0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

B剛滿月,近1星期食食下奶喊,每次都餵了近一半就炆憎定點喊,要氹返先,但氹了又食10ml 20ml又喊,一餐奶,又氹又拍嗝又餵,成個鐘。
知道bb肚餓的,因為同上餐有咁上下時間又搵野食。轉了幾款奶嘴奶樽,現在款幾好,沒側邊漏奶,吸下吸下咁食。但不知點解食食下會喊...沒有鵝口瘡。

之前又不會的,可以一下飲了相同oz的奶 (都有8成)
現在次都搞1.5小時到2小時。。下一餐又來了。。

又講如果奶嘴奶樽適合,可10~20分鐘飲完的。

同埋各位媽媽的bb滿月飲幾多oz奶的?幾多餐1日?
好無助,有餵奶陰影。。。

洋房

回覆 ChocoChing 的帖子

我bb都係,而家就泥3個月都係咁,懷疑bb 5中意飲奶,bb係直程一開始飲就爆哭,可能飲一餐飲得30ml,但林住等佢肚餓就會飲啦,明明已經4-5個鐘都好似5識肚餓,次次喂1.5個鐘起 喂到驚

複式洋房

回覆 Crystal0221 的帖子

我都係每次磨好耐🫣 有陰影咁你bb現在每次餵多ml和幾多餐?
餵1.5小時,都可以飲完嗎?

大宅

我果個 1個月大果時, 食 90-100ml , 一日食 8 次
依家2個月, 轉埋身食, 夜奶食2次樽, 一次食 150ml + 日間埋身食 5 次
食150ml 樽果時會有你講果個情況, 我老公話佢想嘆奶, 滿足左飽腹感就想慢慢啜
佢唔高興果時我地就訓平個樽, 減慢流速, 由得佢含下, 係會食風架喇, 拍返出黎囉
其實BB 埋身一樣會有呢個情況, 不過乳房唔同樽, BB佢自己可以控制

洋房

最多食120ml,但好難先食到,佢淨係飲10ml就開始扭計5想飲,真係要等佢訓左肯飲,中要飲得70-80ml

洋房

1.5個鐘都未必會飲晒,真係好想感受下佢一次過飲晒,人地bb係飲個陣精神,飲完先訓教,但我bb調轉飲個陣訓 飲完就起身,喂奶真係一個好大既學問

複式洋房

真是好有餵奶陰影

複式洋房

我B同你真差不多,咁你BB的體重線有沒太低?太輕?定真只靠睡都勉強得?

洋房

我地多數夠鐘一開始喂佢一路哭,再慢慢等佢訓左喂佢飲,希望可以飲到100-120ml,所以佢飲既奶係努力既汗水泥,中未去健康院暫時未知有冇輕左

複式洋房

我女個半月飲緊6安,一日飲4-5次
睇佢個日訓得多吾多

首頁

尾頁

跳至