潮流時尚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

請問有無JM最近出到B25啊?配比大概幾多?我好努力爬文,見最近討論B25配比的post已經係上年年頭。過左一年配比可能又高左好多,所以想大概了解下最近配比去到幾高?可以有個心理準備。
本人是新手,未係香港出過quota bag, 以前係外國出過兩個。但係唔知幾時再有得去旅行,所以想係香港出一個B25。如果想出金剛色,係咪會去大shop例如中環會比較好?

希望大家可以分享下最近的經驗,可以俾我尼個小薯參考下

公爵府

首先遇到一個好SA - 難
新account第一個QB就要size 25 - 難
仲要金剛色 - 難上加難
聽講普通色 1:2 都未必得
你有無預算自己最多接受到配幾多先

Superwomia    發表於 22-5-26 21:45

珍珠宮

首先你搵個SA,
你同佢熟左,
再問佢呢個問題,
會實際過你喺呢道問。

#唔通我話零配你會信咩

大宅

Ibiza 發表於 22-5-20 19:50
請問有無JM最近出到B25啊?配比大概幾多?我好努力爬文,見最近討論B25配比的post已經係上年年頭。過左一年 ...

我係中環舊客,可以話你知中環第一個QB唔會比size 25,聽其他JM講反而其他店有機會第一個出25。配比要視乎客之前有冇出過QB。同埋中環可能店大貨多,好多新手去中環,實力同舊客亦都多。所以最近聽返黎其他店配比好過中環,中環連買twilly靚少少都要配貨,如果25 size b仔,最近朋友中環第二個QB計都1:1.6,如果大熱色,金,大象灰,etain唔止啲個配比,白色系預配20萬。新手唔太建議中環。

wcpcelia    發表於 22-5-23 09:51

別墅

回覆 wiinggg 的帖子

嗯嗯,我都知好難,所以唔敢貿貿然衝去配我見上年個post話大概1.2-2, 最多要配20萬。最近睇小紅書有人又話要配到3, 如果要配到3的話我就會放棄係香港配

別墅

回覆 Akimoto2115 的帖子

多謝JM建議我都有唸過walk in買小小野識個SA問問,但係要熟到SA同你講配比係幾多,係咪都要有一定spending佢先會答你

別墅

回覆 lomilolo 的帖子

多謝JM的分享,真係好有用因為之前有聽朋友講element同Sogo比較難有靚色,而海港城配比偏高,所以唸住中環會好d, 點知又有其他難題

大宅

Ibiza 發表於 22-5-20 21:19

多謝JM的分享,真係好有用因為之前有聽朋友講element同Sogo比較難有靚色,而 ...

以前elements 貨雖然小,但一直個配比都比中環低,只係我開左個頭係中環。而家中環普通入門袋p同mini bolide 舊客出過qp都要配,所以如果未入坑,我覺得有更好選擇。

子爵府

lomilolo 發表於 22-5-20 21:30
以前elements 貨雖然小,但一直個配比都比中環低,只係我開左個頭係中環。而家中環普通入門袋p同mini boli ...

依家elements 都好高了
我SA都話依家個配比好高
叫我唔好再配住

大宅

Carriegerrard 發表於 22-5-20 21:33
依家elements 都好高了
我SA都話依家個配比好高
叫我唔好再配住

估計新手太願意買 等,疫情過咗好啲,我係舊客sa都係叫我唔好買住

別墅

睇黎宜家真係唔係入坑既時候,咁都係等一等先

wcpcelia    發表於 22-5-23 09:52

子爵府

lomilolo 發表於 22-5-20 21:36
估計新手太願意買 等,疫情過咗好啲,我係舊客sa都係叫我唔好買住
...

一日返香港仲要隔離
一日都仲係咁高配

珍珠宮

Ibiza 發表於 22-5-20 21:13

多謝JM建議我都有唸過walk in買小小野識個SA問問,但係要熟到SA同你講 ...

首先你list out 一啲你自己想買既item ,
然後搵個岩傾既SA倍養感情,
唔一定係spend 好多之後先會答你,
最緊要岩channel ,
但係!
要有心理準備,
可以1:1出到b25既只佔極少數,
你要有心理準備果個唔係自己先好開始。

如果接受唔到,
我建議都係暫時做個旁觀者先。

別墅

多謝JM, 建議好有用等我去shop碰碰運氣睇下識唔識到個岩傾既SA
預左低配唔會輪到我,不過如果太高的話就會再觀望下先

珍珠宮

Ibiza 發表於 22-5-20 22:47

多謝JM, 建議好有用等我去shop碰碰運氣睇下識唔識到個岩傾既SA

加油呀
最緊要係個SA
如果有朋友買開,
可以叫朋友陪你去壯壯膽。

別墅

請問有無JM最近出到B25啊?配比大概幾多?我好努力爬文,見最近討論B25配比的post已經係上年年頭。過左一年 ...

比你參考一下: 今年係我入坑第三年,準備緊出第三個 QB..年頭出第二個時大約spend左130k (b30外縫),岩岩早幾個星期見Sa,當日應該大約spend到接近100k左右(已經開始冇乜點計住,10w只係粗略估計)多口問下,佢答我未得住要再努力下先!
所以我諗新客冇1:2應該唔洗諗其實喺呢個環境底下,我個人認為已經唔關邊間鋪事,係根本大圍個Ratio都高,去邊間都係差唔多

男爵府

只能講1:2已經係入門 你要金剛色的話係唔係乜扣都冇所謂?等的時間都要考慮埋 心急的話勸你不要入香港的坑

大宅

我剛剛第一個QB就係BK25, 不過感覺不容易,我最好好似其他JM咁講,同SA溝通下先。

別墅

Akimoto2115 發表於 22-5-21 11:28
加油呀
最緊要係個SA:fo ...
好的,謝謝JM

別墅

Shopasiubaby 發表於 22-5-21 13:03
比你參考一下: 今年係我入坑第三年,準備緊出第三個 QB..年頭出第二個時大約spend左130k (b30外縫),岩 ...
多謝JM分享你既經驗
第三個QB都要130k, 睇黎新手都係要高配

首頁
12345...7

尾頁

跳至