,唔等於錯嘅
(最後我bb 成3 歲先戒夜奶)

大宅

anna_8211 發表於 22-3-30 11:49
Bb4個月個陣睡眠倒退,我地個時又唔識,於是搵左個賣好多廣告既睡眠顧問babyslxxpwxll。
買course睇片真係 ...

樓主。 請問你最後係咪無再train bb? 我bb 而家4個月,又係有睡眠倒退,我本身想搵sleep training, 但有一日我無聊search 一睡眠train. 係台灣有個媽媽寫blog 話佢bb training 開頭又係喊到嘔, 但佢繼續train, 過咗2-3日後bb 真係無再喊, 佢以為自己成功左, 跟住佢就入房睇下bb ,發現原來佢無訓之餘, 仲漏尿漏到成身都係, 當bb見到媽媽仲笑得好開心。 佢即時唔再train. 佢話sleep training train 到bb 覺得就算喊都無人理, 連咁基本要換片bb 都唔再用喊黎表達, break 左父母同bb 之間嘅信任。 跟住我就無再參加了。

複式洋房

sabsab122 發表於 22-3-31 08:10

BB 而家幾大?

16個月喇

複式洋房

Nbs 發表於 22-3-31 10:46
無特別上過sleep train, 淨係YouTube 睇過
我見youtube 都係你講嘅方法,基本上係要夠黑,同由佢喊,每唔知 ...

個時4個月就做sleep train, 同埋小睡都要黑哂喎。你都講呢啲方法上YouTube都學到,自己都得啦,使咩特登搵個sleep trainer,叫佢比上網既資料我?

複式洋房

ALYYCC 發表於 22-4-2 05:51
樓主。 請問你最後係咪無再train bb? 我bb 而家4個月,又係有睡眠倒退,我本身想搵sleep training, 但有一 ...

冇再train, 後尾我睇唔同既書,其實train同唔train既bb,大個左各項既發展同成長都冇咩分別。

複式洋房

Nbs 發表於 22-3-31 10:46
我見youtube 都係你講嘅方法,基本上係要夠黑,同由佢喊,每唔知 ...

後尾有其他媽媽share話都係跟呢個sleep trainer, 明明bb好眼訓好攰,未夠1歲都要cut nap剩返1覺,夜晚本身已經訓得少,結果愈訓愈少,聽到真係o嘴

水晶宮

anna_8211 發表於 22-4-2 11:26
個時4個月就做sleep train, 同埋小睡都要黑哂喎。你都講呢啲方法上YouTube都學到,自己都得啦,使咩特登搵 ...

係呀,youtube都有,所以我唔會比錢人train 喇。。。其實個個bb 唔同,所以我唔係好信呢 d training.

男爵府

我唔知樓主係咩原因要由咁細開始train佢瞓覺,但我想講而家有咗個仔之後,有時我會諗返我細果又車啲嘢,然後提自己千祈唔好做返好似以前阿爸阿媽對我做過嘅嘢。
以前阿爸阿媽冇乜學識,果個年代佢地覺得棒下出孝兒,我而家腦裡面嘅好幼年時期嘅記憶,大部份都係負面嘅嘢。其中最幼嘅記憶係我果陣2歲,我爸帶咗我去佢公司,鎖咗我喺一間玩具房,我出唔到去自己一個喊喊到佢返嚟為止。

男爵府

我講呢啲唔關瞓覺事,但想說明嘅嘢係,細細個開心嘅記憶未必可以帶到好遠,但負面嘅記憶會有機會跟佢終身,而且對佢性格影響深遠。我生完仔果陣都睇過好多人講點湊點湊,又話唔好抱等佢自己喊夠就會瞓,冇人理佢佢會慣,但其實咁樣會好影響佢心理,佢咁細個已經知道佢點喊都唔會有人理嘅時候,佢仲點會相信別人?我個仔係由細抱住瞓,抱到手到斷。而家佢就嚟3歲,已經唔再肯俾到抱,到咗一個咩都要自己做嘅age, 我覺得你與其聽出面啲所謂育兒專家講咁樣做好咁樣做好,倒不如聽吓你自己個心,諗吓你自己最想點做,佢肯俾你抱同痴住你嘅日子唔多,好好珍惜。

大宅

anna_8211 發表於 22-3-30 11:49
Bb4個月個陣睡眠倒退,我地個時又唔識,於是搵左個賣好多廣告既睡眠顧問babyslxxpwxll。
買course睇片真係 ...

我無跟過consultant 做sleeping training, 但我自己係睇書自學,
好建議你買 kim west果本 good night sleep tight workbook 睇,佢step by step地教每個月齡BB睡眠需要同點training,
重點係佢絕對唔係果款由BB狂喊,喊到攰自己訓果隻training, 係好溫和式

我係阿女2.5M開始跟書train, 我女未試過有一晚會喊住訓,佢3M開始已經7pm -- 8am (中間12點dream feed)
6M輔食食得好時,連dream feed都戒埋,直到而家佢歲半都可以晚晚8pm- 7am連訓

大宅

回覆 chima_pigpig 的帖子

下?咁最後爸爸有冇話點解佢要咁做?你當時幾大?我聽過朋友分享最extreme嘅case 係佢bb 5日大開始sleep train , 由醫院一出來返屋企就開始,話喺佢無乜memory 個時Train 就最好,我聽到o 晒⋯
但我無comment 佢,因為知大家理念不同,聽完就算。

我雖然自己都比左萬幾蚊學sleep training ,但學完無用到,因為真係做唔出bb需要我時,我專登唔理佢。

男爵府

sabsab122 發表於 22-4-4 16:13
回覆 chima_pigpig 的帖子

下?咁最後爸爸有冇話點解佢要咁做?你當時幾大?我聽過朋友分享最extreme嘅cas ...

我阿爸話果陣佢要做嘢,公司有個玩具房係俾啲同事間唔時帶個B返去可以暫放一下,果日間房得我一個,而且因為果間房係一個office整出嚟所以基本上外面睇唔到入面係點入面又睇唔到出面係點,我又開唔到門所以就喺入面唔知喊咗幾耐我阿爸先返嚟搵我。我果陣得2歲咋,過咗30幾年都仲記得。你諗吓負面記憶真係唔係話meet就meet得甩

複式洋房

chima_pigpig 發表於 22-4-4 08:25
我唔知樓主係咩原因要由咁細開始train佢瞓覺,但我想講而家有咗個仔之後,有時我會諗返我細果又車啲嘢,然 ...

因為夜晚完全冇覺好訓,日頭又要返工,返工返12個鐘咁濟,長期缺乏睡眠真係好想搵人幫。c小姐話係最溫柔既方法train , 我又相信佢係專業,於是就搞到咁,後悔到不得了

首頁

尾頁

跳至