懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

大宅

anki360360 發表於 22-12-5 13:30
依家懷孕大約八週期間淨係拎咗懷孕證明,咩都冇做。
公立醫院啱啱通知星期五可以去照陰道超聲波
但係我約咗 ...

我本身係私家生,所以會當政府個邊係次要,但我都會兩邊做足檢查,如果你想係政府生,咁做t21 先去私家,但講明一樣野,政府產檢好間單,想知多d,睇多d,都係去私家產檢好d

複式洋房

但係我約咗 ...

兩邊都去,萬一有咩高風險既issue,公立都跟得好足

別墅

2邊都要去

男爵府

DHA勳章

我兩邊都去

大宅

但係我約咗 ...

我第一胎時,唔係高齡,去公立簡直係浪費時間,每次去淨係聽BB心跳,俾個醫生追私家醫生的超聲波相,
而家第二胎,問過私家醫生,只會大約6個月去公立一次抽血、飲糖水。
公立咩病人都有,怕多菌,如果你無咩高風險,佢唔會點幫你檢查

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 BK Milk勳章

政府比你第一次照超聲波嘅話私家可以改後啲都得,因政府產檢最大缺點就係得唐氏有得照超聲波,或去到後期先有得再照,其他時候政府產檢只會有基本磅重驗尿量血壓聽bb心跳,冇得照超聲波睇bb, 就算去做唐氏有得照超聲波見bb,都冇相比你,冇得影相,聽過有一間半間醫院肯比張相。私家就次次產檢都會有超聲波,有埋相比你,可以次次見下bb當然不同價錢不同服務睇你去產檢係想睇啲咩

別墅

我兩邊都會去

大宅

但係我約咗 ...

有錢全私家最好

全私家唔洗去政府 有咩事要番政府私家會幫你張羅

男爵府

回覆樓主:

建議兩邊去,即使打算去私家生都係咁話。
原因:
1 如你早產好多,私家唔會收。
2 如你生前中咗招或者中招後檢測仲係陽性,私家唔會收。
3 如你突然有高危事件,私家唔會收。
如你在政府醫院檢查過,佢有你records ,大吉利是入院需要輸血時,都即刻知比邊知血型既血你。

我覺得公立醫院和健康院除了多人多菌、浪費時間(經常要等+落後方法)、遇到既醫生一係hea一係eq低和覺得自己高人一等外,姑娘係幾好人既。
所以我一心都係當政府係backup, 在公立醫院檢查到後期,就唔去囉。自己好明白自己需求,可以跟返自己信任醫生,心甘情願比錢佢賺。

大宅

回覆 anki360360 的帖子

我係私家生,兩邊都有做足產檢,T21同照結構都係私家照,私家產檢可以睇到bb 聽到bb心跳,比較放心d
你可以download醫健通,係公立做過既檢查,係私家都可以睇返公立既記錄

別墅

多謝大家的建議
我本身都係想成個孕期會盡量兩邊去
只係糾結個日子岩岩好連埋前後兩日
定係省番一次私家產檢

別墅

lolobae 發表於 22-12-6 09:33
我第一胎時,唔係高齡,去公立簡直係浪費時間,每次去淨係聽BB心跳,俾個醫生追私家醫生的超聲波相,
而家 ...

點解會公家會追私家嘅超聲波相?公立多人,聽講都要等好耐

別墅

S!U彤 發表於 22-12-6 10:34
政府比你第一次照超聲波嘅話私家可以改後啲都得,因政府產檢最大缺點就係得唐氏有得照超聲波,或去到後期先 ...
通常第幾周要做t21?
你通常係隔幾耐去一次私家做產檢?

別墅

Kat_mayday 發表於 22-12-7 11:30

我係私家生,兩邊都有做足產檢,T21同照結構都係私家照,私家產檢可以睇到bb 聽到 ...
可唔可以分享吓你t21同照結構係幾錢?

大宅

anki360360 發表於 22-12-7 13:07
多謝大家的建議
我本身都係想成個孕期會盡量兩邊去
只係糾結個日子岩岩好連埋前後兩日

如果政府有得照,我會慳私家嗰邊,因為初期係要確定BB喺咩位置同睇心跳,連續兩日check睇既野差唔多。

而私家可以改遲2-3星期做埋T21,T21 10週就可以做,我自己保險d就11週做,到時BB已經變左個人形好得意。

大宅

T21 $6800+$1280 ($1280係產檢), 10週後照
結構 $3800 , 20-22週照

別墅

cwl0313 發表於 22-12-7 13:46
如果政府有得照,我會慳私家嗰邊,個人認為政府照超聲波唔求其呀。
或者私家改遲兩星期,咁就唔駛等4星期 ...
我依家都係決定將私家改期,先去政府嗰度睇情況點,如果真係好求其咁我即刻去私家,唔求其嘅話我就再改遲少少去私家。我朋友最近去完瑪嘉烈嘅第一次產檢,佢話都OK而且都有俾佢睇BB嘅超聲波。

大宅

anki360360 發表於 22-12-7 13:22
點解會公家會追私家嘅超聲波相?公立多人,聽講都要等好耐

我諗佢地唔幫我照,但想有個記錄,知道BB係正常,萬一我早產要入公立,佢地都叫有個reference,不過我無俾,因為我一心諗住去私家開刀

別墅

lolobae 發表於 22-12-7 15:11
我諗佢地唔幫我照,但想有個記錄,知道BB係正常,萬一我早產要入公立,佢地都叫有個reference,不過我無俾 ...

我聽人講係公立通常第一次都會幫孕婦照 之後就正常吾會再照 只聽心跳

首頁

尾頁

跳至