1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女就黎20個月大,婆婆湊,我放假放工都全心全意照顧她的

佢淨係好中意同我玩 會玩得好開心,但一到訓教就要爸爸 同 婆婆,甚至唔想我跟佢入房tim 訓教時醒左見到係我會勁喊 ,又要搵婆婆爸爸 之前明明係我哄佢訓,幾個月前突然唔比我哄訓。。
佢撒嬌都只搵爸爸,我同爸爸一齊返屋企 只會好開心叫爸爸,但就會當我透明
有個uncle有日問佢搵爸爸好冇 佢就話好,搵媽媽就day no

個個都話大d會跟媽咪, 我仲未等到 經常都好心傷

大宅

回覆 Ngamanyau 的帖子

爸爸主力湊?點解跟爸爸?你一星期幾多日陪bb?
盡量同bb訓啦!
Bb同邊個訓就親邊個。

大宅

sabsab122 發表於 22-4-10 19:51

爸爸主力湊?點解跟爸爸?你一星期幾多日陪bb?

爸爸冇乜湊架,都唔太同bb玩,玩就玩一陣果d,但bb就好中意爸爸
我一星期放2日假 就可以全日陪住bb,返工就放工後陪到2個幾鐘 。。
係bb突然呢幾個月唔要我同佢訓 我都想同佢訓,但我一訓佢隔離佢就喊 係都要爸爸 想趕我走咁

大宅

試吓Google “bb唔親媽媽‘會有好多資訊俾你睇,留意吓自己有冇做咗一啲行為,令到bb唔鍾意(例如成日no 佢)
又或者可以夾下八字睇吓你兩個命格發生咩事

大宅

Ngamanyau 發表於 22-4-11 00:17
爸爸冇乜湊架,都唔太同bb玩,玩就玩一陣果d,但bb就好中意爸爸
我一星期放2日假 就可以全日陪 ...
又會咁奇怪

大宅

sabsab122 發表於 22-4-11 08:30

試吓Google “bb唔親媽媽‘會有好多資訊俾你睇,留意吓自己有冇做咗一啲行為,令到 ...

我都睇左好多,但都唔係好明點解

複式洋房

我女21個月,佢之前都唔痴我架,又唔叫我,我同爸爸收工返屋企,佢都只會叫爸爸同痴爸爸,但自從我WFH左3星期,依家正常返工,我放工返黎一開門就攬住我,係咁叫媽媽,又要我抱,
180度轉變,依家個女唔要爸爸,唔比爸爸抱,所以唔好氣妥,BB一定會痴媽媽!加油!:)

大宅

ursulalala 發表於 22-4-12 11:14

我女21個月,佢之前都唔痴我架,又唔叫我,我同爸爸收工返屋企,佢都只會叫爸爸同痴爸 ...

守得雲開
但你果陣有唔開心 有失落嗎?

我冇得WFH... ...好難有咁多日陪足佢

別墅

Ngamanyau 發表於 22-4-10 00:08
女女就黎20個月大,婆婆湊,我放假放工都全心全意照顧她的

佢淨係好中意同我玩 會玩得好開心 ...

我睇開咗,我仔都係99湊,近呢幾個月我老公日日WFH對得佢老豆多,我連地位都無。但我之前放咗一個月大假陪個衰仔(2歲)我仔對我好咗好多,一返工後又同我作對。後期慢慢同個衰仔講媽咪去返工喇,收工陪你玩;或者放假會提前同佢講,發現會好好多。我仔會講唔鍾意媽咪返工,放假我就真係會帶佢出下街(99同我先生平日唔帶)。

別墅

唔好介意問一句,你陪個女玩嘅時候個質量係點?係會陪佢玩佢想玩嘅嘢定玩你想玩嘅嘢?
會唔會只參與玩個陣,
其他生活上嘅嘢例如食嘅嘢都無乜參與?
又或者陪女個陣會玩電話之類分心?
平時有無你同女女獨處嘅時間?

因為我都係返工嘅,仔仔由工人姐姐湊,
之前都好擔心會痴姐姐唔痴我,
所以都睇過好多資料,
記得有編文章講過:「質量比數量重要」
就算相處時間係短,只要陪伴個陣係完全投入,
佢地都會建立到感情嘅。加油呀🥰

大宅

yubasho 發表於 22-4-13 06:45

唔好介意問一句,你陪個女玩嘅時候個質量係點?係會陪佢玩佢想玩嘅嘢定玩你想玩嘅 ...

