1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔鼻敏感 成日捽眼捽鼻
晚晚周身痕 抓黎抓去 影響睡眠
睇個幾次醫生食藥水都唔得
真係好幸苦。
想請教下大家,想搵致敏原邊度同做邊隻test 最好?感謝!!

複式洋房

有冇睇開邊個兒科醫生,可以向佢問問。
我之前係BB展見到有booth就join左,不過係要抽血。電話話係醫生打黎通知你。最後都會有report
不過唔好以為一定查到。
最好留意下BB通常食左咩會有反應仲好。床單又洗密d,一星期二,三次。

男爵府

回覆樓主:

我自己鼻敏感,連帶成日眼痕,但大塵、化學品、太凍太熱、太濕太乾 乜都中咁滯,轉天氣又無得避… 增強抵抗力比較治本,足夠睡眠,營養均衡,天氣好時戶外曬下太陽做下運動

洋房

回覆 Galgal625 的帖子

我囡囡有濕疹同鼻敏感,佢做faber致敏源測試,個test好詳細,由食物到環境因素都有,不過缺點就係比較貴,同埋要抽血

複式洋房

Conniesws 發表於 22-5-23 03:06
回覆 Galgal625 的帖子

我囡囡有濕疹同鼻敏感,佢做faber致敏源測試,個test好詳細,由食物到環境因素都有 ...

請問你囡囡幾歲做Test?最後揾唔揾到致敏源?我個囡兩歲有濕疹斷唔到尾,上星期做Alex2等緊結果。。。

水晶宮

我女做咗alex2

洋房

回覆 BerriesMama 的帖子

我囡囡8個月大時因為一次食物敏感導致塊面變曬紫色, 所以佢一歲大我就帶咗佢做faber2, 搵到食物致敏原,醫生建議戒食相關食物一年之後再逐步逐步試, 而家囡囡就嚟三歲,我已經開始畀佢逐啲食番啲可能敏感嘅食物, 敏感反應唔算好嚴重 ,阿囡濕疹同食物敏感情況已經改善咗好多😊

複式洋房

Conniesws 發表於 22-5-26 06:57
回覆 BerriesMama 的帖子

我囡囡8個月大時因為一次食物敏感導致塊面變曬紫色, 所以佢一歲大我就帶咗佢做f ...

謝謝你分享! (emoji)(emoji)我今日都收到報告,會試下戒斷致敏源,希望一段時間後會好轉。

首頁

尾頁

跳至