1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔啱啱三歲 我就幫佢戒片
我已經聽過其他媽媽講話戒尿片出面幫着尿片入面著底褲(emoji) 佢賴完五講 好似覺得好舒服咁(emoji)

我有試過冇着尿片係出面 只係着咗條底褲 佢有幾次識講鼠鼠 但係都係屙完先至講!
我條腰又痛又要痞低幫佢抹(emoji)(emoji)(emoji)
究竟點樣可以比到個仔知道去廁所前要同媽媽講!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝各位媽媽

大宅

同問,一坐potty就走開,一係就扭扭擰擰, 唔肯喺度屙。

複式洋房

加油

別墅

我仔2歲7個月,早幾個月前開始慢慢叫佢坐Potty,初時都肯,跟住停左上個月開始正式戒片,咩方法都試過,叫佢坐Potty死都吾肯,買埋有音樂既淨係坐係度聽音樂,有時又吾肯坐,好啦甘我用進取D方法就係著戒片褲有佢瀨,佢都由佢屙,因為佢心態瀨左都係換褲,搞搞下到而家都仲係甘,好氣餒!

別墅

諗住佢讀左N班會快D戒,但都係甘,可能全日制預左幫你換又吾同做法,學校有排洗,老師話佢吾抗拒去廁所,但好快蓋廁板,叫我比D時間佢,好擔心3歲都戒吾到

複式洋房

miyakotai 發表於 22-10-26 13:20
我仔2歲7個月,早幾個月前開始慢慢叫佢坐Potty,初時都肯,跟住停左上個月開始正式戒片,咩方法都試過,叫佢坐P ...

系丫(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)我都係呀!其他小朋友賴左會識話唔舒服 我個仔完全係冇賴左都係咁!佢個心態同你仔仔一樣

複式洋房

miyakotai 發表於 22-10-26 13:22
諗住佢讀左N班會快D戒,但都係甘,可能全日制預左幫你換又吾同做法,學校有排洗,老師話佢吾抗拒去廁所,但好快 ...

因為我喺外國住所以唔興戒片 都係等自然咁樣戒(emoji)而我嗰個已經三歲啦 好難介呀真係!

大宅

濕了地下,俾條布佢抹地下,陪他企馬桶,大家估數字,很快便可以介日片

坐potty睇故事書,便可以坐定定

反而我仍努力介夜片中

複式洋房

努力加油

別墅

回覆 YungyungWong 的帖子

呢D真係同路人先明白

大宅

我係佛系戒片,差唔多3歲先戒。初頭會同佢講你唔係BB啦,要好似爸爸媽媽咁去廁所,之後我會講媽媽去尿尿啦,帶埋佢一齊去。教佢屙之前要講尿尿,跟住叫佢忍住,忍住!佢痾到就請佢食一塊薯片。不過初頭唔係次次成功,佢唔得就話痾片片會「葉」住,唔舒服。久唔久又問佢痾唔痾。到大便,佢初頭唔肯喺廁所痾,上網睇過話佢哋以為大便係自己一部分,唔鍾意分離,我就教佢大便係污糟,佢又OK咗啦。佢而家出街都冇喺片片痾,半夜都冇,不過我都會幫佢著片(一日一塊)。我覺得佢仲細,亦有機會瀨,我一打二,實在唔想半夜換床單。同埋我暫時未試過因為佢瀬而抹地,果一塊片值得!

大宅

miyakotai 發表於 22-10-26 13:20
我仔2歲7個月,早幾個月前開始慢慢叫佢坐Potty,初時都肯,跟住停左上個月開始正式戒片,咩方法都試過,叫佢坐P ...

我個k1都仲係咁,都係好氣餒
最慘仲要有個人係度指指點點添,話:人哋2歲都識去 ,人哋點點點,梗係啦你都無教佢,10分鐘就要帶去一次3日就戒到啦,叭叭叭叭….

複式洋房

Cherrylsx 發表於 22-11-7 20:43
我個k1都仲係咁,都係好氣餒
最慘仲要有個人係度指指點點添,話:人哋2歲都識去 ,人哋點點點,梗係啦你都 ...

真系好五鐘意人地系到比較(emoji)(emoji)

別墅

回覆 Cherrylsx 的帖子

真係好憎呢d人講野,鼓勵說話冇之餘仲講腰潤說話!你又知我咩都冇試?想講粗口!

別墅

YungyungWong 發表於 22-10-26 04:12
我已經聽過其他媽媽講話戒尿片出面幫着尿片入面著底褲(emoji) 佢賴完五講 好 ...

同路人,我仔差3個月先3歲,但未正式開始戒片,只不過兩歲半就開始得閒問下佢戒片好唔好。我99搞唔掂我仔,去到我地放工叫我仔著底褲,我仔一聲No,可能佢未準備好,所以我都無免強,我覺得自己好佛系,只不過我得閒都會問下佢戒得片未。
佢依家返緊N班,我覺得小孩子之間會互相學習,可能突然有日我問佢就應該戒到片。
我最近教佢著片片可以,但如果去鼠鼠要話俾媽咪聽,但最常都係話咗你知,但照痾係片度

只不過想認真戒片都好,我覺得至少要等自己放長d大假先。對上果次我教我仔早晚刷牙我都要放大假,教咗一星期去到我返工,我仔會肯早晚刷牙,之前早上我99搞唔掂。

大宅

YungyungWong 發表於 22-10-26 04:12
我已經聽過其他媽媽講話戒尿片出面幫着尿片入面著底褲(emoji) 佢賴完五講 好 ...

可能小朋友未準備好 同佢講多d故事 準備佢鍾意的公仔尿兜 放假係屋企俾佢著戒片褲 同底褲一樣 但裡面有個膜可以兜住大部分尿 媽媽唔使咁辛苦 觀察下佢多數幾時會尿 可以提前提醒佢 通常小朋友急尿會有d小動作 好多時候佢哋掛住玩就會忍 最後黎唔及就會瀨

首頁

尾頁

跳至