你好,女女想玩既野我都一定會陪佢架 玩既時候我真係唔會玩電話 因為我都有睇過 陪伴時既質量係好緊要。。而女女同我玩時係比同爸爸婆婆玩時更笑得開心,玩既時候都會成日拖我去玩呢樣玩果樣,我同女女都會玩到好顛好開心。
而生活上既野 換片 刷牙 餵飯 沖涼 呢d 如果我係度 我都係爭住黎做

不過獨處又真係好少。。。 。。。因為疫情多數都係屋企,而屋企都多數有人

多謝你時分享

大宅

Rainnie2020 發表於 22-4-12 16:31
我睇開咗,我仔都係99湊,近呢幾個月我老公日日WFH對得佢老豆多,我連地位都無。但我之前放咗一個月大假陪 ...

可能我都真係需要連續陪伴佢長日子d...先會好d

別墅

返工真係要付出更加多心思,我自己都係,所以好明白,
加油呀🥰🥰

複式洋房

媽媽加油呀...
我都同你差唔多,要返工,放工假期自己湊,每晚同佢瞓
之前一直好好,WFH嘅時候都好好,
依家正常返工之後,每日返屋企就聽到個女話唔要媽媽
連我想陪佢玩佢都會發晒脾氣咁話唔要媽媽,有時仲會大喊,又唔肯瞓
但當佢開心嘅時候我問佢點解成日唔要媽媽,原來佢係嬲我去咗返工,唔陪佢玩
佢話:媽媽唔返工陪我玩要媽媽,媽媽工作唔要媽媽
依家我每晚返屋企我都要花時間氹返佢
我個女28個月大,會表達到
你個細少少,但都可以試下同佢溝通,佢哋聽得明
可以問佢問題,再假設答案問佢係唔係
最初我會揾啲佢鐘意嘅玩具,扮隻玩具同佢玩同溝通
過程真係要好有耐性同心機,慢慢同佢玩,就會知道點解唔要媽媽
又或者可以叫婆婆平時問佢,點解唔要媽媽,係咪媽媽曳曳唔乖
始終佢哋有唔識表達自己,多啲溝通同觀察總會揾到原因
PS:過程中自己會忟、會發脾氣、會難過,每次都係調整完態再嚟過,加油

男爵府

我都係要返工, 我每日放工即趕回家陪囝玩
weekend, 放假會單獨帶個囝出去玩

而家越來越痴我 (以前係痴婆婆)

返工前, 我囝會攬實我, 唔俾我走
我會俾佢攬實 10-20分鐘,
我同佢解釋 "媽咪返工賺錢錢, 賺錢錢可以買糖買玩具"

有時佢會話唔要玩具,
但 at least 佢知道媽咪係去返工, 唔係去玩

我諗你囡囡係 trouble two, 開始有自己主見, 所以先話 "唔要"

我囝呢兩個月都 trouble two 緊....
而家勤力同佢解釋每件事

多點溝通都有用!

大宅

bo.chu 發表於 22-4-28 10:37
媽媽加油呀...
我都同你差唔多,要返工,放工假期自己湊,每晚同佢瞓
之前一直好好,WFH嘅時候都好好,

唔該哂你,我都會好努力去做到最好
但始終都係成日要爸爸,但爸爸真係唔太多陪佢。。。。可能真係同爸爸比較有緣

大宅

ABCBerry 發表於 22-4-28 13:30
我都係要返工, 我每日放工即趕回家陪囝玩
weekend, 放假會單獨帶個囝出去玩

我會試下講多d...希望佢慢慢明白

男爵府

其實好正常, 我個仔2歲左右都係咁
淨係要嫲嫲, 爸爸, O個時我都好傷心
之後大大下又痴番我
真係唔洗咁擔心

大宅

我都係雙職媽媽,Bb 兩歲前都唔痴我,好鍾意爸爸,係旁人都睇得出果隻,問佢最鍾意邊個都係爸爸,我好記得有次佢喊住要爸爸時,我跟住佢一齊喊

當我睇開左,覺得無所謂啦的時候,即使我係比爸爸惡啲,要佢守規矩,都會真係大大下的時候會開始鍾意返我

所以繼續陪伴佢,佢遲啲會鍾意番你架

大宅

Ying0414t 發表於 22-5-8 15:26
我都係雙職媽媽,Bb 兩歲前都唔痴我,好鍾意爸爸,係旁人都睇得出果隻,問佢最鍾意邊個都係爸爸,我好記得 ...

呢2日突然痴我多左 ...
開始比我陪訓
爸爸抱緊佢時都要我抱

首頁

尾頁

跳至