自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Svb us, svb uk, 瑞信問題看似已經解決左,但尋晚又跌幾佰點,點解呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

露比EE 發表於 23-3-18 12:22
Svb us, svb uk, 瑞信問題看似已經解決左,但尋晚又跌幾佰點,點解呢?

你都識用‘看似’呢兩個字啦

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-18 12:24
你都識用‘看似’呢兩個字啦

我今日已經睇下係咪再有銀行出事,但又揾唔到,係無報道定我睇漏左?

大宅

第一共和銀行

子爵府

First Republic Bank 出事,其他銀行要出資$30 billion 救它,否則仲大鑊

男爵府

回覆樓主:

股市呢排風高浪急,係咪可以暫時唔玩先呢?君子不立危牆之下

伯爵府

瑞信攪掂咗?
大家都驚風燒連還船

男爵府

回覆樓主:

而家係chok上chok落㗎啦。
如果唔係金同比特幣點會升。
attach0/tmp/phpOhrBYO

大宅

回覆樓主:

心定,唔理大市,最後會有錢袋

侯爵府

annie133 發表於 23-3-18 14:41
瑞信攪掂咗?
大家都驚風燒連還船

瑞信供左瑞士中央500億法郎,應該冇咁快燒完卦!

Svb uk揾左hsbc
Svb us揾左高盛
瑞信揾左瑞士中央
第一共和揾左摩根大通等11間銀行提供300億美元存款

如果真係火燒連環船,仲可以揾邊個幫拖呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

美國只是保障SVB存款户口100% 可拿回,
並不是出資救銀行.如冇人肯注資去救,
SVB職員、SVB債權持有人及其股票持有人排住隊向破產管理人拿錢....
SVB股民排最後(凍過水)
attach0/tmp/phpKml9MX

翡翠宮

露比EE 發表於 23-3-18 12:38
我今日已經睇下係咪再有銀行出事,但又揾唔到,係無報道定我睇漏左?

美國的銀行 週六及週日不開門,
不開門自然冇擠提

現在, 美國PacWest Bank Corp正在找集資救自己
attach0/tmp/phpxacBFR

翡翠宮

露比EE 發表於 23-3-18 15:06
瑞信供左瑞士中央500億法郎,應該冇咁快燒完卦!

Svb uk揾左hsbc

瑞信太大,近2年監管投資不力,蝕錢太多,
500億只能頂一排. 單凭瑞士政府的財力係唔夠錢長期撐瑞信.

Too big to fail
but too big to bail out too.

現在, 瑞士政府想UBS去救,
UBS唔肯, 因瑞信爛帳多, 經營方式又不同.
政府要2間銀行再傾條件. 這消息在網上,連香港人都見倒, 瑞士存户及投資者冇理由見唔到.

其他銀行已不敢借錢俾瑞信,
或已借了錢俾佢的銀行要佢快些還

信心危機未完
attach0/tmp/php5GkZjn

男爵府

回覆 露比EE 的帖子

好的股票唔肯跌。

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-18 17:32
美國只是保障SVB存款户口100% 可拿回,
並不是出資救銀行.如冇人肯注資去救,
SVB職員、SVB債權持有人及其股 ...

如果svb母公司破產,hsbc掉入去svb uk果20億係咪凍過水?svb母公司破產冇理由仲用£1賣出svb uk?咁hsbc係咪即係幾日內蝕左20億英鎊???

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我覺得無解決過問題啊

翡翠宮

露比EE 發表於 23-3-18 20:06
如果svb母公司破產,hsbc掉入去svb uk果20億係咪凍過水?svb母公司破產冇理由仲用£1賣出svb uk?咁hsbc係 ...

美國SVB母公司破產,不會連累海外的子公司逼住跟美國母公司一齊破產.

hsbc uk不是用£1 買了SVB uk 嗎?

有注入£ 20億咩??
attach0/tmp/phpVrfnfU

已刪除用户

已刪除用户

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-18 20:48
美國SVB母公司破產,不會連累海外的子公司逼住跟美國母公司一齊破產.

hsbc uk不是用£1 買了SVB uk 嗎?

https://inews.hket.com/article/3481882/%E3%80%90%E5%A4%A7%E8%A1%8C%E5%A0%B1%E5%91%8A%EF%BD%9CHSBC%E3%80%91%E6%BB%99%E8%B1%90%E6%8C%AB%E5%8D%8A%E6%88%90%E3%80%81%E6%93%AC%E5%90%91SVB%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%B3%A8%E8%B3%8720%E5%84%84%E8%8B%B1%E9%8E%8A%E3%80%80%E6%91%A9%E9%80%9A%EF%BC%9A%E6%9C%AA%E8%A6%8B%E6%98%8E%E9%A1%AF%E5%8D%94%E5%90%8C%E6%95%88%E6%87%89%E3%80%81%E4%BA%A4%E6%98%93%E5%83%85%E3%80%8C%E7%82%BA%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E6%9C%8D%E5%8B%99%E3%80%8D

摩通14/3講完,估唔到幾日後輪到自己為國家服務

首頁

尾頁

跳至